Medimagazin logo

"Fizyoterapi bölümü mezunları iş sıkıntısı çekmeyecek"

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engellinin bulunduğu gözönüne alındığında üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarının iş sıkıntısı çekmeyeceği öngörülüyor. Avrupa ülkelerinde fizyoterapist başına düşen kişi sayısıyla karşılaştırıldığında Türkiye nüfusu için 5 bin civarındaki fizyoterapist yetersiz kalıyor.
"Fizyoterapi bölümü mezunları iş sıkıntısı çekmeyecek"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Çağın getirdiği yeni hastalıklar ve tıbbi olanakların artmasıyla insan ömrünün uzaması sonucu, fizyoterapistlerin büyük rol oynadığı yaşam kalitesine verilen önem her geçen gün artıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir Üniversitesi (İZÜ) Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, “Hizmet sunumu ve istihdam açısından Türkiye’de çok sayıda fizyoterapi ve rehabilitasyon mezununa ihtiyaç var.” dedi. İZÜ'nün bu yıl bölüme ilk defa öğrenci alacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Bozan, bu eğitimi veren az sayıdaki vakıf üniversitesinden biri olduklarını ve YGS-2 puanıyla başvuran sadece 60 öğrenci kabul edeceklerini söyledi.

Fizyoterapistlerin,hem sağlıklı bireyler için koruyucu fiyoterapi, hem de hastalarda hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla fizyoterapi programlarını belirlenmesi, planlanması ve uygulaması noktasında görev yaptığını kaydeden Bozan, ayrıca Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli bulunduğu gözönünde tutulursa fizyoterapiste çok ihtiyaç olduğunun ortaya çıkacağını vurguladı. Bölüm Başkanı Özgür Bozan, “Dört yıllık üniversite eğitimi, bilimsel formasyonunu çağdaş düşünce ve yaklaşımlarla şekillendirebilen fizyoterapistler yetiştirilmesinde çok etkilidir. Günümüzde fizyoterapistler, hareket ve fonksiyonun çeşitli nedenlerle tehdit edildiği bütün durumlarda bağımsız hareket ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin arttırılmasında, her geçen gün sayıları artan yaklaşımlarla hizmet vermektedir. Dünyada ve ülkemizde toplumların bugün ve gelecekteki olası ihtiyaçları, fizyoterapistlik mesleğinin gelişimini kaçınılmaz kılmaktadır. Önemli bir nokta da fizyoterapistlerin ülkemizde ve dünyada iş bulabilme sorunu olmayışıdır.” şeklinde konuştu.

Hastanelerin ortopedi ve travmatoloji, nöroloji, nöroşiruji, cerrahi, dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, çocuk hastalıkları, onkoloji, kadın doğum, yoğun bakım ve romatoloji klinikleri, rehabilitasyon merkezleri, endüstri alanları, spor kulüpleri, yaşlı bakım merkezleri ve termal tesisler, sağlıklı kişilerde ise fiziksel uygunluk ve egzersiz, bel ve boyun sağlığı, kadın sağlığı ve halk sağlığı gibi alanlarda Türkiye'de fizyoterapistlerin geniş kariyer olanaklarına sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bozan, "Türkiye’de fizyoterapistler, dünyadaki meslektaşları gibi mezuniyet sonrası bilim uzmanlığı ve doktora çalışmaları yapmakta, üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinde öğretim elemanı olarak görev yapabilmektedir." dedi.

"fizyoterapi
bölümü
mezunları
sıkıntısı
çekmeyecek"
Yorum (7)
fatih emre doğan
değerli hocamızın bakış açısından bakınca doğru olan mesleki gidişata birde bu yıl toplamda 1850 öğrenci alındığını ve türkiyedeki toplam sayının yuzde 30 u gıbı yenı meslektaşımızın bu sayıya ekleneceğı dusunuldugunde tedirgin edici bir sayı önümüze çıkmaktadır.bunun yanı sıra akademısyen olmadan mesleğin popüler ve revaçta olmasını fırsat olarak gören özel bir çok üniversite kaliteden yoksun eğitimler vererek bir nevi diploma dağıtmayı hedeflemektedir.mesleki otomasyonumuzun biran önce kazanılması gerekmektedir.saygılar
4
Cevapla
zeynep hilal
biyologlar neden hep göz ardı ediliyor,biz ne işe yarıyoruz neden varız,ihtiyaç duyulmuyorsa neden 80 tane biyoloji fakültersi var,sağlık bakanlığında alımı çok az çevre bakanlığı yine öyle tarım bakanlığı ise hiç almıyor,gümrük bakanlığı ösym bize neden biyolog gönderiyor diyor tür kaçakçılığı ise hat safhada bundan haberi yok,biz neyiz yaa boşuna mı okuduk yorulduk yani...bu bölümün kapatılması için her türlü çabayı harcıyorum fakat fakülte sayısı 80 e yükseldi..
0
Cevapla
deniz
bencede şu an en güzel bölümlerden biri fizyoterapi ve rehabilitasyon. çevremde bu bölümü bitiren arkadaşlarım var. çalışma alanı çok geniş. hemen hepsi işine yerleştiler. bir arkadaşta cerrahpaşada ortopedik rehabilitasyonda uzmanlaşıyor..ve kaç yerden iş teklifi var. öss de çok rağbet görüyor .bende gördüklerimi paylaşmak istedim..keşke puanım yetseydi seçebilseydim.
3
Cevapla
ayşen
Tıpla kıyaslanmasını saçma buluyorum.eğitim programları farklı.sadece anatomi,fizyoloji temel bilimler var ama ayrıntılı olacağını sanmıyorum
0
Cevapla
mehmet d
Aşağıda ki yorumları okudukça, neden sağlık sektörünü seçtim ki diye ahh çektim. Bu kadar mı bir birimiz çekemiyoruz yaa.nedir bu EGONUZ. Adam yıllardır UZ.DR , fizyoterapistin temelde ne yapdığını bilmiyor, sadece KALDIR-İNDİRden ibaret olduğunu zannediyor. Nasıl bir cehalettir bu, nasıl bir pencereden bakıyorsunuz. ben engelli çocuklarla çalışıyorum, annelerine babalarına soruyorum "Fizyoterapi için Neden bu kadar geç kaldınız" diye. verdikleri cevap şu" Engelli olduğundan beri doktordan doktora götürdük kimse bize fizyotepiye ihtiyacı var demedi son gittiğimiz doktor sizleri önerdi" Peki bu çocuğun vebalını kim verecek. Zamanında yönledirme olsa var olan sekellerinin yüzde 90 olmayacak belkide. Var olan fiziksel engellinin, fizyoterpiye ihtiyacı olduğunu bilmeyen bir sağlık elemanı olabilir mi?
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir