Medimagazin logo

9 dernek bir araya geldi, Canan Karatay’ın aşı açıklamasına tepki yağdı!

Dokuz derneğin ortak açıklaması: “Sadece medyatik olmanın gücüne dayanarak medya kuruluşları önünde hadlerini aşarak konuşan bu kişilerin ağzından çıkan her söze inanılmaması ve konunun esas muhatabı ve sahibi olan bilim insanlarının açıklamalarına itibar edilmesi ve basın kuruluşlarının da bilimsel gerçeklerden uzak bu tip haberlere yer vermemesi kamuoyu menfaati göz önünde bulundurularak önemle rica olunur.”
Kaynak: MEDİMAGAZİN
9 dernek bir araya geldi, Canan Karatay’ın aşı açıklamasına tepki yağdı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Geriatri Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Prof.Dr.Canan Karatay’ın aşı ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

 

 

 

 Dernekler tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada,

“Dünya genelinde ölümcül hastalıklar aşılama sayesinde ortadan kalkmaktadır. 19. yüzyıldan beri pek çok bulaşıcı hastalığa karşı kullanılmakta olan aşılar sayesinde çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmış, çocuk felci hastalığı ortadan kaldırılma noktasına getirilmiş, aşısı yapılan hastalıkların (tüberküloz, difteri, boğmaca, kızamık) görülme sıklığında ciddi düşüşler sağlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

“Bağışıklama sayesinde her yıl 2-3 milyon kişi ölümden kurtuluyor”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, bağışıklama sayesinde her yıl 2-3 milyon kişinin enfeksiyona bağlı ölümü engellendiği, aşılama ile önemli birçok hastalıktan korunmanın ve ölümleri azaltmanın mümkün olabileceğinin belirtildiği açıklamada,

“Üstelik aşılar bireyleri hastalıklardan koruyarak ekonomik kazanımlar da sağlamaktadır. Zatürre ve menenjit gibi ciddi hastalıkların en sık nedenini oluşturan ve hastaneye yatışı gerektiren ‘invaziv pnömokok hastalığı’ nın görülme sıklığı binde bire kadar çıkmakta, özellikle 65 yaş üzerinde bu sıklık daha da artmaktadır. Bu hastalık, dünya genelinde her yıl 1,6 milyon ölüme yol açmasıyla önemli ölüm nedenleri arasında yer almaktadır.

Grip, dünya çapında her yıl 3 ila 5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa ve yaklaşık 500 bine yakın kişinin ölümüne yol açmaktadır. En çok ölümler 65 yaşın üzerinde görülmektedir.” bilgisi verildi.

"Aşılar  gereksiz antibiyotik kullanımını da engellemektedir"

 Her iki hastalık da 65 yaş üzeri erişkinler başta olmak üzere kronik kalp ve akciğer hastalıkları, diyabet ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları olan erişkinler gibi özel risk gruplarında daha sık görüldüğü, daha ciddi seyretmekte ve ortaya çıkan komplikasyonlarla daha fazla ölüme yol açtığı bilgisini paylaşan Dernekler şunları kaydetti:

“Aşılama sayesinde hastalığın görülme sıklığını, ciddiyetini ve ölümleri azaltmak mümkündür. Ayrıca, grip ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına karşı yapılacak aşılar aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımını da engellemektedir.

Aşıların yukarda özetlenen birçok yararı bilimsel olarak kanıtlanmış olmasına rağmen, son günlerde ülkemiz medya kuruluşlarında, konu hakkında hiçbir ilgisi, bilgisi, bilimsel çalışması veya katkısı olmayan bazı kişilerin, akademik unvanlarını kullanarak aşılar konusunda bilimsel gerçeklere ters düşen ve kamuoyunu yanıltan, halkı yanlış yönlendiren açıklamalar yaptığı görülmektedir.

Hiçbir bilimsel kanıta dayanmayan aşı aleyhinde söylemleri aşı ile korunabilir hastalıklar açısından toplumu risk altında bırakmakta ve konu ile yakından ilgilenen, bilimsel çalışmaları ve katkıları olan biz hekimleri ve ilgili uzmanlık alanlarının derneklerini ve mensuplarını fazlasıyla üzmektedir.”  

 


 

 

 

aşı tartışması
canan karatay
Yorum (8)
Yuuksel
Maalesef memleketimizde üretilmeyen içinde ne olduğu belli olmayan ve ilerine aşı yapılanlara neler olabileceğini bilmediğimiz göz önüne alınmıyor. Şüphe evet ciddi şüphemiz var. Bir bebeğe bu kadar aşı yapılır mı.
24
Cevapla
ahmet kemal
örneğin çocuğunuza çocuk felci aşısı yaptırnayın sonra ömür boyu engelli olsun.. menenjit aşısı yaptırmayın menenjit geçirip mental retarde olsun.. tübeküloz aşısı yaptırmayın ömür boyu veremle uğraşsın vs.. vs.. sonuçta aşıların toplum ve birey sağlığı için faydası eğer varsa zararından çok çok fazla..
5
Cevapla
Cemal
Hekim hakları konusunda sinerji oluşturamayan, yarımagazinsel olaylarda hemencecik konsensüs sağlayan tüm derneklerimize bravo diyorum. Bize müstehaktır...
7
Cevapla
Yükselen
Kanıta dayalı olmayan bir şekilde, spekülatif olarak, kime hizmet ettiği belli olmayarak (halka hizmet etmediği belli) aşıyı sorgulayan tıp doktoru varsa diplomasını yırtsın bu çok açık ve net. Medimagazin yönetimi de doktor olmayan insanların doktor adı altında yorum yapmasına engel olmalı bir şekilde
4
Cevapla
mustafa
Dikkatli incelenirse aşıya değil aşının içindeki ağır metallere itiraz var. Aşı mutlaka yapılmalı , aşılardaki koruyucu madde ve ağır metallerin kaldırılması için baskı yapılmalı.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir