Medimagazin logo

Osteopatik tıp nedir?

Osteopatik tıp nedir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD, osteopatik tıp fakültelerinin de sistem içerisinde yer aldığı bir ülkedir. Üniversite yapılanması ülkemize göre farklılık göstermektedir. Hekim olmak isteyenler liseyi tamamladıktan sonra 4 yıllık bir fakülte okur, bachelor derecesini alır. Daha sonra kişi MCAT isimli sınavdan alınan notlar, üniversitedeki derecesi, volanter çalışmaları ve tavsiye mektuplarına göre tıp fakültesine girmeye hak kazanır.
    

Tıp fakülteleri ise MD (medical doctor) unvanının verildiği fakülteler ile DO (doctor of osteopathic medicine) unvanının verildiği osteopatik tıp fakülteleri olarak 2’ye ayrılır. Bu okullar 4 yıl olup 2 yılı preklinik, 2 yılı da klinik safhadan oluşur. Preklinik safhada osteopatik tıp fakültelerinde yaz döneminde 500 ek saatlik anatomi ve manüel tıp eğitimi vardır. Her iki tıp fakültesinde de 2 ve 3’üncü yıllardan sonra USMLE ya da COMLEX isimli sınavlara girilir. Bu sınavlar 7-8 saat süren tek oturumlu sınavlardır. Bu sınavlardan elde edilen neticeler, tavsiye mektupları ve kişisel tercihlere göre uzmanlık eğitimine başlanır.
    

ABD’de DO’lar da tam yetkili hekimlerdir. MD’ler gibi hasta bakma ve reçete yazma yetkileri olup aynı şekilde uzmanlık eğitimi alırlar. Ancak bazı ülkelerde birtakım manipülasyonları yapma yetkileri bulunan osteopatlar ile karıştırılmamalıdır. Osteopatlar tıp fakültesi eğitimi almazlar, sadece birtakım pratikleri yapma yetkileri bulunmaktadır.


    Osteopatik tıpta 4 ilke vardır:
1.    İnsan birbirinden ayrılamayan beden, zihin ve ruhtan oluşur.
2.    Bedenin kendini düzenleme, kendini iyileştirme ve sağlığını devam ettirme yetisi vardır.
3.    Yapı ve fonksiyon birbiriyle ilişki halindedir.
4.    Rasyonal tedavi için vücudun bütünlüğü, kendini düzenlemesi ve yapı ve fonksiyon arasındaki ilişki iyi bilinmelidir.


Osteopatik Tıp’ın tarihçesinde gelince: 3 çocuğunu 1864’de spinal menenjitten kaybeden ve kendisi bir cerrah (MD) olan Andrew Taylor Still, Ortodoks tıp pratiğinin etkisinin az ve bazen de zararlı olduğunu iddia ederek 10 yılını yeni bir tıp eğitim modalitesine harcar. 1874 yılında da Osteopatik Tıp’ı tanımlar. İlk osteopatik tıp fakültesi ise 1969 yılında Michigan State University’de kurulur. 1973 yılında ise ABD’deki 50 eyalette DO’lar tam yetkili hekimler olarak tanınır. Şu anda ABD’de 30 eyalette 6’sı devlete ait, 25’i özel olmak üzere 31 osteopatik tıp fakültesi bulunmaktadır.  


Osteopatik manipülatif tedavi: Kapsamlı, invazif olmayan, el manipülasyonları ile yapılan yöntemlerin ortak adı. DO’ların kas-iskelet sistemi hakkındaki mükemmel bilgileri sayesinde bu işlemler yapılmaktadır. 


Bu bilgilendirmeler S.Ü.T.F. KDT, TDT, HEK ortak programında anlatılan “Osteopatik Tıp Nedir?” dersinin 1 sayfalık özetidir. Ders sunumunu School of Osteopathic Medicine, Michigan State University 4’üncü sınıf öğrencisi Eren Ural gerçekleştirmiş olup kendisinin sunumuna dayanarak özet hazırlanmıştır. Konu hakkında ayrıntılı bilgiye http://wp.oialliance.org/ adresinden ulaşılabilir. 
 
Prof.Dr. Oktay SARI
Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

osteopatik tip
usmle
comlex
andrew taylor still
osteopatik manipulatif tedavi:
osteopatik tip nedir
prof.dr. oktay sari
Yorum (1)
R. yılmaz
Teorikte anlatılanlar osteopati açısından gayet makul bir güzelleme gibi. Ancak, ben pratikte en ufak fayda sağladığını görmedim. Klasik kanıta dayalı tıbbi yaklaşımla kıyaslanamaz ancak, klasik yaklaşımdan hiç fayda görmeyen hastalar için sayısı 20-30 ları bulan alternatif/tamamlayıcı uygulamalar arasında olduğunu da bilmek lazım.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir