Medimagazin logo

Ege Kadın Doğumda Robotik Cerrahi Kursu düzenlendi

Robotla yapılan ameliyatlarda risk azalıyor, iyileşme daha hızlı oluyor…
Ege Kadın Doğumda Robotik Cerrahi Kursu düzenlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından 21.Temel Laparoskopik ve Histeroskopik Cerrahi Kursu düzenlendi. Alman Robotik Cerrahi Derneği Başkanı ve Türk Alman Jinekoloji Derneği 2. Başkanı Prof.Dr. Kubilay Ertan kurs eğitmeni ve konuşmacısı olarak katıldığı toplantıda Robotik Cerrahinin jinekolojideki uygulamaları hakkında bilgi verdi.

ROBOTİK JİNEKOLOJİ 

Robotik cerrahi jinekolojik ameliyatların hastanın karnına büyük kesi yapılmadan yaklaşık 1 cm lik küçük kesilerden yerleştirilen kamera ve cerrahi alet çubuklarıyla yapılmasına olanak veriyor.

Jinekolojik kanser ameliyatları başta olmak üzere; rahmin alınması (histerektomi) , yumurtalık kistleri (over kisti), myom ameliyatları (myomektomi) ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilebiliyor.

"Minimal invaziv cerrahi" olarak isimlendirilen ve yeni cerrahi akımı olan bu tür kapalı ameliyat yöntemlerinde hastanın sağlığı için gerekli cerrahiyi çevre dokulara en az zarar vererek ve mümkün olduğunca organları koruyan bir yaklaşımla yapılması amaçlanıyor.

Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi işleminin teknolojik olarak bir üst basamağı olan robotik cerrahi yönteminde, laparoskopide olduğu gibi hastanın karın boşluğu içine küçük kesilerden giren mekanik kol ve aletler ve de en önemlisi 3 boyutlu bir görüntü sağlayan bir kamera yardımıyla laparoskopiye göre çok daha fazla keskin görüş, müdahale ve işlem imkanı sağlanmaktadır.

Robot olarak anılan cihazın başında oturan cerrahın tüm el hareketlerini birebir olarak içerdeki robot eline aktaran ve büyütme özelliği sayesinde cerraha daha keskin ve yakından bir görüntü sağlayan bu yöntemde cerrahi daha etkili, kolay ve hastaya daha az sıkıntı verecek şekilde yapılabilmektedir.

Robotik cerrahi ile hem yara iyileşmesi hızlı oluyor hem de fıtık oluşumu engelleniyor. Öte yandan estetik olarak sağladığı avantajlar ve hastaların sosyal hayata çok daha hızlı dönebilmeleri yöntemin tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor.

Bu yöntem cerrahın açık cerrahi ya da laparoskopiye göre çok daha net ve yakın gördüğü ameliyat bölgesine hakimiyeti ve cerrahinin daha etkin yapılması daha az komplikasyon ve daha az çevre doku hasarı avantajlarını beraberinde getiriyor.

 

EGE KADIN DOĞUM’DA JİNEKOOJİK ONKOLOJİDE ROBOTİK CERRAHİ KURSU

Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Coşan Terek Ege Üniversitesi’nde düzenlenen Temel Laporoskopik ve Histeroskopik Cerrahi kurslarında bu güne kadar 100’e yakın hekimin eğitim aldığını ve yaklaşık 1 aylık eğitim ile endoskopik cerrahi olgularında becerilerini arttırdıklarını belirtti.

Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Özsaran ise 2 yıldan bu yana Cerrahi Robot ile serviks ve endometrium kanserlerinin ameliyatlarını yaptıklarını söyledi. Yılda 250-300 jinekolojik kanser olgusuna bu yöntem ile müdahale ettiklerini anlatan Özsaran, robotik cerrahide en büyük sorunun SGK’nın malzemeleri ödememesi olduğunu kaydetti. Özsaran, hastaların robot kollarını kendilerinin ödemek zorunda olmalarının robotik cerrahiye uygun çok sayıda hastanın bu sebeple ameliyata alınamadığını belirtti. 

robotik serrahi
ege üniversitesi
kadın doğum
prof.dr. kubilay ertan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir