Medimagazin logo

Tıp öğrencisinin örümcek ağıyla kanser tedavisi projesine ödül

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Aslı Nur Özkan, TÜRKPATENT'in üniversiteler arasında düzenlediği yarışmada, "Örümcek Ağı Özütünün Prostat Kanseri Hücrelerinde Seçici Antikanser Etkisi" buluşuyla ödül kazandı.
Tıp öğrencisinin örümcek ağıyla kanser tedavisi projesine ödül
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) üniversiteler arasında düzenlenen yarışmada ödül kazanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Aslı Nur Özkan, "Örümcek ağından elde ettiğimiz ekstratlar kanser hücrelerini öldürüyor. Dilerim ki, vakti geldiğinde buluşum ülkemizin geliştirdiği yerli ilaçlardan biri olarak dünya piyasasında hakettiği yeri bulur." dedi.

Özkan, TÜRKPATENT'in 1. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandığı "Örümcek Ağı Özütünün Prostat Kanseri Hücrelerinde Seçici Antikanser Etkisi" konulu buluşu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine 2011'de başladığını anlatan Özkan, çocukluğundan beri meraklı, çevresini gözlemleyen ve sorgulayan bir kişi olduğunu söyledi.

Özkan, annesinin ilkokul ikinci sınıftayken hediye ettiği Bilim Çocuk dergisiyle kendince bilim dünyasına ilk adımını attığını ve dergiyi okurken bir gün bir buluş yapabilmenin hayalini kurduğunu dile getirdi.

Ödül kazandığı buluşuna değinen Özkan, şunları kaydetti:

"Ben çocukken ninem yaralarını iyileştirmek için örümcek ağı kullanırdı. O zamanlar ona 'yapma böyle, bak mikrop kapar.' derdim. O da 'sen bilmezsin, iyi geliyor bu' diye cevap verirdi. Bunu, nasıl iyi geliyor diye, uzun yıllar düşündüm. Üniversitede yolum Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar ile kesişti. Kendisi doğal maddelerin kanser üzerindeki etkisini araştırmayı seven ve bu konuda uzman olan bir hocamız. Örümcek ağından bahsettim, 'neler yapabiliriz çalışmayı çok istiyorum.' dedim. 'Eğer yara iyileşmesini sağlıyorsa antikanser özelliği de olabilir.' dedi ve biz çalışmalara başladık. Böğürtlen çalılarının üzerinden örümcek ağları toplamayla çalışmamızı başlattık. Gece gündüz, hafta içi, hafta sonu çalıştık ve bir ekstrat elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz ekstratın içeriğini tespit ettik. Son derece zengin hücre yenileyici antioksidan ve antikanserojen maddeler ve bileşikleri içinde barındırdığını saptadık. Kanser hücrelerine uyguladık ve gördük ki, kanser hücrelerini programlanmış hücre ölümü denilen yola sürüklüyor. Fakat bu etkiyi sağlıklı hücreler üzerinde göstermiyor. Yani elde ettiğimiz ekstrat kanser hücrelerini seçebilme özelliğine sahip."

Özkan, iki yıllık bir emek sonucu örümcek ağından elde ettikleri ekstratı daha da gelişmiş hale getirmek için çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Çünkü buluşumuzun keşfedilen tüm ilaçlarda olduğu gibi insana uygulanma aşamasına gelene kadar izlemesi gereken uzun bir yol var. Bu da yaklaşık olarak en az 5 yıllık bir süreç demek. Son aşamasına kadar çalışmamı götürmek tabii ki en büyük hayalim. Dilerim ki, vakti geldiğinde buluşum ülkemizin geliştirdiği yerli ilaçlardan biri olarak dünya piyasasında hakettiği yeri bulur. Yarışma sürecinde en büyük destekçim şüphesiz danışman hocam Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar ve Trakya Üniversitesi oldu. Ayrıca her konuda yardımcı olan TÜRKPATENT'e teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

turkpatent
asli nur ozkan
trakya universitesi tip fakultesi
orumcek agi
kanser
Yorum (5)
Erkan
Aferin kızım eline sağlık
18
Cevapla
MEDİNE KARA
SEVGİLİ MESLEKTAŞIM, ASLI NUR ÖZKAN'I TEBRİK EDİYORUM VE BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM. UMARIM SONUNA KADAR ÇALIŞMAYI İLERLETİP TÜRKİYE ANTİ-KANSER İLAÇ ÜRETİMİNİ BAŞARABİLİR. VE TABİ DANIŞMAN HOCASI VE TÜRKPATENT DE GENÇ MESLEKTAŞIMIZA DESTEK OLDUKLARI İÇİN TAKDİRLERİ HAK ETMEKTEDİRLER. HEPİNİZİ GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYOR VE ALKIŞLIYORUM.
21
Cevapla
ahmet karslıoğlu
sn.kızımız dr.aslı hanımı en içten duygularımla tebrik ediyorum
14
Cevapla
AbdülKerim Satuk Buğra Han
Ninemin YaşGününü Hatırladım ve Ona Bir Sürpriz Hazırladım... Üstü Çikolata Kaplı , İçinde Kar Gibi bir Bulut Saklı...
16
Cevapla
Asım Ekran
Spider GrandMother..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir