Medimagazin logo

350 tıp merkezi sistemden çıkarılıyor

Önümüzdeki yıldan itibaren bağımsız binada faaliyet göstermeyen tıp ve dal merkezleri SGK’lı hastalara hizmet veremeyecek. Sektör temsilcileri, uygulamanın hem hastaları hem de çalışanları mağdur edeceğini belirtiyor.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
350 tıp merkezi sistemden çıkarılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği müstakil bina şartına uymayan yaklaşık 350 tıp ve dal merkezinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması sonlandırılıyor. Artık sadece bağımsız binada faaliyet gösteren merkezler SGK'lı hastalara hizmet verebilecek. Türkiye'de 700 civarında tıp ve dal merkezi bulunuyor. Müstakil binadaki merkezler A ve B grubu olarak sınıflandırılacak ve bunların SGK ile yaptıkları anlaşma devam edecek. Diğer 350 merkez ise C grubunda sayılacak. Bunlar sağlık hizmeti verecek ama SGK ile anlaşma yapamayacak. Uygulama 1 Ocak 2014'ten itibaren başlıyor. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkan Yardımcısı Ahmet Karataş, C grubundaki tıp merkezlerinin mağdur edileceğini düşünüyor.

Sağlık kuruluşları arasında önemli bir yere sahip olan tıp ve dal merkezleri, bağımsız bina şartı sebebiyle zor günler geçiriyor. 2008 yılında çıkarılan düzenleme çerçevesinde müstakil binada faaliyet göstermeyen tıp ve dal merkezlerinin kapatılacağı açıklanmıştı. Düzenlemede tıp merkezi olarak kullanılan binaların imar mevzuatında özel sağlık tesisi yapılabilecek yerde inşa edilmesi ve otoparkı bulunması isteniyordu. Katlar arası merdiven yüksekliğinin 16-18 cm, basamak genişliğinin 30-33 cm, poliklinik muayene odalarında da en az 16 metrekare olması şartı getirilmişti. Tüm bu şartları yerine getiren merkez sayısı yüzde 10’u geçmeyince Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı. Buna göre standartları sağlayamayan yerler kapatılmayacak. Bunun yerine merkezler, sınıflandırılacak. Tüm standartları yerine getirenler A grubu olacak. B grubu merkezler, müstakil bina şartını sağlayan ama içerik konusunda sıkıntısı olan yerleri ifade edecek. Şartların hiçbirine uymayan merkezler ise C grubu sayılacak.

A ve B grubundaki tıp ve dal merkezleri SGK’lılara bakmaya devam edecek. C grubu yerlerin SGK ile anlaşması sonlandırılacak. Buna göre 350 kadar tıp ve dal merkezi sadece ücretli hastalara hizmet verebilecek. SGK’nın, A ve B grubu tıp merkezlerinin alabileceği fark ücretleri konusunda da değişiklik yapması bekleniyor. Halen tüm tıp ve dal merkezleri, en fazla yüzde 30 fark ücreti alabiliyor. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkan Yardımcısı Ahmet Karataş, tıp ve dal merkezlerine daha önce dayatılan şartların çok ağır olduğunu belirtiyor. Bakanlığın düzenlemesinin bir nebze de olsa faydalı olduğunu ifade eden Karataş, “Fakat gruplandırma yapıp, C gruplarını sistem dışına çekmek çok ağır. Hem çalışan hem hastalar için mağduriyet söz konusu. Ayrıca tıp merkezlerinin aldığı paraya son 6 yıldır zam yapılmadı. Bunlar artırılmadıkça mağduriyet devam edecek.” diyor.

350
tıp
merkezi
sistemden
çıkarılıyor
Yorum (12)
Dr S İsmail Cihan
Sayısı binleri bulan özel poliklinikler bir gecede kapatıldı milyon dolarlar çöpe atıldı.5 yıl önce. Hiç kimse kılını kıpırdatmadı. 350 Dal ve Tıp Merkezinin lafı mı olur.
0
Cevapla
ramazan atak
zaten sgk ya kestiğimiz faturalar çok komik miktarlarda. anlaşmalı olduğumuz için farkta çok komik miktarlar alabiliyoruz. biz sgk ya fatura kesmeyelim ama medulla sistemi devam etsin hastalerımızın reçetesini ve ilaç raporunu yazabilelim. hastalarımız madur olmasın biz kendi ayaklarımızın üzerinde dururuz.Çünkü en büyük sorun hastaların reçete ve ilaç raporu sorunu.Eğer medulla sistemi açık olmaz ise muayne ettiğimiz hastalar başka merkeze gidip reçetelerini yazdıracaklar. o merkezde sgk ya muayne ücreti fatura edecek. böylece sgk boşu boşuna bu hastalar için merkezlere para ödemiş olacak. Bundan dolayı muhakkak bu merkezlere reçete ve rapor yetkisi verilmeli. boylece sgk diğer merkezlere ücret ödemek zorunda kalmaz.
0
Cevapla
les ottomans
2008 de nasıl ruhsat verme iptal edildiyse aynı şekilde de tıp ve dal merkezleri de kapatılmalıydı.son de facto KARABORSA DR KADROLARI dünyanın hiçbir medeni ülkesinde böyle bir trajedi göremezsiniz sayın bakanlık yetkilileri ACİL müdahil olmalılar çünkü piyasa SİMSARların eline geçmiş durumda saygı ve sevgiler
0
Cevapla
mali
Tıp ve Dal mrk lerinde binlerce insan çalışmaktadır....Sistemde yerleri az gözüksede önemli bir işlevi yerine getirmektedirler. Kapatılmalı diyen şahsa soruyorum,kadro alınıp satılması ile mrk lerin ne ilgisi var?Mrk ler sadece kendi aralarında kadro alıp verebiliyorlar,hastaneler her yerden kadro alabiliyorlar.Bunun suçlusu kim acaba?
0
Cevapla
Mustafa
A ve B Grubu Tıp Mrk. çalışan ve sahipleri!Çok sevinmeyin bu uygulama TEPKİLERİ AZALTMAK İÇİN . Önce Plk.ler sonra C Grubu sonra ? Muayenehane zaten yok denecek kadar az.Yani YABANCI SERMAYE ZİNCİR HST. lerine HASTA AKIŞINI AZALTAN ve SAĞLIK ÇALIŞANININ KÖLELİĞİNİ geciktiren her engel ergeç KAPATILACAKTIR veya KAPANMAK ZORUNDA KALACAKTIR.Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir