Medimagazin logo

Ortodonti uzmanı yetersizliği hastaları zora sokuyor

Türkiye’de ortodonti uzmanı yetersizliği hastaları zora sokuyor. Binlerce hasta sıra beklerken kimilerine aylar sonrası için bile randevu verilmiyor. Yoğunluğu doğrulayan Sağlık Bakanlığı, “Uzman sayısını artıracağız” dedi
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - NESRULLAH SONAY
Ortodonti uzmanı yetersizliği hastaları zora sokuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Çocuklarda diş-damak bozukluklarını tedavi eden ve sınırlı sayıda hastanede bulunan ortodonti bölümleri adeta alarm veriyor. Çoğu hasta uzman yetersizliğinden dolayı tedavisini ertelemek zorunda kalıyor. Kimilerine haftalar, aylar hatta yıllar sonrasına randevu verilebiliyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye’de ortodonti uzmanı sayısının oldukça az olduğuna işaret etti.

“Bu bir realite” diyen Şencan, “Sorunu çözmek için son iki yıldır ortodonti alanına maksimum sayıda asistan veriyoruz. İhtiyacı bu şekilde gidermeye çalışıyoruz. O nedenle biraz dişimizi sıkmak ve bir müddet böyle devam etmek zorundayız. Öte yandan temel ortodonti ile ilgili diğer diş hekimlerinin de yapacağı pek çok şey var. Bunlardan da istifade etmekte fayda var. Bazı hastalarımızı normal diş hekimlerine de yönlendirebiliriz” açıklamasında bulundu.

BAŞKA YERE SEVK EDİYORUZ

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nejat Erverdi “Önemli oranda yoğunluk var. Ancak isteyen hastayı dışarıya sevk ediyoruz. Bilindiği gibi 18 yaş altı hastaların tedavi giderlerinin yarısından fazlasını devlet ödüyor. Dolayısıyla her gelen hastaya dışarı sevk edelim mi diye sormak zorundayız” ifadelerini kullandı.

7 YIL SONRASINA RANDEVU

İstanbul’da yaşayan 9 yaşındaki Zeynep Ceren Bal da mağdur olan hastalardan sadece biri. Süt dişleri dökülmediği için acilen tedaviye alınması gereken Bal, randevu almak için ailesiyle İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’ne gitti. Hastaneden aldığı cevap karşısında şaşkına dönen aile, minik Zeynep için 7 yıl sonrasına gün verildiğini iddia etti. Anne Selma Bal, çocuğun acilen ortodonti tedavisi olması gerektiğini belirterek, “9 yaşında olmasına rağmen hâlâ süt dişlerinin çoğunu dökemedi. Ana dişleri şu anda damaklarında çıkmayı bekliyor. Acilen ortodontik tedavi görmesi lazım. Aksi halde ağzını kapatamayacak duruma gelecek” dedi.

Ortodonti sadece iki hastanede var

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müyesser Saraç, hasta yoğunluğunu doğruladı. Resmi kurum olarak bir Marmara Üniversitesi’nde bir de İstanbul Üniversitesi’nde ortodonti bölümünün bulunduğunu belirten Saraç, “Her iki kurumda da SGK’lı hastalar ücretsiz tedavi ediliyor. Diğer hastanelerde yok. Yoğunluk bundan kaynaklanıyor. Telefonla randevu almıyoruz. Hastanın bizzat başvurması gerekiyor. Bu nedenle randevularda birikme olabiliyor” diye konuştu.
 
 
ortodonti
uzmanı
yetersizliği
hastaları
zora
sokuyor
Yorum (10)
mustafa özyörük
9 yaşındaki bir çocuğun elbette çoğu süt dişleri ağzında olacak en az oniki tane süt dişinin ağızda olması normaldir başka türlü düşünen varsa yazsın süt dişleri genelde 12 veya 13 yaş civarı değişir çene yapısında anomali yoksa süt dişleri değişmeden ortodontik tedaviye başlamak da uygun olmaz bu kadar abartılı yazmaya gerek yok
0
Cevapla
esra kurt
1. 9 yaşındaki çocuğun daimi dişleri değil, çoğu süt dişi henüz ağzındadır. hasta kalabalığının büyük çoğunluğunun bunun gibi biliçsizce ve öylesine çocuğunu ortodonti servisine getirenler oluşturuyor. 2. bir ortodontistin yetişmesi 5-6 yıllık uzun bir süreç, dersler, seminerler, doktora tezi yapmak gibi ciddi eğitimler gerektirirken uzmanlık adı altında bunu da basite indirdiniz. 4 yılda, hiç ders alamadan, doktora tezi gibi kapsamlı bir çalışma yapmadan, artık sadece 4 yıl boyunca bir fakülteye gelip giderek ortodontist olunabiliyor. O sıra bekleyen binlerce insan kalabalığı bu gerçekleri bilmiyor tabi.
2
Cevapla
Ortocu
Yakında ortodontist bolluğu olacak. Dusla inanılmaz ortocu alınıyor.
0
Cevapla
süzer
yetiştirelim .sizi ortodontist yapalım diyen olduda biz olmadıkmı ...almıyordu hocalarımız kendi adamları ve akrabalrının dışındakilerini ...ne yapalım.5 altı sene bedava hocalarımıza hizmet etmeyede gücü müzde yoktu....sonuç budur.
0
Cevapla
ahmet yıldırım
Ortodonti uzmanları maşallah kral gibi.Aylık ücretleri 25-35 bin,doğal olarak sayılarının artmasını istemezler,çoğu ilde ortodontist bile yok,hastalar zaten perişan,devletin bu konuya acilen dokunması gerekiyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir