Medimagazin logo

'Gebelerde ilaçsız depresyon tedavisi mümkün'

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Turan: -"Doğru zamanda, doğru tedaviler uygulanarak bebeğe ve anneye zarar vermeden, bu ilaçsız süreci hasarsız biçimde atlatmak mümkün"
'Gebelerde ilaçsız depresyon tedavisi mümkün'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hatice Turan, "Doğru zamanda ve doğru tedaviler uygulanarak bebeğe ve anneye zarar vermeden, ilaçsız süreci hasarsız biçimde atlatmak mümkün." ifadesini kullandı.

Gebelerde ve lohusalarda ilaçsız depresyon tedavisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turan, gebeliğin, bir kadının mucizevi bir deneyim olarak hayatı boyunca unutamayacağı bir süreç olduğunu vurguladı. Bu süreç ve sonrasındaki lohusalık döneminde kadının vücudundaki fiziksel ve hormonal değişikliklerle birlikte duygu durumunda da dalgalanmalar yaşandığını dile getiren Turan, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmalara göre her 100 anneden 10'u ila 15'i çeşitli şiddette depresyon yaşıyor. Bunun nedenlerinin biyolojik ve psikososyal olduğu görülüyor. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron düzeylerinin doğumla birlikte ani düşmesi depresyondan sorumlu tutulmuştur. Geç başlangıçlı doğum sonrası depresyonda tiroit bozukluklarının, aneminin ve folik asit eksikliğinin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Doğum yapan tüm kadınlarda hormonal değişiklikler olmasına rağmen ruhsal bozuklukların ancak kadınların yüzde 10-15'inde gelişmesinin sosyal zorlanma, kişiler arası ilişki sorunları, sosyal destekten yoksun olma gibi durumlarla ilgili olabileceği düşünülmektedir.

Annenin yaşadığı şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu, yorgunluk, enerji kaybı, keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeklerini yeterince sevmedikleri ya da bakım veremedikleriyle ilgili düşünceler, bebeğe zarar verme endişesi, dikkat ve odaklanma sorunları, bellek sorunları, yerinde duramama, kaygı, sinirlilik, sıkıntı, bunaltı, kendiliğinden ağlamalar gibi duygusal tepkiler, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe dikkatli olunması gereken depresyon belirtilerindendir."

-"Annedeki farklılıkların altında 'bana yardım edin' mesajı yatıyor olabilir"

Turan, tüm bu belirtilerin annenin yakın çevresi tarafından titizlikle takip edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, annedeki davranışsal farklılıkların altında yatan ana nedenin "bana yardım edin" mesajı olabileceğini vurguladı.

Çoğunlukla bu belirtilerin yüksek risklerine ve sık görülmesine rağmen "nasıl olsa geçer" denilerek atlandığını ya da üzerine düşülmediğini belirten Turan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu dönemde anneler doktora gitmeye ya da hekime danışmaya çekiniyor. Bunda önemli bir etken de verilecek ilaçların bebeği etkileyeceği düşüncesi. Doğru zamanda, doğru tedaviler uygulanarak bebeğe ve anneye zarar vermeden, ilaçsız bu süreci hasarsız biçimde atlatmak mümkün. Annenin belirtilerinin şiddetine göre belirlenecek motivasyonel görüşmeler, bilişsel davranışçı çalışmaların yanı sıra somatik tedavi olarak uyguladığımız Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisi ile gebelik ve lohusa dönemindeki hastalarımıza yardımcı olabiliyoruz.

TMS tedavisi ruhsal hastalıklarla ilgili önceden belirlenmiş bölgelere uygulandığında buralarda elektrofizyolojik değişiklikler meydana getirerek klinik iyileşme sağlıyor. Uygulama sırasında tedavide ana iyileştirici materyal olan manyetik akımı oluşturan bobin saçların üzerinden hedef beyin bölgesinin bulunduğu noktaya yerleştiriliyor. Vücuda herhangi bir girişim olmadan yapılan uygulamada psikiyatrik hastalık tanısına göre hedef bölge ve manyetik akımın şiddeti belirleniyor. Depresyonda TMS tedavisi iki bölüme ayrılıyor. Biri akut, diğer idame tedavisi. Akut tedavi hastalığın şiddetine göre 15-30 seans sürebiliyor, günlük olarak planlanıyor. İdame tedavisi ise hastalığın kişideki etkisine göre değişmekle birlikte bazı hastalarda hiç uygulanmıyor, bazılarında ise haftada bir ya da ayda bir kez olmaz üzere planlanabiliyor."

Açıklamada, TMS tedavisinin gebelik ve lohusalık depresyonu dışında anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklarda ve bağımlılık tedavisinde yardımcı tedavi olarak uygulanabildiği belirtildi.

psikiyatri
gebe
depresyon
tedavi
gebelikte depresyon tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir