Medimagazin logo

Kanser hastaları için yerli proton hızlandırıcı üretilecek

Nükleer ilaç tedarikini sağlamak için altyapı oluşturmak üzere sunulan akıllı molekül üretimi projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 32 milyon TL ödenek sağladığını açıklayan Prof. Dr. Ali Gür, “Bu projeyle proton hızlandırıcı tesis kurarak medikal sanayide önemli bir üs olmayı hedefliyoruz" dedi
Kaynak: İHA
Kanser hastaları için yerli proton hızlandırıcı üretilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür 2019 yılını değerlendirerek, bölgede tek olacak adli toksikoloji ana bilim dalının kurulacağını belirtti.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, 2019’u üniversite penceresinden değerlendirip, önümüzdeki süreci değerlendirdiği basın toplantısı öncesinde Elazığ ve Malatya’da meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlara başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerini sunarken, ABD’nin Kudüs ile ilgili tavrını da kınadı.

"Nükleer tıpta müthiş gelişmeler"

Rektör Gür, "Geçtiğimiz yıl, özellikle nükleer tıp ile ilgili son derece olumlu gelişmeler yaşandığını açıkladı. Geçtiğimiz ay itibarı ile Nükleer Tıp Görüntüleme Merkezi’nin Türkiye'nin en yoğun çalışan görüntüleme merkezi haline geldiğini, bu merkezde kanser yayılımına bağlı olarak ortaya çıkan kemik ağrılarının tedavisinde kullanılan Lu-177 EDTMP maddesiyle tedavinin yapıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Gür, “Bu yolla son 6 ayda 100 hasta tedavi edildi. Merkezimiz, Türkiye'nin bu alanda akıllı molekül uygulaması yapan tek merkezi durumunda. Bu tedavi dünyada sadece birkaç ülkede yapılmaktadır. Tedavisi pahalı olduğu için bölgemizdeki üniversitelerin uygulamadığı tiroid kanserli hastaların tedavisini üniversitemizde yapıyoruz. Türkiye’de en gelişmiş son teknoloji PET-BT ve SPECT - BT cihazları alındı. Bu sayede 200 kiloya kadar obez hastalarının MR’ı hastanemizde çekilmeye başlandı” dedi.

“Kanser hastaları için yerli proton hızlandırıcı üretilecek”

Nükleer ilaç tedarikini sağlamak için altyapı oluşturmak üzere sunulan akıllı molekül üretimi projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 32 milyon TL ödenek sağladığını açıklayan Prof. Dr. Ali Gür, “Bu projeyle proton hızlandırıcı tesis kurarak medikal sanayide önemli bir üs olmayı hedefliyoruz. Projemiz dünya çapında büyük ilgi gördü. Uluslararası ünlü firmalar, ortaklık kurmak için bize tekliflerle geldiler. Bunları değerlendiriyoruz. Proje hayata geçtiğinde ürettiğimiz akıllı moleküller ile hem kendi hastalarımızı tedavi edeceğiz. Hem de dünyanın birçok ülkesine satarak ülkemize çok yüksek döviz girdisi sağlayacağız. Son 9 ayda, 7’si Sağlık Turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar olmak üzere 100 ün üzerinde kişiye böbrek nakli yapıldı. 250 yataklı çocuk hastanesi binamızın inşaatıyla ilgili engeller ortadan kalktı ve inşaat hızla sürüyor. Muhtemelen önümüzdeki Eylül ayında hizmete girecek” ifadelerini kullandı.

"Sanayici ile kol kolayız"

Bir GAÜN markası olan İntörn Mühendislik Uygulaması’nın birçok üniversite tarafından uygulanmaya başlandığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Patenti bize ait olan bu uygulamadan hem sanayici, hem öğrenci hem de biz memnunuz. Çünkü sanayici kaliteli eleman buluyor. Öğrenci mezun olur olmaz işine kavuşuyor. Biz de üniversite olarak hem istihdam anlamında, hem de öğrencilerimize iş bulma perspektifinde başarılı oluyoruz. Nitekim üniversitemiz öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş bulma sıralamasında Türkiye’nin 14. üniversitesi durumunda” şeklinde konuştu.

gaziantep universitesi
prof. dr. ali gur
nukleer tip
lu-177 edtmp
proton hizlandirici
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Okumuşların en okumuşu olan uzman toktorlar arasında bile halen "Biz mi araba yapacağız ?? Nükleer tesis mi kuracağız !? Uçak mı üretecekmişiz '?" gibi alaycı konuşmaları görünce PR çalışmalarının bir numaralı kurbanı, okumamış halk değil de okumuş kesim mi diye düşünmeye başladım. 40 yıl önce şu anki imkanların binde biriyle, sıfırdan planlayıp 4 ayda otomobil üreten bir ülkenin evlatları olarak gururlanacaklarına , tecavüzcülerine boyun eğmiş, ne verse onunla idare eden zavallı görünümü vermeleri bazen insanı kızdırıyor. Proton hızlandırıcısıyla başlayan şeyin inşallah gerisi de gelir.
23
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir