Medimagazin logo

Bilimsel araştırmalar söylüyor: Çay içmek kalbe iyi geliyor

RİZE, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Duman, Çin’de 7 yıl süren araştırmalar sonucunda düzenli çay içenlerde kalp rahatsızlıklarının yüzde 10 dolayında daha az görüldüğünün tespit edildiğini açıkladı. Doç. Dr. Duman, “Dünyada yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki çay içmek kalp ve vücut sağlığını koruyor“ dedi.
Bilimsel araştırmalar söylüyor: Çay içmek kalbe iyi geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

RİZE-RTEÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Duman, dünyada çay üzerine yapılan bilimsel araştırma sonuçlarını değerlendirdi. Araştırmalarda düzenli çay içenlerde kalp damar hastalıkları riskinin daha az görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Duman, “Bu araştırmaların birinde koroner arterlerde tıkanmayı önleyebilecek yani kalp damar sertliği değerlendirilmiş. Bu araştırmada düzenli her gün en az bir bardak ve üzeri çay içenlerde kalp damar hastalığı sıklığı daha az görüldü. Kahve içenler ve içmeyenler arasında yapılan araştırmada ise kahvenin bu koruyucu etkisi görülmedi” dedi.

‘ÇAY İÇENLERDE KALP RAHATSIZLIĞI YÜZDE 10 DAHA AZ’

Çin’de 7 yıl süren araştırmalar sonucunda düzenli çay içenlerde kalp rahatsızlıklarının yüzde 10 dolayında daha az görüldüğünün tespit edildiğini açıklayan Doç. Dr. Duman, şu değerlendirmelerde bulundu:

“7 yıllık bir araştırma sonucu çay tüketenler ile iskemik kalp hastalıkları ortalama yüzde 8, major koroner arter olaylarının yüzde 10 daha düşük olduğunu tespit edildi. Bu iki çalışmaya göre çay içmenin kalbe faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Kahve içmenin de bu çalışmalar sonucunda zararlı olmadığını yalnız çay ile karşılaştırıldığında çaya karşı daha faydalı olduğunun da tespit edilemediğini görüyoruz. Muhtemel bu etki çaydaki bileşenlerden olduğunu düşünüyoruz.”

KAHVECİLER ODASI BAŞKANI: ÇAY KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR

Rize Kahveciler Büfeciler ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Alaeddin Turanlı, Türkiye’de üretilen çayın yüzde 46’sının kahvehane ve çay ocaklarında tüketildiğini belirterek ülkede çay içme alışkanlığının yüksek olduğunu söyledi. Turanlı, “Çay çok önemli bir sıcak içeceğimiz. İnsanlarla temasımızda ilk söylediğimiz şey sıcak bir çay. Çay insanlarla bir köprü vazifesi oluşturuyor” dedi.

Rizeliler de çayı ürettikleri gibi kendilerinin de severek içtiğini belirtti. DHA
 

kardiyoloji
bilimsel arastirma
çay içmek
Yorum (3)
Hasan Akdemir
Burada biyomoleküler düzeyde bir çalışmadan ziyade "içtik oldu" gibi bir durum çay reklamı olarak sunulmuş. Hastalarıma : " çay içmeyin, kabızlık , kansızlık, uykusuzluk ve sinirlilik yapıyor onun yerine kefir için " diyerek yönlendirme yapıyorum. Çin'dekine de benzerlik gösteren bizdeki çay kültürü , artık bir ritüel olmuş, insanların ortak muhabbete başlama aracı olarak “çay bahane sohbet şahane” mantığıyla etkisini göstermektedir. Bence burada çayın kendi etkisinden ziyade insanlara mola verdirme , birliktelik –muhabbetle rahatlama imkanı sunması daha etkili gibi. Karşılaştırma yapılacaksa tüylü bir hayvanı okşamak bile çayla ilgili istatistiklerden daha fazla kalp damar hastalıklarından koruyor gözüküyor. Bir dönem de yeşil çay sağlığa faydalı diye ABD deki ürünlerin üzerine ibare yazmaya kalkan firmalara FDA bilimsel kanıtları olmadığı için ret cevabı vermişti.
32
Cevapla
m. murat
çay içilen bir iş yerinde iş yavaşlatma, savsaklama, kaytarma, işlerin geç bitmesi, vs.. oluyor, kısaca iş gücü kaybına neden oluyor. Çayın kalp sağlığına olan etkisine gelince, şöyle bir tez de olabilir; çatın içindeki kafeinin uyarıcı etkisinden dolayı kişiyi fiziksel aktiviteye ittiğinden, kilo vermenin önüne bir nebze geçmiş olabilir, bu da koroner arter sağlığı açısından olumlu olmuştur. ama "%10 daha az görülür..."saptaması pek bilimsel değil. çünkü işin içine bir çok değişkenler, faktörler girebiliyor. çayın koronerlere olumlu bir etkisi varsa bu çaydaki kafeinden değil belki içindeki başka bir maddeden olabilir, bunun da bilimsel çalışmayla, moleküler düzeyde ispatlanması gerek, ki öyle bir şey varsa yoğunlaştırılıp ilaç olarak kullanılabilir belki. Ek olarak;normal alışkanlıkta çaydaki kafeinin olumsuz bir etki yapmaz ancak, tiryakilik derecesinde çay içimi kalbi yorduğunu ve ömrünü kısaltabileceğini düşünüyorum. koronerlere olumsuz bir etkisi olduğunu ben de düşünmüyorum, ama altta ciddi bir koroner arter hastalığı varsa kalbin iş yükünü artıracağından anjina pectoris ataklarını tetikleyebilir.
5
Cevapla
dr
bilimsel araştırmalar yalan söylemez. metodolojisi kötüdür. güvenirliği zayıftır. onun ilacı da yine bilimsel araştırmadır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir