Medimagazin logo

Duayen doktorlardan eylem çağrısı: Doktor-bilim insanlarının soyu tükeniyor!

Araştırma yapan doktor sayısının giderek azalmasıyla ilgili aralarında Nobel ödüllü hekimlerin de bulunduğu bir grup doktordan eylem çağrısı önerisi geldi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Duayen doktorlardan eylem çağrısı: Doktor-bilim insanlarının soyu tükeniyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-The New England Journal of Medicine (NEJM)'in 1 Ağustos sayısında yer alan ve aralarında Nobel ödüllü doktorların da bulunduğu bir grup bilim insanı araştırma yapan doktor sayısını artırmak için bir plan önerdi.

Makalede ''Doktor-bilim insanının yetişmesini canlandırmak, mevcut ve gelecekteki sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için kritik öneme sahip”  denildi. 

Yazarlardan Cleveland Tıp Merkezinde görevli Mukesh K. Jain, Ün “Doktor-bilim adamları biyomedikal araştırmalarda itici bir güç olmuştur ve tıbbi atılımlara büyük katkılar sağladı, ancak son 40 yılda, araştırma yapan ABD'li doktorların oranı, 1980’deki genel doktor işgücünün yüzde 4,7’sinden, bugün yaklaşık yüzde 1,5’e düştü' dedi.
 
Bu düşüşün 'tıpta önemli yeniliklere ihtiyacımız olduğu bir zamanda ortaya çıktığını' belirten yazarlar genç hekimlerin araştırmaya katılımını artırmak, yıpranmalarınıı azaltmak ve hem kurumsal hem de ulusal çabalarla bu kariyer yoluna desteği artırmak için çözümler öneriyor. Ayrıca hekim-bilim insanlarını desteklemeyi taahhüt eden ulusal bir akademik kurumlar ağının oluşturulmasını savunuyorlar.
 

 

 

doktor-bilim insani
nejm
Yorum (2)
uzm.dr.
ülkemizde doktorların hor görülmesi, sağlıkla ilgili yasaların çıkarılamaması nedeniyle doktorların malpraktis davalarında adi suçlular gibi yargılanması, 40 yıllık uzman hekimlerin bile ülkemizde asgari ücretin 3 katı kadar bir ücretle zoraki çalıştırılması nedeniyle defansif davranmaları sonucu asıl görevleri EĞİTİM ve ARAŞTIRMA olan üniversitelere ikinci basamakta tedavi edilebilecek hastaların yoğun bir şekilde sevk edilmesi, üniversitelerin de saçma sapan döner sermaye uygulaması nedeniyle haklı olarak para kazanmak için sadece tedaviye yönelmeleri dolayısıyla da eğitim ve araştırmaya kısıtlı zaman ayırabilmeleri zannediyorum ülkemiz için bu durumu açıklamaya yeterli bir nedendir.
104
Cevapla
bilim
Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.... İbn-i Sina
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir