Medimagazin logo

Doçentlik, profesörlük ve doktor öğretim üyeliğine atanmada kriterler değişti!

Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan, doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı - Buna göre doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra en az 1, en çok 4 yıl süre ile atanacak
Doçentlik, profesörlük ve doktor öğretim üyeliğine atanmada kriterler değişti!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 6 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanması ile "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosu getirilmişti.


İşte ilk 1000'de yer alan tıp fakültelerimizin dünyadaki sıralaması!


Kanuni düzenlemenin ardından Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) hazırlanan doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerine ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, doktor öğretim üyesi kadrolarına başvurabilmek için doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olmak gerekecek.

Fakültelerde dekan, diğer birimlerde müdür, ilan edilen kadrolar için adayların durumlarını incelemek üzere, en az biri başka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünden olmak üzere adayın başvurduğu bilim alanı ile ilgili olan üç profesör veya doçenti, ilana son başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde tespit edecek.

Dekan veya ilgili müdür, yazılı görüşlerin alınmasından sonra ilk yönetim kurulu toplantısında aday veya adaylar hakkında ayrı ayrı görüş alacak. Bir açık kadroya birden fazla adayın başvurması halinde yönetim kurulu gerekçeli olarak tercihini belirtecek. Dekan veya ilgili müdür kanaat ve önerilerini rektöre sunacak. Rektör, atamanın yapılıp yapılmayacağına karar vererek gerekli işlemleri yürütecek.

Doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra fakültelerde ilgili dekanın, diğer birimlerde müdürün önerisi ile rektör tarafından en az 1, en çok 4 yıl süre ile atanacak. Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erecek. Görev süresi sona erenler ilgili yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından yeniden atanabilecek.

- Doçent kadrolarına atanma

Yükseköğretim kurumlarının doçent kadrolarına atama için belirlenen ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından oluşturulacak jüriler tarafından yapılacak bu sınavda başarılı olmak gerekecek. Ancak sözlü sınav sonucunda doçentlik unvanını kazananlar için ek koşul olarak sözlü sınavdan başarılı olma şartı getirilemeyecek.

Doçent kadrolarına atama ek koşulları arasında sözlü sınav şartı bulunan yükseköğretim kurumlarının doçent kadrolarına başvurmak isteyen adaylar için ayrıca sözlü sınav yapılacak.

Sözlü sınav jürisi, adayın başvurduğu bilim veya sanat alanına göre rektörün talebi üzerine ÜAK tarafından belirlenecek. Sözlü sınav jürisinde görev alabilmek için öğretim üyesinin devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında profesör olarak atanmış olması gerekecek.

Sözlü sınav sürecini rektör yürütecek ve sonuçlandıracak. İlan edilen doçentlik kadrosuna birden fazla adayın başvurması halinde her bir aday için ayrı ayrı sözlü sınav yapılacak. Sözlü sınav sonunda yapılacak kapalı oturumda jüri adayın başarılı olup olmadığına üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar verecek.

Rektör, dosya inceleme sonuçlarına dayanarak üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun gerekçeli görüşünü de aldıktan sonra doçent atama hakkındaki kararını verecek.

- Profesör kadrolarına atanma

Profesör kadrolarına atanabilmek için doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alanında çalışmış olmak, kendi bilim alanında uluslararası düzeyde orijinal eserler vermiş olmak ve uygulama alanı bulunan dallarda uygulamaya yönelik çalışmalarda bulunmuş olmak gerekecek.

Profesörlük kadrosuna başvuran adayların durumlarını ve bilimsel veya sanatsal niteliklerini tespit etmek için üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunca, en az üçü başka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünden olmak üzere ilan edilen kadronun bilim veya sanat alanı ile ilgili en az 5 profesör, ilana son başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde seçilecek.

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun dosya inceleme raporlarını göz önünde tutarak alacağı karar üzerine, profesör kadrolarına rektör tarafından atama yapılacak.

- 2 yıl şartı

Profesörlük, doçentlik veya doktor öğretim üyesi unvanlarını kazananlar, her unvan dönemi içinde yükseköğretim kurumlarında fiilen 2 yıl görev yapmadıkları takdirde yükseköğretim kurumları dışındaki çalışmalarında bu unvanı kullanamayacaklar.

Doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörlüğe yükseltilme ile atanma esnasında oluşturulan jürilere, yurt içinde yükseköğretim kurumlarında görev yapmakta olan yabancı uyruklu profesörler ile Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında görev yapmakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı ülke vatandaşı profesörler görevlendirilebilecek. 


 

doktor ogretim uyeligi
docentlik
profesorluk
yukseltilme
öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliği
Yorum (14)
Doc
Sayin sağlık yönetimi. Ciddi başka sorunlardan bahsedecegim .Afili ye üniversitelerde. univérité kadrosuna alınmayan doçentler kitleler halinde istifa ediyor .yakinda eğitici kalmayacak . Bu bin yataklı hastanelerde sonuçta uzmanların çalışması lazım .bunlarda hocalar tarafından yetiştirilir .elinizdeki bu doçentleri kadroya alıp değerlendirin tip.eğitimine balta vurulmasina engel olun devleti birileri zayıflamaya çalışıyor bu doçentlerin görmezden gelinip istifaya özele geçişini n sağlanmasına müsade etmeyin çöküş var .sayın cumhurbaskanimiz recep tayip erdogan bunu bilse buna göz yummaz
36
Cevapla
Dr
Vereceği toplam 9 bin maaş döner yok şu sınav yok bu jüri . Doc. Lar furya halinde istifa ediyor ozellere geçiyor .şartsız. doc olan devlette olanları kadroya alıp eğitime hizmet edin .okul parası yıllık 90 . doçent alacak yıllık 90 .sonra yok sınav. yok sınavı geçti rektör beğeneçek . Adalet liyakat Nerede burda .ağzınla kuş tut rektör fetoyken fetocu alır di .cetoyken cetocu alır . Bu hızla istifa devam ederse .kiM hangi salo baş vurur kadroya .elinizdeki leri kaçırmayın .kadroya alın hoca maaşı verin . Eğitim çöküyor tip ve cerrahi öğretmeyi şakami sanıyorsunuz. Hem hastayı iyi et .hem asistan a ameliyat öğret hem öğrenciye ders anlat .hem yazı yayınlat .kadro yok .para yok . Uyanık beyler .kaliteli hoca kalmayacak sizin Çocuklarınızı ameliyat edecek adamları biz yetiştiriyor uz .kadro ya torpilsiz şartsız alınıp maaş vs düzelmesse . Özelde hizmete devam dan başka yol bırakmaya caksiniz .yapılan .mobingdir
1
Cevapla
Kamil Ömür
Her yere aynı yorumu yapıyorsun. İstifa ediyorlarmış !!!. Kim ediyor ? Benim hastanede de bu durumda tonla doçent var. Bir kişi bile istifa etmedi. Adam İzmir ' de çalışıyor ne istifası ? İstifa edenler doğu mecburi hizmetini tamamlayan genç uzmanlar. Emeklilik yaşları 60 batıya tayin zor. İstifa eden bunlar. Sağlık Bilimleri üniversitesi bir çeşit piyongo oldu. Ünvanlı doçentler kadro alırsa kadrolu doçent oluyor. Eskiden böyle bir durum zaten yoktu herkes ünvanlı doçentti. Amaç az iş yapıp çok para almak. Performans sistemi maalesef şu an bu durumda. Çok çalışıp çok puan alan değil ünvan katsayısı yüksek olanlar para alıyor. Eğitim hastanesinde 40.000 puan yapan uzman 3000 lira ek ödeme alırken eğitim görevlisi 12.000 puanla 5500 - 6000 lira alıyor. Böyle saçma sapan iş olur mu ? Hani performans? 3 kat daha fazla performans var yarısı kadar ek ödeme alınıyor. Yok yayın parası, yok eğitim parası yok visit bilmemne şişir allahım şişir.
31
Cevapla
Kamil Ömür
Siz sağlıkta özel sektör kurumlarını Arçelik , Aselsan , Tofaş mı zannediyorsunuz ? Bir rakama anlaşırsın 2 ay denilen rakam yatar 2 ay sonra eksiği yatar. Koskoca marka hastane çalışanlarını kendisinde ofis kiralamış gösteriyor böylece seni 4 a lı değil 4 b li gösteriyor. SSK lı değil Bağkurlu oluyorsun daha fazla gün ve çok düşük emekli maaşı. Niye ? Diğer türlü olursa senin için ödediği prim yüksek olacak. Özel sektör matah değil. Patron seni sömürür. En güzeli muayenehanedir ama o da her branşta olmaz. Tanıdığım özelde çalışan arkadaşlarmın çalışmadığı hastane kalmadı. Bir o hastane bir bu hastane. Aynı özel hastanede 5 yıldır çalışan yok. Demek ki sorun var ki iki de bir hastane değiştiriliyor Not : Özel hastane tecrübesi olan hekimim.
45
Cevapla
MURAT HAN
Üniversite de çalışmayanlar bu ünvanı kullanmayacak deseler iş bitecek. Sürekli laf döndürülüyor bence.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir