Medimagazin logo

Türkiye'deki tıp fakültelerinin durumu: Artık tıp diploması yetmeyecek

Prof.Dr. İrfan Yalçınkaya, Türkiye'deki tıp fakültelerinin durumunu değerlendirdi. Yalçınkaya, bu gidişatın doktor işsizliğine ve sağlık hizmetlerinde kalitesizliğe neden olacağını ifade etti.
Türkiye'deki tıp fakültelerinin durumu: Artık tıp diploması yetmeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof.Dr. İrfan Yalçınkaya, https://www.akademikakil.com’da yayınlanan köşe yazısında ülkemizde yer alan tıp fakültelerinin röntgenini çekti.

Yalçınkaya, yazısında her geçen gün artan tıp fakültelerinin yalnızca doktor işsizliğine değil ayrıca sağlık hizmetlerinde kalitesizliğe yol açacağına vurgu yaparken, tıp fakültelerinde “açılma ve kontenjan kriterleri, kalite ve kantite, tercih durumu ve nedeni, eğitim” gibi var olması gereken kriterlere de değindi.

Yazısında ülkemizde 79’u devlet 32’si vakıf olmak üzere 111 tıp fakültesi bulunduran üniversite bulunduğunu, bünyesinde tıp fakültesi bulunmayan üniversite sayısının ise sadece 19 olduğunu dile getiren Yalçınkaya, yeterli altyapı, yeterince tıbbi donanım ve tecrübeli eğitici akademik kadro bulunmaksızın açılan bu tıp fakültelerinde verilen eğitimlerin ilerleyen yıllarda işsiz doktorlar yaratacağına vurgu yaptı. Bu fakültelerde bulunan öğrenim gören kişilerin uzun yıllar boyunca laboratuvar, klinik ve ameliyathaneye girmeden  doktor öğretim üyesi, doçent olduğunu görmenin çok üzücü bir tablo olduğunu da ele aldı.

Prof.Dr. İrfan Yalçınkaya yazısında, tıp fakültelerinin bu denli kontrolsüzce açılmaya devam edilmesi halinde tıp fakültesinden mezun olmanın bir önemi olmayacağını şu sözlerle ifade etti:

“ Yakın geçmişte ya da henüz yeni kurulmuş olan tıp fakültelerinde eğitim ve kalite işine odaklanmak, elde mevcut olanakları doğru ve yerinde kullanabilmek için, şu andan itibaren bir tane bile olsa yeni tıp fakültesi kurmaktan/açmaktan vazgeçilmelidir. Elbette yıllar içinde mevcut tıp fakülteleri toparlanıp her açıdan eksikleri giderilir, her biri kaliteli ve nitelikli bir tıp fakültesine dönüşürse, ayrıca nüfus artar, hekim ihtiyacı belirirse o zaman planlı programlı olmak kaydıyla yeni bir tıp fakültesi daha açılması gündeme gelebilir. Tersi olursa tekrar ifade edeyim, doktor işsizliği bir yana ondan daha vahim ve acı neticesi, her geçen yıl bir öncekine göre doktorluk ve dolayısıyla sağlık hizmetlerinin kalitesindeki düşüş olacaktır. Tıp diploması yetmeyecek, hangi tıp fakültesinden mezun olduğunuz öne çıkacak, dahası bu yeni tıp fakültelerinin açılmasında rol alanların dahi kendilerinin ve yakınlarının sağlığını, canını bu fakültelerden mezun olmuş doktorlara emanet etmede ciddi güven sorunları yaşanacaktır. Buna ise hekimler olarak ne bizim ne de eğitim&sağlık politikalarını belirleyenlerin razı geleceğine inanmak dahi istemiyorum.”

“Tıp fakültesi konusuna acilen el atılıp kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili ciddi ve stratejik kararlar, önlemler alınmazsa şayet; eğitim ve öğretimde kalite çok daha fazla düşeceği için (ki salgın dönemi bile öğretimi ve pratiği menfi yönde hayli etkilemişken) tıp fakültelerinde hikmet ve felsefeden uzak, hekimden ziyade bir nevi tıp teknisyeni ya da tıp işçisi yetişecek, tıbbımızın geleceği masada kalacak ve tababet san’atının tarz-ı icrası’nın tadı tuzu kalmayacak.” 

Prof.Dr. İrfan Yalçınkaya’nın yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

tıp fakülteleri
tıp diploması
işsizlik
doktor işsizliği
i̇rfan yalçınkaya
Yorum (23)
Jankat cankul
Emeği ucuzlatma ve halk dalkavuklgu kombinasyonu = 111 tip fakültesi 1000 yapsınlar kasabalarda açılsın 500 dolar maaşla Dr istihdam eden büyük Türkiye):250 dolar hedef imiz
20
Cevapla
Senem Aslan
Afiliasyon denen kurum da tam bir facia. Tıp fakültesi kuruluyor (turşu kurar gibi kurulmaz ama oluyor) sonra o şehirdeki devlet hastanesi kağıt üzerinde tıp fakültesi hastanesi oluyor. Akademik kadroya da 2000 sonrası kurulan üniversitelerden kişiler kadro vaadiyle öğretim görevlisi olarak atanıyorlar. Bu öğretim görevlileri bir çok anabilim dalı başkanlığını eş zamanlı yürütüyorlar. Bu kerameti kendinden menkul hocalar yetmezmiş gibi bir de asistan alıyorlar. Bu "hoca"ların elinde yetişen tıp fakültesi öğrencilerini ve asistanlarını düşündükçe resmen ürperiyorum!..
9
Cevapla
ahmet yılmaz
konu hakkında fikir beyan eden değerli hocamız kaç tez yönetmiş, hangi üniversitelerde akademik çalışma yapmış, tıp öğrencilerine kaç saat ders anlatmış merak ediyorum.
4
Cevapla
Hakan
Tıp diploması yetmemeli zaten.. mesleki yeterlilik sınavları olmalı .. ya da tüm sistem özelleştirilmeli ..devlet sağlık sisteminden elini çekmeli .. rekabet kaliteyi getirir ..kaliteli doktorun çok tıp fakültesi açılmasına endişelenmesi anlamsız ...
7
Cevapla
ali
Karamsar olmamak lazım. Geçmişi uzun olan güzide üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin rehberliğinde ve onların her daim yardımları ile yeni açılan üniversiteler de tıptaki çıtayı yükselteceklerdir. Aile hekimliği için getirilen kronik hastalıkların yönetimi yönetmeliği ile de muhtemelen hekim ve hasta izlemi herkesi rahatlatacak, uzman ve aile hekimi işbirliği güzel neticeler verecektir.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir