Medimagazin logo

Elektrikle uyarılan bitkisel hayattaki bir adam, 15 yıl sonra uyandı

Fransa’da 15 yıl boyunca bitkisel hayatta kalan bir adam, boynundaki bir sinir tetiklendiğinde bilincini yeniden kazandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Elektrikle uyarılan bitkisel hayattaki bir adam, 15 yıl sonra uyandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER-Fransa’da 2001 yılında bir araba kazası geçirdikten sonra bitkisel hayata giren ve 15 yıl boyunca bilinçsiz bir şekilde yoğun bakımda yatan bir adam, boynundaki bir siniri tetiklenerek bitkisel hayattan uyandırıldı.  

Uygulanan tüm testlere rağmen hiçbir gelişme göstermeyen hasta, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden Angela Sirigu ve meslektaşlarının deneme aşamasında olan ve vagus sinirlerine odaklanan yeni bir tekniği sayesinde bilincini yeniden kazandı. New Scientist’de yer alan habere göre, araştırmacılar, vagus sinirlerinin beyindeki ve vücuttaki birkaç bölgeyi tetiklediğini, kalp atışı ve akciğer fonksiyonlarını kontrol eden parasempatetik sinir sitemini düzenlediğini söyledi. Araştırmacı Sirigu: “Bu doğrudan ve dolaylı yollarla talamus da dahil beynin bazı bölgeleriyle bağlantı sağlıyor ve nöron aktivitesi, duyguları düzenleyen amigdala ve hafızayla ilişkili olan hipokampus bölgeleriyle oldukça iletişim içerisinde bulunuyor.” İfadelerine yer verdi. Sirigu’nun ekibi, vagus sinirlerini uyarmanın beyin bölgelerinde aktiviteyi arttıracağını ve bilincin tekrardan kazanılacağı hipotezinde bulunmuştu. 

Hipotezi test etmek için ekip ince elektrotları adamın boynundaki vagus sinirlerine yerleştirdi. Ekip daha sonra 5 dakika arayla 30 saniyelik uyarma seanslarını 6 ay boyunca devam ettirdi. Her tetiklemeden sonra hastanın gözünü daha fazla açtığı, bir aydan sonra artık gözleriyle odadaki insanları takip edebilir hale geldiği kaydedildi. Hasta yürüme veya konuşma becerilerini geri kazanmadı ama istekleri kafasıyla onaylama reddetme ya da hafifçe gülümseme gibi davranışları gösterebildi. Ekip zaten hastanın hemen yürüme ve konuşmasının beklenmediğini, çünkü beyninde çok büyük bir hasar bulunduğunu söyledi.

Sirigu ve ekibi, bu hafta İngiltere Koruma Mahkemesi’nin artık ailelerin bitkisel hayattaki yakınlarının beslenmesinin kesilmesi için izin almasına gerek olmadığının açıklandığını, ama şimdilik ekip olarak bu yeni teknikle umutlarını koruduklarını söylüyor.

 

nöroloji
koma
elektriksel uyarım
vagus
Yorum (2)
MURAT ÖZKAYA
Auricular n.vagus uyarımı ile ilgili bu yıl bir deneyim yaşadım. Hem gastrointestinal sistemin fonksiyonel bozukluklarında hem de emosyonel durumla ilgili rahatsızlıkların tedavisinde gelecek vaad ediyor bence.
11
Cevapla
Antalya
Oniki yıldır migren hastası bir hekim olarak, Noninvaziv Auricular Vagus Situmulasyonu ile tedaviye geçen yıl başladım ve inanılmaz sonuçlar aldım, iki ay gibi kısa süreli bir kullanım dönemini takiben dahi beş ay migren atağı yaşamadım. Çalışma kesinlikle etkili ve yaygınlaştırılmalı..
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir