Medimagazin logo

Hasta sayısı Uganda, istenen hizmet İsviçre, hukuki yaptırım ABD, ücretlendirme Küba ...

Bir Medimagazin okuyucusundan durum tespiti!
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hasta sayısı Uganda, istenen hizmet İsviçre, hukuki yaptırım ABD, ücretlendirme Küba ...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

’Yürüyen bir sisteme müdahale edildiğinde konu en ince ayrıntısına kadar değerlendirilip, tarafların görüşü alınıp ve değişik ülkelerdeki uygulamalardan ders çıkartılıp ona göre en uygun ve sistemdeki barışı bozmayacak yeni bir uygulamaya geçilmelidir. Bizde olduğu gibi ‘’Kervan yolda dizilirse’’ birilerinin canı ne yazık ki fena yanar. Bu birileri biz hekimler olduk bu defa.’’  

 

     Modern  çağdaş ülke olma hevesi, Evrensel İnsan Hakları, Evrensel Hasta Hakları, Avrupa Birliği Normları, Kalite Yönetimi derken olanlar oldu. 2005 yılında Malpraktis Yasası’nın (Yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte doktorlar tek taraflı olarak mağdur edilip, sıkıntılı durumlarla karşılaşmaya başlamışlardır.

   Bu yasa çıkınca bizi korumak için karşımıza  ‘’Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’’ adında ürkek bir kuş  çıktı. Tam bir ‘’Teldeki Kuş’’ küçük bir tehlikede ve uyarıda pırr diye uçuyor. İçeriğini ve bizi koruma gücünü tam olarak bilemiyoruz. Şimdiye dek herhangi bir doktoru  tazminattan korumuş mu bilinmiyor. Gerçi her yıl ödemelerini peşinen alıyor ama hizmet ve güvence kapsamının derecesi oldukça meçhul. İçeriğini tam olarak bilen yok.

  Ayrıca bu yıl bizlere beklenen sürprizini yapıp sektördeki en büyük şirket (Adı lazım değil) ek primler almak için uyduruk gerekçeler üretmeye başladı. Yoksa sigorta yapmazmış! Ama sigortanın adı  ‘’Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’’’ bu. Yaptırmak mecburi ama yapan yok!Tam şark işi!

  Durum böyle olunca önceler tek tük karşılaşılan davalar son yıllarda çığ gibi artmıştır. Sağlık sektörü tam olarak doktorlar aleyhine terörize olmuştur. Hatta uzmanlık tercihlerini etkilenmiştir. Yıllar önce en TUS ile en yüksek puanlarla girilen branşlar artık son tercihler haline gelmiştir.Doktorlar aleyhine açılan tazminat davaları bazı branşlardan sözcüğün tam anlamıyla   kaçışı başlatmıştır. Bunun üstüne bazı hukukçuların yapılan her tıbbi girişimde hata aramaları, sağlıktaki davalarda uzmanlaşmaları ve fırsatçı ‘’Akbaba’’ tavırları  doktorları iyice köşeye sıkıştırmıştır.

   3-5 TL gibi komik muayene ücreti aldığımız poliklinik hastaları, bu yasaya dayanarak binlerce liralık tazminat davası açabiliyorlar. 20-30 liraya yaptığımız ameliyatlar,  hiçbir iyilik cezasız kalmaz sözünü doğrularcasına binlerce liralık yıllarca süren tazminat davaları ile boğuşmaya yol açmaktadır. Bu zorlu hukuk sürecinde çalıştığın kurumun yetersizlik ve eksiklikleri doktoru zor durumda bırakmakta ve göstermelik fikir beyanlarından öteye gitmeyen destek vermektedirler. Aydınlatılmış tıbbi onam belgesi alımı ve saklanmasının düzgün yapıldığı kaç hastane var, sorarım? Tıbbi kayıtlar kaç yıl saklanıyor, biliyor musunuz? İki üç yılda bir değişen hastane bilgi işlem sistemleri,hizmetleri sona erdikten sonra size belge verebiliyorlar mı?Hiç bir tıbbi eğitimi olmayan tıbbi sekreterlerin yazdığı tanı, öneri ve reçetelere ne kadar güveniyorsunuz?

    Açılan tazminat  davalarındaki yüksek meblağ talepleri dudak uçuklatıyor. Bir ömür boyu yaptığın birikim bazı yasal boşluklardan yaralanan kişilerce gasp edilmek isteniyor. Resmen hastalar zengin olma şansını yakalıyorlar. Üstelik çalıştığın hastanede ekibi, tıbbi olanakları ve teknolojik yeterliliği sen belirlemediğin halde; bazen onlardan doğan sorunlardan ötürü sen muhatap olmak zorunda kalıyorsun.

   Bakanlık ise sessizce durumu izlemektedir. Erken dönemde çıkarılacak bir iki kanun ile oportünist hukukçuların önü kesilebilir, haksız yere nemalanmaları önlenebilir. Biraz olsun rahat çalışma ortamı sağlanabilir. Terazinin dengesi bu kadar aleyhimize olur mu? Hizmet verdiğin için başın her an belaya girebilir korkusu ile ne kadar verimli ve doğru çalışabiliriz?

   Doktorlar olarak beklentimiz   bu  anormal durumun dengelenmesi için bakanlığımız, meslek odamız ve sendikalarımızın bu sorunumuzu görmesi ve çözüm bulmasıdır.

  Söz’ün özü,durum şudur: Geçenlerde bir toplantıda  konuşan devlet hastanesi doktoru ülkemizdeki sağlık sisteminin durumu için şöyle demişti: Hasta sayısı Uganda, istenen hizmet İsviçre, hukuki yaptırım ABD, ücretlendirme Küba ... Bu işin içinden çıkan sonuç ne olabilir sizce?

Sevgi ve saygılarımla…

                                                                            

Dr.Özcan Yılmaz

malpraktis
hekimlik
Yorum (16)
Murat
Hasta sayısı Uganda, istenen hizmet İsviçre, hukuki yaptırım ABD, ücretlendirme Küba .. Çok güzel bir özet olmuş.
32
Cevapla
yg
Mevcut durum daha iyi özetlenemezdi.
18
Cevapla
postenflamatuar
Çözüm Drexit=meslekten istifa. Hükümetler kesinlikle iyileştirmelere gitmez. Zira bile isteye bu sitem getirilmiş. Muhalefete de bel bağlamayın. Ezilen doktorlara yönelik bir eylem planı ortaya koymamıştır, niyeti de yoktur. Onun için Çare Drexit.
27
Cevapla
cenk evren
mükemmel bir yazı...
31
Cevapla
bartu
Bu düzeni hekimlerimiz istedi, döner sermaye tatlı geldi...
41
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir