Medimagazin logo

Yardımcı doçentlik kalktı, Doktor öğretim üyesi kadrolarını YÖK ilan edecek

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin birinci bölümündeki ilk 8 maddesi kabul edildi.
Yardımcı doçentlik kalktı, Doktor öğretim üyesi kadrolarını YÖK ilan edecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kabul edilen maddelere göre, "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine, "doktor öğretim üyesi" kadrosu ihdas edilecek.

Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden, öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.

Doktor öğretim üyesi, doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi olarak tanımlanıyor.

- Yönetim Kurulu oluşturulacak

Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak.

Yönetim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer üye ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere 11 üyeden oluşacak.

Üyeler, farklı üniversitelerde görev yapan profesör öğretim üyeleri arasından Üniversitelerarası Kurul tarafından bir yıl için seçilecek. Süresi dolan üye yeniden seçilebilecek. Üniversitelerarası Kurul, Yükseköğretim Kuruluna üye seçmek dışındaki görevlerini yönetim kuruluna devredebilecek.

Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa toplanacak. Yönetim Kurulu üyelerine, Yükseköğretim Genel Kurulu üyelerine ödenen tutarda huzur hakkı ödenecek.

Üniversitelerarası Kurul, doçentlik başvurularında ilgili bilim ve sanat alanında jüriler oluşturarak adayların yayın ve çalışmalarını Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esas ve usuller kapsamında değerlendirip, yeterli yayın ve çalışmaya sahip olan adaylara doçentlik unvanı verecek.

- Doktor öğretim üyesi

Yükseköğretim kurumlarında açık bulunan doktor öğretim üyesi kadroları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ilan edilecek.

İlan edilen kadrolara yapılacak atamalarla ilgili AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin verdiği ortak önerge ile düzenleme yapıldı ve adaylarla ilgili yazılı mütalaa şartı getirildi.

Buna göre, ilan edilen bu kadrolara fakültelerde dekan diğer birimlerde müdürler; biri o birimin yöneticisi biri de o yükseköğretim kurumunun dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isteyecekler. Dekan veya ilgili müdür, yönetim kurullarının görüşünü aldıktan sonra önerilerini rektöre sunacak.

Atama rektör tarafından en çok dört yıl süre ile yapılacak. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erecek. Görev süresi sona erenler yeniden atanabilecek.

Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanına veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanmış olması şartı aranacak.

Yükseköğretim kurumları, doktor öğretim üyesi kadrosuna atama için Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

-Doçentlik ve atama

Doçentlik başvuruları üniversitelerarası Kurulca belirlenen takvime göre yılda 2 kez yapılacak.

Doçentlik başvuruları için şu şartlar aranacak:

"Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. Doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek. Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak."

Üniversitelerarası Kurul, adayın başvurduğu bilim veya sanat dalından beş kişilik jüri ve bu jüri için iki yedek üye tespit edecek. İlgili bilim veya sanat dalında yeterli öğretim üyesinin bulunamaması halinde, jüri, üç üye ile teşkil edilebilecek. Doçentlik sınav jürisinde yer alan asıl ve yedek üyeler hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula gönderecek.

Üniversitelerarası Kurulca yeterli yayın ve çalışmaya sahip olduğuna karar verilen adaya doçentlik unvanı verilecek.

Yükseköğretim kurumları doçent kadrosuna atama için objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar da belirleyebilecek. Bu ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde sınav, Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulacak jürilerce yapılacak.

Doçentlik unvanına sahip olanlar ilan edilen doçent kadrosuna başvuracak. Başvuran adayların durumlarını incelemek üzere rektör, en az biri üniversite dışından olmak üzere üç profesör tespit edecek. Bu profesörler her aday için ayrı ayrı olmak üzere birer rapor yazacak, kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihini bildirecek. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun bu raporları göz önünde tutarak alacağı karar üzerine rektör atamayı yapacak.

Öğretim üyesi, haftada asgari on saat, öğretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders verecek ancak yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapacak öğretim görevlilerine ders ücreti ödenmeyecek.

Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine ders görevi verilebilecek.

Görüşmeler devam ederken söz alan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, kanun yürürlüğe girdikten sonra doçentlik sınavı kalkacağı için eser aşamasından geçen herkesin doçentlik unvanını alacağını kaydetti.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, verilen aranın ardından komisyonun yerini almaması nedeniyle yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

yardimci docentlik
doktor ogretim uyesi
Yorum (21)
Hekim
Yerinde bir davranış birçok akademisyen bu titri aldıktan sonra tembellik ediyor gelişimini tamamlamıyordu. Sınavın kalkması ego tatmini yapan hocaların canını sıkmış olabilir ama kaliteli bir dosyanın 5-10 yılda hazırlandığını düşünürseniz 1 saatlik mülakatın anlamsızlığını kavrarsınız. Burada kadrosu dolu köklü üniversite girişleri de bir nebze azaltılacak gibi. Doçent ünvanı sonrası profesörlük gibi iki yıl üniversite de çalışma şartı konursa taşra da rahatlayacaktır, temennimiz bu yönde. Araştırma yapan hekim özendirilmeli pratisyen uzman ayrımı olmaksızın teşvik edilmeli, titr mücadelesi biraz geri plana bırakılmalı, bilimsel araştırmaya önem veren çağa ayak uydurabilenlere yol verilmeli.
27
Cevapla
esatb
tarih bu yaptığınız kötülüğü affetmeyecek. siz de bedava doçent oluyorsunuz diye sevinmeyin; bedelini ilerideki nesiller ödeyecek.
32
Cevapla
Hekim
Ülkemizde özel okullar (üniversiteler de dahil) dışında yabancı dil eğitiminin yeterli verilmemesi kişinin önünde engel teşkil etmemeli, doğru fakat bu dil barajının sürekli aşağı çekilerek çözümlemeye çalışmak yerine sınav da yeterli puanı alamayanların yurt dışında 4-6 aylık süre ikameti ile bu sorun da aşılabilirdi. Akademisyen adaylarının hem eğitimleri tamamlanmış olur hem de uluslararası vizyona sahip olurlar. Ücreti de emin olun kurslara harcanan paradan daha fazla olmaz.
20
Cevapla
Dram
Herkes sınav kalktı insanlar bedavadan doçent olacak diye söylüyorlar. Ancak sınav hazırlığı yaklaşık 6 ay sürüyor. Bileğilerin kalıcığı ise tartışılır. Bir makalenin hazırlanması dergiye gönderilme süreci 1,5-2 seneden daha kısa değildir. Onu bırakın derginin ilk okuma ve size cevap vermesi bile 4-5 Aydan daha kısa değildir. Herşeyimi kendin yaparak bir senede 2 yayından fazlasını yapmak bizim mesleğimizin yoğunluğu üzerine mümkün değil. 2016 Nisan öncesinde sözlü sınav ile doçent olan arkadaşlarımı kutluyorum. Ancak bu insanlar çok daha az yayın ve çaba ile doçent olmuşken yeni şartlarla doçent olmak için uğraşan insanları tenkit etmeleri hiç hoş değil. İnan’ın ben ve çevremdeki bir çok aday eski sistemi kaçırdık diye üzülüyoruz. Zaten hayatımız sürekli sınavlarla geçmiş. Bir sınavdan daha mı korkacağız. Ayrıca kanun yapıcılar sistem daha kolaylaşacak denildikçe aksine daha da zorlaştırıyorlar. En azından Aralık 2017 kriterleri kalmış olsaydı.
10
Cevapla
onur
önce pratisyen hekimlik, sonrada uzman hekimlik bitirildi.şimdide sırada olan doçentlik ve akademisyenlik bitiriliyor...geriyede başka birşey kalmıyor.ne diyelim hayırlısı olsun.
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir