Medimagazin logo

Denklik engelini aşamayan doktorlar: Üniversitelere kayıt yaptırmadan önce YÖK'ten teyit aldık

Tıp eğitimini yurt dışındaki farklı üniversitelerde tamamlayan çok sayıda doktor, kendi ülkelerinde denklik sorunu ile karşı karşıya. Türkiye’de doktorluk yapabilmek için denklik engelini aşamayan 2 binden fazla doktor, Covid-19 ile etkin mücadelenin yapıldığı bu sürece katkı sunmak istiyor.
Kaynak: Euronews
Denklik engelini aşamayan doktorlar: Üniversitelere kayıt yaptırmadan önce YÖK'ten teyit aldık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2015 yılında Sofya Tıp Fakültesinden mezun olan Hande Yıldız, bu üniversiteye kayıt yaptırmadan önce Yüksek Öğretim Kurumu’dan (YÖK) teyit almış. Ve buna göre kaydını yaptırıp, eğitimini tamamlamış.

Ancak denkliği olmadığı için mesleğini icra edemeyen Yıldız, pratisyen hekimlerin uzman hekim olabilmek için girdikleri Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) tabi tutulduklarını belirtiyor.

Aslında, Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun olmuş doktorlar bu sınavı geçemese bile pratisyen hekim olarak görev yapabiliyor. Ama yurtdışında tıp eğitimini tamamladıktan sonra denklik engeline takılan doktorlar, TUS sınavında başarılı olsa bile ancak pratisyen hekim olabiliyor.

''Sınav yerine, staj ile denkliklerimizin verilmesini istiyoruz''

2016 yılında Romanya’da altı yıllık tıp eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönen Fuldan Sualp Tanrıkulu da, sınav yerine staj ile denkliklerinin verilmesini istiyor. Doktorluk mesleğinin sahada daha iyi öğrenileceğini ifade eden Tanrıkulu, uzayan bu sürecin kendilerini ekonomik ve psikolojik olarak yıprattığını belirtiyor.

Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan meslektaşları gibi atamalarının yapılmasını isteyen doktorlar, sağlıkçılara büyük ihtiyaç duyulduğu bu dönemde görev bekliyor.

Türkiye’de denklik başvuruları, alanında uzman kişilerden oluşmuş bir komisyon tarafından inceleniyor.

Dünya Tıp Federasyonu tarafından görev verilmiş kurumlarca akredite edilmiş üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilebiliyor. Yine kişinin diplomasını aldığı okul dünya sıralamasında ilk binin içindeyse doğrudan denklik almaya hak kazanıyor.

Bu şartları taşıyamanlar ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda iki kez yapılan TUS sınavlarının ikinci aşamasına girmek zorunda. Sınavın baraj puanı 45 ama denklikte 40 puan alınması yeterli oluyor.

Bir diğer alternatif ise Hacettepe, Gazi, Ankara ve Yıldırım Beyazıt üniversiteleri tarafından yapılan klinik sınavları. Bu sınavlarda başarılı olanlar denklik alabiliyor.

Denklik Nedir?
Denklik, Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurt dışı yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile eşdeğer olduğunun kabul edilmesi anlamına gelir. Diploma denklik belgesi ise denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belge.

yok
pratisyen hekim
tipta uzmanlik sinavi
Yorum (22)
Abdullah Van
Adama sorarlar neden sınav değil de staj ile denklik istiyorsunuz, sınavın geçme notu da normal baraj puanı olan 45 puandan daha düşük iken ... 40 puan alamayan bu iki bin kişinin aldığı eğitim, Türkiye'deki eğitim ile ne kadar denk acaba,, bir kişi 40 puan alamıyor ise aldığı eğitim kesinlikle denk değildir, devlet denklik vermeyerek vatandaşın sağlığını koruyor ve doğru yapıyor,, ayrıca durumu daha iyi anlamak için adı geçen üniversitelere bakmak yeterli, Gürcistan, Ukrayna, Bulgaristan, Nijerya, Kenya gibi ülkelerden paralı eğitim ile alınmış diplomalar, işin özeti bu...
0
Cevapla
Sinan
Şu fırsatçılar bak, çoğu okula gitmeden tıp diploması alıyor. Birde bu dönemde yardımcı olacaklarını iddia ediyorlar. Ancak yük olursunuz başımıza. Aslında o 40 puan da düşük, barajı 60 yapmak lazım.
10
Cevapla
Mesut Tosun
Tustan 40 alamayan birinin doktorluk yapması ne derece uygun?
10
Cevapla
Kamil Ömür
Burada en düşük taban puanlı tıp fakültesini bile kazanamayın, gidip para ile uyduruk üniversitelerin tıp fakültesini bitirin, sonra gelip Türkiye de doktorluk yapmak isteyin!! Bazıları bunların daha akıllı öğrenciyken Türkiye de bir tıp fakültesine yatay geçiş yapıp işi baştan hallediyor. ABD de Harward, Yale gibi okulları bitir başımın üstünde yerin var. Orayı bitirenin burada işi olmaz da örnek olsun diye verdim. Tıp fakültesi kontenjanları 15.000 olmuş. Dışarıda tıp fakültesi bitiren doktora ihtiyacımız yok. Gidin orada evlenin o ülkenin doktoru olun. Tonla İranlı doktor var bizde böyle yapan.
15
Cevapla
Murat Nabi Bulut
Ülkem insanı size canını emanet edecek,hiç olmazsa 2 ay ders çalış,bi zahmet TUS tan 40 puan al.
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir