Medimagazin logo

Rönesans sonrası büyük bir değişim: Kadavrasız tıp eğitimine mi gidiyoruz?

Bazı tıp okulları diseksiyon yerine sanal gerçeğe dönüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Rönesans sonrası büyük bir değişim: Kadavrasız tıp eğitimine mi gidiyoruz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Rönesanstan beri kadavra diseksiyonu tıp okulları için önemli bir eğitim aracı oldu. Günümüzde de birinci sınıfta tıp öğrencileri kadavra üzerinde eğitim yapıyor.

Ancak bu yıl ABD’de birkaç  tıp fakültesi anatomi müfredatını kadavra olmadan yapacak. Bunun yerine öğrencileri, insan vücudunu sanal gerçeklikte üç boyutlu kullanarak, organların fiziksel kopyaları ve ultrason ve BT taramaları gibi gerçek hasta tıbbi görüntüleriyle birleştirecek.

Program geliştiricileri, geleneksel uygulamaların bazı sınırlamaları olduğunu ve bunun teknoloji yardımıyla aşılacağını umuyor.  Kadavraları parçalamanın uzun zaman aldığını, bazı dokulara erişimin kadavra üzerinde zor olduğunu ve kadavra organlarının formaldehitle korunmasıyla gerçek vücut parçalarıyla uyuşmayacağı  kadavra eğitimiyle ilgili temel eleştiriler arasında yer alıyor.

Anatomi eğitiminin Rönesans'tan bu yana hiç değişmediğini belirten Cleveland Clinic Lerner Tıp Fakültesinden  James Young  kadavraların günümüzde endoskopik yardımıyla gözlenen iç organlara çok benzemediğini söylüyor.

Ancak kadavrasız anatomi eğitiminin de sakıncaları olduğunu belirten yetkililer özellikle kadavrasız eğitimde üç boyutlu derinlik hissinin öğrenciler tarafından kazanılamaması konusunda endişelerini dile getiriyor.

Scientific American’a konuşan Young, “Bir paradigma değişiminin başlangıcındayız, bunun hakkında soru yok. Bu değişim birkaç yıl sürecek. Fakat bana sorarsanız anatomi eğitimi on yıl içinde nasıl yapılacak? Kadavralarla yapılmayacak. Bu benim öngörüm. ” diyor.

tıp eğitimi
kadavra
sanal gerçeklik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir