Medimagazin logo

Öğrenciler grevde: Tıp fakülteleri bu sene mezun vermeyecek

Fas'ta devlet üniversitelerinin tıp fakültesi, eczacılık fakültesi ve diş hekimliği fakültesi öğrencileri; hükümetin ‘özel üniversite ‘kararını dersleri boykot ederek karşıladı
Kaynak: Medscape Medical News
Öğrenciler grevde: Tıp fakülteleri bu sene mezun vermeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel okul öğrencilerinin devlet hastanelerine eğitim amaçlı kabul edilmesine Mart ayından itibaren tepki gösteren öğrenciler; tıp eğitiminin özelleştirilmesi, eğitim ekipmanı eksikliği ve yetersiz eğitim tesislerini de protesto ediyor.

Medscape Medical News'e konuşan öğrenci temsilcisi "Protestoların bu kadar uzun süreceğini asla hayal etmedik. Hükümetten bir cevap bekledik ama alamadık."

Final sınavlarına girmiyorlar

Birkaç öğrenciye göre, Milli Eğitim Bakanlığı ile devlet üniversitesi tıp fakültesi, dişhekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesi öğrencileri arasındaki gerginlikler yıllardır artıyor.

Özel okul öğrencilerinin devlet hastanelerinde eğitim almalarına izin verilmesi birçok kişi tarafından fitili alevleyen son olay olarak nitelendiriliyor.

Hükümetin dişhekimliği eğitim programına altıncı yılı ekleme kararı da önemli bir tartışma konusu.

Mayıs ayında konu ile ilgili olarak öğrenci temsilcileri ile hükümet arasında bir toplantı yapıldı, ancak anlaşma sağlanamadı. 

Anlaşma sağlanamaması ile devlet üniversiteleri bünyesindeki sağlık fakülteleri öğrencileri final sınavlarına dahi girmeyerek dersleri protesto ediyor. Edinilen bilgiye göre 18 bine yaklaşık öğrenci ders boykotuna katıldı.

Özel okul öğrencileri karar haksız rekabet oluşturuyor

Fas’ta bulunan yedi devlet üniversitesinin tıp fakültesine girmek oldukça zor. Dahası, öğrenciler genel eğitimleri tamamladıktan sonra kamu hastanelerinde çalışmak için de rekabet etmek zorunda.  Özel okul öğrencilerinden gelen rekabet, genellikle haksız ve zaten kırılmış bir sisteme ek bir baskı olarak görülüyor.

Ülkede özel üniversitelerin tıp fakültesi, dişhekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesine öğrencilerin kabul edilmeleri devlet üniversitelerine göre daha kolay.

Fas'ta eğitim alan bir öğrenci "Hükümet özel hastane veya klinik kuracak kaynaklara sahip olmadığı için, özel tıp öğrencilerinin kamu kaynaklarını kullanmalarına izin veriyorlar" dedi.

 

tıp fakültesi
diş hekimliği fakültesi
eczacılık fakültesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir