Medimagazin logo

Bir asistanın kongre isyanı

Bir asistanın kongre isyanı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Değerli hocalarım ve meslektaşlarım,

 

Ben asistanım. Ulusal Patoloji Kongresi’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılmak istedim. Bu yıl yapılacak kongreye katılım bedeli daha büyük puntolarla 100 euro olarak gözükmekte, bugünkü TL karşılığı ile 255 TL.

 

Arkasından öğrendim ki dış katılım ücreti adı altında başka bedel de ödeniyor. Ederi: 212,4€ = 541,5 TL. Dış katılım ücreti Çeşme Sheralton Oteli’ndeki sabah saat 9:00 ile akşam saat 18:00 arasında içtiğimiz çay kahve ve öğlen yemeğini (ne kapsamda bir "her şey dahil" bilmiyorum) içeriyor. Birkaç kişi topanıp şirin bir pansiyonda kalmayı düşünmüştük geceliği 50 TL civarına geliyordu. Kişibaşı 200 TL eder. Erken uçak bileti alırsak otobüsle aynı fiyata geliyor. 100 liraya gidip gelebiliyoruz. Akşam yemekleri cepten harcamalar günlük 50 liradan olsa 200 lira edeceğini öngörüyorum.


Bugün Ulusal Kongre’nin en azami hali ile asistanın cebine maliyeti 1300 lira kadar. Mart 2013 USCAP katılım ücreti asistan için 125 ile 255 dolar arası değişiyordu. Ulusal kongrenin katılım bedeli ise 312 euro.


Ben Üniversite Hastanesi’nde asistanım. Bana bu ay 1.500 maaş, 1000 lira da döner yattı. Büyük şehir ev kiraları ulaşım masrafıyla lafı uzatmayacağım.


Sanırım çok küçükken ailemle her şey dahil bir yere gitmiştim. Sonra tercih etmedim, “her şey dahiller” de ne kadar siz “her şeye dahil” olabilirsiniz çözemedim, gitmedim. Kongrelere katılırken beklentim, iyi konuşmacılar, konuşmaların dinlenebileceği fiziksel ortam dışında bir şey olmuyor. Yemek içmek benim için sekonder, öyle aman aman ikram aramam. Pek çok asistan ve genç uzman da benim gibi düşünür.
Niyetim meseleyi gündeme getirmeden öte değil. Bu tarz organizasyonların nasıl zor yapıldığını birilirim, deneyimlemiştim bir kaç sefer; ancak cevap bulamadım sorularıma.

 

Asistanın, genç uzmanın, hatta hocanın arkasında hiçbir maddi destek olmazken bu lüks nedendir? Dış katılım ücretinin kongre düzenlenme kuruluna, gidere katkısı nedir? Kaç bardak çay içebilirim, kaç kurabiye, kaç yaprak sarması, kaç tabak humus tüketebilirim? Dönem arkadaşım klinisyenler durumu anlayamazken bile, ben ikinci kez ulusal kongreye hem de aynı sebeple katılamayacak olmanın üzüntüsü içersindeyim.


Saygılarımla.

 

Dr.Deniz ATEŞ

bir
asistanın
kongre
isyanı
Yorum (23)
Prof. Dr.
Firmalar, fırsatı önüne koyduğunuz zaman gözünüzün yaşına bakmaz, karlı bir şekilde işlerini bitirirler. Asistan arkadaşa tavsiyem, ticaretten anlamayan hocalarının firmaların her dediğine OK dememeleri konusunda onlardan ricacı olmasıdır. Kongre düzenleme çok büyük bir sektör. Düzenleyici firmalar burada acımasız ücretler talep ediyor ve çok büyük karlar elde ediyorlar. Örneğin eşinizi de yanınızda getirdiniz, 150 TL'ye mal olacak bir konaklama için 300 TLnizi alıyorlar. Kendileriyle konuşun, hep ağlarlar, nedense zararla kapatırlar. Firma ile ulusal dernek yöneticilerinin ilişkileri de hiç denetlenmez. Devlet doktorlarla uğraşır, bunları denetlemez, çünkü ticaret yapana nedense dokunulmaz.
0
Cevapla
postenflamatuar
Kongrelerden parayı götüren bu kongreleri düzenleyen hocalar ile anlaştıkları otellerr ve tur şirketleridir. Uzmanlık derneklerinin en önemli kuruluş amaçlarından birisi budur. Ticari amaçlı yani. Dikkat ederseniz ulusal ve büyük kongrelerin ardında belli sayıda az hoca vardır. Bu kişiler diğer tüm hocaların (doç veya prof) ve ilgili uzmanlık dallarındaki doktorların sırtından trilyonları cebe indirmektedir. Devlet bu sömürü düzenine onay vermekte, teşvik etmektedir çünkü turizm kazancı olarak görüyor. sonra pişkinlik yapıp sömürülen doktorları bu sefer bir kongreye 10 takla atan, ilaç firmalarının kulu değersiz insanlar gibi lanse etmektedir. İnsan allah sizi bildiğiniz gibi yapsın diyesi geliyor. Kongre sistemini uyanık tur şirketleri ve uyanık birkaç doktor için kazanç kapısı haline getiren düzenlemelere karışmıyor ama mağdurlara yükleniyor. Kongreye katılmak isteyen bir kişi bunları cepten ödemeye kalkarsa bir kongreye bile katılamaz çünkü masraflar normalin en az 5-10 katı olabiliyor. Bu şekilde yüksek ücretler ile hekim ilaç şirketlerine mahkum ediliyor sonra gelip hekimi suçluyorlar. Bu pis düzeni, bu tuzağı ben gördüğüm için hiçbir kongreye katılmıyorum. Ne ulusal kongre ve ne de yerel kongrelere. Evet arkadaşlar adam gibi bir uzmanlık derneği olsa bu kongreler çok ucuzlar. O nedenle benim önerim devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde çalışan uzmanlardan oluşan, anlı şanlı hocaların yönetimlerde söz sahibi olmadığı uzmanlık dernekleri kurmaktır. Sonuçta bu kongrelerde de görüldüğü gibi uzmanlık derneklerimizin amacı hekimlerin sorunları ile uğraşmakl değil onların sırtından kendilerine rant sağlamaktır. Acil nöbet problemlerine uzmanlık dernekleri bu yüzden ses çıkarmıyorlar. Çünkü kuruluş amaçları farklı.
0
Cevapla
dr. akın eraslan balcı
asistan doktor arkadaşımızın yazdıkları çok doğru. ama Türkiye olarak bu bataktan bir türlü çıkamadık. Bugün birçok üniversitenin çok modern, her türlü imkanı olan ve büyük kapasiteli kongre-toplantı merkezleri var. her türlü bilimsel aktivite buralarda yapılabilir. fakat turizm sektörü ve ilaç-malzeme endüstrisi, bilimsel amaçların çok önüne geçmiş durumda. bilimle uğraşan kişi ve kuruluşları yönetme amacında. Bu amacı da bilimsel kongreler konusunda başarmış görünüyor. bilimsel toplantılarda amaç yenilikleri öğrenme, araştırmaları tartışmaya açma ve eğitim. doyacak kadar yemek, toplantı aralarında bir-iki bardak içecek yeter de artar bile. biraz da biz doktorlarda suç var. gitmişken havuza da girelim, sauna da yapalım, masaj da olsun, açık büfe olsun falan-filan. oteller daha kaliteli oldukça, atraktif hizmetler sundukça dikkatler bilimsel maksattan uzaklaşıyor. çoğu kongrede artık salonlarda oturumları takip eden insan sayısının 2-3 katı dışarıda geziyor, denizde, barda-kafede. bilimsel amaç kaybolup gidiyor. özellikle araştırmaların sunumlarının yapıldığı oturumları, sunum yapanlardan başka kimse takip etmiyor. oysa yurt dışındaki ciddi bilimsel kongrelerde araştırmaların sunulduğu oturumlar en önemli oturumlar. çünkü bunlar gerçekleşecek yeniliklerin, değişikliklerin hatta yeni buluşların nüveleri. uzun uzun tartışılmaları lazım. bizde bir - iki isim yapmış yabancıyı getirtip konuşturmak anlayışı var. onlar konuşurken salonlar doluyor. çoğunlukla da daha önceden yayınlanmış, zaten bilinen şeyleri anlatıyorlar. kongrelerde hem araştırmayla ilgili sunumların ağırlık kazanması hem de bilimsel amacın kaybolmasına hizmet eden aşırı çekici ve lüks ortamlardan uzak durulması iyi olur. Umarım devletin milyonlarca lira harcayarak hizmete açtığı toplantı ve kongre merkezler daha çok kullanılır da, yalnızca asistan hekim kardeşlerimiz değil bizim gibi uzmanlık-öğretim üyeliği düzeyindeki hekimler de kabul edilebilir ücretlerle, turizm sektörünü zengin etmeden bilimsel toplantılara daha kolay katılabilirler.
0
Cevapla
Nalan Yucesoy
Olay en bastan yanlis baslamis. Bu asistan arkadasa hocan kim ve bu konuya neden cozum bulmadi diye sormak lazim. Normalde hocalar ayarlar kongre giderlerini ama eger calismasini yeteri kadar degerli bulmamis ise tabii ki destek vermemek yine hocanin elinde. Bir asistan bunlari dusunmez ve eger dusunuyorsa bu durumdan UTANACAK kisi hocasi olmali. Bu konularda gercek bir Mentor olabilecek hoca sayisi ise maalesef cok az. Peki nasil mi hoca maddi destek bulacak? Tum dunyada oldugu gibi. Hoca dedigin madem hoca, Yazar bir TUBITAK projesi onun icersine de ekler her sene seyehat giderlerini. Kimseye minnet duymadan hem kendi hemde asistanini gonderir. Ama Tubitak projesi olan veya birakin olmayi, yazmayi bilen kac Hoca var? Kongre ucretleri giderler yuzunden her ulkede pahalidir ama bunun finansmanini hoca projelerinden karsilar. Ama durumu cift tarafli ele almali. Belkide hocanin bu imkanlari var ama asistaninin calismasinin kalitesizliginden dolayi da destek vermiyor olabilir. Bu durumda illa asistan gitmek istiyorsa tabiiki yukarida yazdiklarina da katlanip gidecektir. Sonuc: Ya hocasi maalesef hoca vasfinda degil ve kongre ucretini bulacak kapasitesi yok (projelerden) yada hocasi cok ileri goruslu ve asistani vasat oldugu icin yatirim yapmiyor.
0
Cevapla
d.k.
Sevgili arkadaşım;Sende kardiyoloji,göğüs hast.ve enfeksiyon hast.gibi pahalı olan uzmanlık dallarını seçseydin bırak yurt içini yurt dışı kongrelerine bile yılda 4-5 kez giderdin.Bizim hastanedeki bu arkadaşlar aralarında Çin,Kanada,Japonya,Amerika gibi ülkeler olmak üzere Dünyada gitmedikleri ülke hemen hemen hiç kalmadı.bu işler malesef bizim ülkede böyle...!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir