Medimagazin logo

Jinekolog Dr. Semin Biter, hayatını sokak hayvanlarına adadı

İstanbul ve Hollanda'da 43 yıl kadın doğum uzmanı olarak çalışan Jinekolog Dr. Semin Biter, 16 yıl önce yerleştiği Marmaris'te, hayatını sokak hayvanlarına adadı.
Jinekolog Dr. Semin Biter, hayatını sokak hayvanlarına adadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul ve Hollanda'da 43 yıl kadın doğum uzmanıolarak çalışan emekli jinekolog Dr. Semin Biter, 16 yıl önce yerleştiği Marmaris'te, hayatını sokak hayvanlarına bakarak geçiriyor.

Emekli olduktan sonra çalışma hayatının yorgunluğunu atmak için 2002 yılında İçmeler Mahallesi'ne yerleşen ve kentte sokak hayvanları için çalışan bir kuruluşun olmadığını fark eden Biter, Marmaris İçmeler Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği'ni kurup kendisi gibi hayvansever arkadaşlarını bu çatı altında topladı.

Hayatını sokak hayvanlarına adayan 67 yaşındaki Biter, "Hayvanları sevmeyen insanları da sevemez. İnsanı, bildiklerini, olanaklarını canlılarla paylaşmak kadar başka hiçbir şey mutlu edemez." dedi.

Canlılar arasında ayırım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Biter, "Hayvanlarla ilgilendiğim zaman gördüm ki, çocuklarla hayvanlar arasında çok büyük bir benzerlik var. Öncelikle her iki canlı da savunmasız ve çok masum. Hayvanlar içgüdüleriyle hareket ediyorlar ama bilimsel olarak da kanıtlanmış ki 3 yaşında bir çocuğun zekasına sahipler. Çok duygusallar ve aramızda kurduğumuz sevgi dolu bağın bir boyutu da bu." diye konuştu.

"Avrupa'da hayvanları mal gibi görüyorlar"

Türkiye'de hayvan hakları konusunda, kanunlardaki boşlukların giderilmesi gerektiğini ve sadece barınak kurarak bu işin çözülemeyeceğini belirten Biter, yine de burada sokak hayvanlarına bakışın Avrupa'ya kıyasla son derece insancıl olduğunu vurguladı.

Biter, "Avrupa'da hayvanlar çok rahat değil. Hiçbir sokakta hayvan göremezsiniz ama komşunuzun hayvana ne kadar sert davrandığını, hayvanın küçücük bir yerde yatmak zorunda olduğunu görürsünüz. Hollanda'da bahçelerde köpek besleyemezsiniz. Orada hayvanlara çok iyi davranılmıyor. Kapitalist kültür hayvanları mal olarak görüyor. Avrupa'da barınaklarda köpekler belli bir müddet sonra uyutulur. Oysa bizim insanımız, kapısının önüne 'kurda kuşa yem olsun' diye yemek koyuyor. Avrupa'da böyle bir şey yok. Ülkemizde eksik olan şey, yasal boşlukların doldurulması. Kurumlarımız biraz daha tepki vermeli. Bir hayvan zehirlendiğinde, bu sadece bizim sorunumuz değil, kurumların da sorunu." ifadelerini kullandı.

"3 bin kedi kısırlaştırdık"

Biter, 16 yıldır İçmeler Mahallesi'nde hayvanlarla iç içe olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Mahallemizde kısırlaştırma için ameliyathanemiz var. 10 yıldır kısırlaştırma yapıyoruz. Kısırlaştırma pahalı olduğu için vatandaşlar pek yanaşmıyor. Bugüne kadar derneğimizin çatısı altında 3 bin kedi kısırlaştırdık. Gönüllü sayımızın artması lazım. Gençlerimizin bu işe girmesini istiyorum. Ben bu işi kaç yıl daha yapabilirim ki?"

Kedilerin insanları gençleştirdiğini iddia eden Biter, "Kedilerin mırıldanması bir çeşit ultrasondur. Kırıklarda ultrason tedavisi uygulanıyor. Onun için kediler 5'inci kattan düşerler, kemiklerine bir şey olmaz. Mutluluk bir bütündür. Bir nehir gibidir mutluluk. Nehrin yarısı kirli, yarısı temiz akamaz. Doğasıyla, hayvanıyla ve insanıyla daha çağdaş, daha mutlu bir Türkiye istiyorsak doğamıza da hayvanımıza da sahip çıkmamız gerekir." şeklinde konuştu.

sokak hayvanlari
dr. semin biter
Yorum (4)
aydin sinal
bu doktor hanim 43 yil jinekolog olarak calismis ,16 yildir emekli olmus, 43+16=59 ,kendisi 67 yasinda, tipbiyeyi 8 yasinda bitirmis demekki. bu iyi kalpli calismasini yalniz kedi-köpekle degil marmaristen sisme lastik botla yunan adalarina kacmak isteyip bogulan siginmacilar icinde gösterse(kisirlastirmasin) bir hekim olarak benim düsünceme göre daha makul olurdu.herneyse calismalarinda basarilar dileriz.
1
Cevapla
Zeliş ile pamuk
Aydin sinal bey, sanırım siz Türkiyedeki doktorları sevmediğiniz gibi sokak hayvanlarından da pek hazzetmiyorsunuz. Allahın yarattığı tek amaçları hayatta kalmak olan ve sokaklarda aç susuz hastalıkla mücadele eden canları doyurmanın kime ne zararı var. Peki siz çok önemsediğiniz sığınmacılardan kaç tanesine yardım ettiniz. Not:Hayatını sokak canlarına adamış başka bir doktor hanım
4
Cevapla
aydin sinal
zelis hanim sokak hayvanlari 3.dünya ülkelerine mahsustur,hicbir medeni ülkede sokaklarda sürü halinde dolasan köpek sürüleri göremezsiniz(ankarada pekcok semte geceleri sokaga cikilmiyor diyorlar),eger kendinizi bir kalküta bir uganda seviyesinde görüyorsaniz sokakak köpeklerini sokaklarda beslemege devam edin.ben almanyada 40 senelik ameliyathane hayatimda kanserden bile öldürücü köpeklerden gecen ekinekok-kancali kurt-hastaligi görmedim.bilindigi gibi bu parazit köpek pisliginden kuruyup toz halinde havaya oradan akcigere gelir.,askerligimi yaptigim ufak askeri hastahanede 10 ay zarfinda 3 vaka görmüstüm.burada eger yayinlanirsa birde hikaye(sadece hikaye ciddi sanmayin) anlatayim: anadoluda bir ilce il olmus. yeni genc vali gelmis,vali bey ingilterede ateselik gibi vazifede bulunan avrupayi bilen bir bürokrat. sehrin esrafi vali beyi ziyarete gidiyorlar,vali bey ne gibi istekleri oldugunu soruyor,pek cok istekten sonra birisi"vali bey su sokak köpeklerine bir care bulsaniz sabah namaza giderken korkuyoruz",vali bey care bulagiz diyor,o hafta sokak köpekleri toplaniyor,ahali bir hafta rahat,sonra bir bakiyorlar bütün köpekler tekrar gelmis,toplanip vali beye gidiyorlar,vali bey" biz artik köpekleri imha etmiyoruz, avrupa gibi kisirlastirip sokaga tekrar saliyoruz"diyor,ahali sasiriyor yasli bir zat"vali bey köpekler bize tecavüz etmiyorlardi,sadece isiriyorlardi" insallah marmarislilerinde sikayeti bu yönde degildir. siginmaci konusuna gelince marmariste kimin sisme bot sattigi,kimin insan kacakciligi yaptigini,siginmacilarin yasam kosullari gibi problerin oldugunu gazeteler tv lerden okuyoruz. benim anlamadigim su:türkiyede belki 300 bin sokak köpegi varsa,300 binde köpeksever hayvansever vardir,bunlar bu sokak köpeklerinden birer ikiser evlat edinseler barinaklarda evlerinde bakimini üstlenseler sokaklar köpeklerden temizlenir,köpegi sokakta degil korumali alanlarda köpeksever hayvanseverlerin korumasi kollamasi altinda beslemek en makulü diye düsünürüm sevgili hayatini sokak köpeklerine adamis hanimefendiler. not:kedilerin sokakta olmasi hastalik yayilmasi bakimindan bir problem degil,bilakis parisi istila eden fareler gibi sehirde fare olmaz.
0
Cevapla
Zeliş ile pamuk
Aydın sinal bey sokak hayvanlarının olmadığı yani öldürüldüğü (onlar uyutmak diyor) gelişmiş ülkelerde yaşamaktansa sokaktaki hayvanların zulüm görmediği,tanrı misafiri kabul edilip bakıldığı 3. dünya ülkesinde yaşamayı tercih ederim.Özellikle bizim gibi insan hayatı ile uğraşanların başka canlıların yaşam hakkına da saygı duymasını beklerim.Kısırlaştırma ile ilgili alaycı hikayenizi okurken çok utandım. Her neyse sokak canlarına bakışımız çok farklı, bu yaştan sonra da değişmez.Daha fazla uzatmayalım,size iyi günler diliyorum
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir