Medimagazin logo

Araştırma: Anestezi almak hafızayı zayıflatıyor mu?

Yapılan bir araştırmada, ameliyat öncesi yapılan anestezilerin yetişkinlerde hafızayı kötü etkilediği ortaya çıktı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Anestezi almak hafızayı zayıflatıyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Ameliyat masasına yatmanız, gelecekte hafıza sorunları yaşamanıza yol açabilir. Peki nasıl?

Anaesthesia dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, genel anestezi ile ameliyat geçiren orta yaşlı yetişkinlerin, hafıza testlerinde daha kötü puanlar aldığı görüldü. Çalışmaya göre, bu insanlardan hiçbiri ameliyat öncesi bunama veya Alzheimer belirtileri göstermiyordu, hatta hafif bilişsel bozuklukları bile bulunmuyordu. Araştırmacılara göre, ameliyat sonrası kişilerin bilişsel işlevlerinde küçük ama kolaylıkla farkedilebilir bir azalma vardı. 

Çalışmada, yaş ortalaması 54 olan ve bir veya birden fazla kez genel anestezili ameliyat geçiren 312 kişiyle, hiç anestezi almamış 652 kişi karşılaştırıldı. Katılımcılar, farklı zamanlarda birkaç kere psikolojik ve bilişsel teste tabi tutuldu. Genel anestezi geçiren katılımcıların ortalama 4 yıl içinde hiç geçirmeyenlere göre hafıza becerilerinde daha fazla azalma olduğu bildirildi. Ayrıca, daha uzun süre genel anestezi altında olan kişilerin odaklanma ve planlama becerileri de daha düşüktü.

Araştırmacılar, anestezi gören ve görmeyen katılımcıların hafıza becerilerindeki farklılığın az olduğunu söylese de, aralarındaki bu bağıntının araştırılmasında fayda olacağını aktarıyor. 

anestezi
hafıza
Yorum (3)
dr
Anestezi uzmanı ve cerrahların durumu ne acaba ?
4
Cevapla
aydin sinal
nicin debil oldugumu simdi anladim
1
Cevapla
Hasan Akdemir
Karşılaştırmada genel anestezi alan-almayan arasında yapıldığı bir durumun temel alınması bence büyük bir hata. Bir hastanın genel anestezi almasını gerektirir düzeyde bir patolojisinin olması, zaten başlı başına hafızasını etkileyecek bir stres faktörüyle boğuştuğunu göstermektedir. Karşılaştırma aynı patolojisi olan hastalar arasında lokal-genel anestezi arasında yapılmış olsaydı daha tutarlı olurdu.
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir