Medimagazin logo

19 Mayıs Üniversitesi Endokrinoloji kliniği 'aile sıcaklığında eğitim' anlayışını savunuyor

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak’a kliniği ve asistan eğitimine dair ayrıntıları sorduk.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
19 Mayıs Üniversitesi Endokrinoloji kliniği 'aile sıcaklığında eğitim' anlayışını savunuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

MEDİMAGAZİN- Dokuz yıldır 19 Mayıs Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Ramis Çolak kliniğin tarihçesini paylaşıyor.

Vaka bazlı seminerler ve çekirdek eğitim müfredatı

“ 19 Mayıs Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, 2004 yılında Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde faaliyete başlamıştır. Kurucu Bilim Dalı Başkanı olarak Prof. Dr. Fulya Tanyeli görev yapmıştır.  Prof. Dr. Fulya Tanyeri 2004’te emekli olduktan sonra 2009 yılı Ağustos ayına kadar Prof. Dr. Hakkı Kahraman görevi devralmıştır. Hakkı hocadan sonra da bilim dalı başkanlığını ben yürütüyorum.”

Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları kliniği akademik kadrosunda 2 profesör 1 öğretim üyesinin olduğunu belirten Çolak, bugüne kadar Endokrinoloji yan dalında 5 mezun verdiklerini ve bugün itibarıyla 3 yan dal uzmanı olduğunu sözlerine ekliyor.

Akademik personelin yanı sıra yardımcı personel durumlarını sorduğumuz Çolak, “ 2 diyabet eğitim hemşiremiz, servis hizmetlerini yürüten 12 hemşire ve 7 personelimiz var. Servis hizmetlerini aynı koridorda bulunan Nefroloji Bilim Dalı ile beraber vermekteyiz.” diyor

YÖK’ün çekirdek eğitim müfredatına bağlı olarak hazırladıkları kendi çekirdek eğitim müfredatını takip ettiklerini söyleyen Çolak buna ek olarak her hafta yapılan vaka bazlı seminer eğitim programları 9 yıldır istinasız devam ettiğini ekliyor. Bunların dışında da Endokrinoloji, Beyin Cerrahisi, Nöroradyoloji öğretim üyelerinin birlikte katıldığı bir hipofiz konseyi olduğunu ifade eden Çolak, “ hem hasta bazlı hem de eğitim amaçlı, hastaların hem preparatif hem postoperatif sonuçlarının değerlendirildiği eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğünü” ekliyor. Eğitimlerinin detaylarını paylaşan Prof. Dr. Ramis Çolak “ her hafta; Endokronoloji, Nükleer Tıp, Genel Cerrahi, Radyoloji ve Patoloji öğretim üyelerinin katıldığı yine hem hasta hem eğitim amaçlı tiroid konseylerimiz devam ediyor. Bunun dışında iki haftada bir olmak üzere multidisipliner bir yaklaşımla devam eden Endokronoloji, Onkoloji, Gastroenteroloji, Radyoloji, Nükleer Tıp öğretim üyelerinin katıldığı Nöroendokrin tümör konseylerimiz var.”

“Bölge üniversiteleri ile iş birliği içerisinde her sene hem öğrencilerimize hem mezunlarımıza ayrıca mezuniyet sonrası hekimlere de hizmet veren Karadeniz Endokrin Günleri düzenliyoruz. Bu sene yedincisi olacak bu etkinliğimizi Amasya’da yapmayı planlıyoruz.”

Çeşitli hasta protföyüyle eğitim anlayışı 

Kliniklerinin doluluk oranını da paylaşan Çolak 18 tane iki kişilik oda ve 3 tane özel oda ile 21 yatakla hizmet verdiklerini söylüyor. Klinik Başkanı Çolak, yüzde 100 doluluk oranına sahip olduklarını ve randevu sistemi ile çalıştıklarını da belirtiyor. 4 poliklinikleri olduğunu belirten Çolak, “ İç Hastalıkları araştırma görevlileri ve endokrin yan dal uzmanları ile birlikte poliklinikten sorumlu bir öğretim üyemiz ile birlikte hizmet vermekteyiz. Günlük ortalama klinik sayımız da 150 -170 arasında seyretmektedir.” diye ekliyor.

Yüzde 100 kapasite çalıştıklarının altını çizen Çolak Samsun’un bölge itibarıyla Tokat, Amasya, Çorum, Sinop’tan Ordu’ya kadar geniş bir bölgede merkez konumunda olduğunu ifade ediyor.  Çeşitli hasta portföyüne sahip olduklarını ifade eden Çolak, eğitim anlamında bunun önemli olduğunu vurguluyor.

Aile ortamında klinik anlayışı ile verimli eğitim ortamı 

Nöbet düzenlemeleri ile ilgili olarak; yan dal asistanlarının icap nöbeti tuttuğunu belirttikten sonra İç Hastalıklarına başlayan bir araştırma görevlisinin 4 günden fazla olmamak kaydıyla nöbet ile başladığını ve kıdem sırasına göre nöbetlerin azalarak devam ettiğini ekliyor.

Rotasyon uygulamaları ile ilgili konuşan Prof. Dr. Ramis Çolak, “ endokronolojinin rutin olarak, radyoloji ve nükleer tıbba rotasyonu var. Genellikle 3. yıl itibarıyla bir ay radyolojide bir ayda nükleer tıbba rotasyon uygulamamız var.

Kliniklerinde bir aile atmosferi oluşturmaya gayret ettiklerini ifade eden Çolak, kliniklerinde çalışan kişilerin kliniği benimseyerek geldiklerini söylüyor. Klinikte çalışan ve daha sonra ayrılan çalışma arkadaşlarını da kliniklerinin bir üyesi olarak görmeye devam ettiklerini altını çizerek ifade ediyor.

endokrinoloji
ramis çolak
19 mayis universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir