Medimagazin logo

‘Kısa süreli kullanılan oral steroidler de risk taşıyor’

Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, milyonlarca insanın kullandığı kısa süreli steroid ilaçları ciddi riskler taşıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Kısa süreli kullanılan oral steroidler de risk taşıyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Akbar K.Waljee ve arkadaşlarının, kısa süreli kullanılan oral steroidler üzerinden yaptığı çalışma Nisan ayında BMJ’de yayımlandı.

Medscape’de yer alan habere göre, 1.5 milyon Amerikalı üzerinde yapılan bu kohort çalışmasında  kısa süreli steroid kullanımın bazı riskli yan etkileri ortaya koyuldu.

İlacı düşük dozda, 30 günden az kullanan hastalarda dahi risklerin oluştuğu bilgisini veren araştırmacılar, bu ilaçların kırık oluşma riskini 2, damar tıkanıklığı riskini 3, sepsis riskini ise 4 katına çıkardığını ifade etti.

Her 5 yetişkinden biri kullanıyor

Clinformatics DataMart isimli veri tabanı üzerinden,  kısa süreli oral kortikosteroid kullanan kişilerin verilerinin, üç yıl boyunca tarandığı araştırmaya göre, her 5 yetişkinden birinin bu ilaçları kullandığı ortaya koyuldu.

Dr. Waljee, ‘’Bu ilaçların reçetelendirilmesi ve olası yan etkilerinin takibi konusunda daha dikkatli olunması, hasta sağlığı açısından önemli. Kortikosteroidler her ne kadar ilaca bağlı yan etkiler nedeni ile en fazla hastaneye başvurulan ilaçlar olsa da, uzmanlar ilacın uzun süre kullanıma odaklanmış ve kısa süreli kullanımdan kaynaklı riskler konusunda çok fazla çalışma yapılmamıştır.

Oysaki bizim çalışmamız gösterdi ki kortikosteroidleri 30 günden az kullananlarda dahi risk oluşabiliyor.  Şunu anlamalıyız;  steroidler ihtiyacımızdan daha fazla kullanılıyor ve bu ilaçların kullanım sıklığı çok önemli.’’ dedi.

 

En fazla  aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları reçete yazıyor

Yaşları 18-64 arasından değişen 1 milyon 548 bin 945 hastanın verilerinin incelendiği çalışmaya göre,  verileri incelenen kişilerin yüzde 21’inin en az bir kez oral steriod kullandığı tespit edildi.

Araştırmaya göre ilaçların yüzde 50’si;  üst solunum yolları enfeksiyonları, omurilik ile ilgili durumlar, intervertebral disk bozukluğu, alerjiler, bronşit ve alt solunum yolu rahatsızlıkları sebebi ile reçetelendiriliyor.

Bu ilaçları en sık reçetelendiren uzmanlar ise aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları.

İlacın kullanım sıklığı yaşlı hastalar, kadınlar ve beyaz yetişkinlerde bölgelere göre farklılık gösteriyor.

 

steroid
yan etki
kirik
sepsis
kortikosteroid
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir