Medimagazin logo

'Özel hastanelere keslen cezaları bir defaya mahsus affedin'

OHSAD Başkanı Reşat Bahat, bir defaya mahsus özel hastane cezalarının affedilmesini istedi
'Özel hastanelere keslen cezaları bir defaya mahsus affedin'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneğince (OHSAD) kent merkezindeki otelde 6'ncısı düzenlenen "OHSAD Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları"nda, OHSAD'ın önceki toplantılarında olduğu gibi bu toplantıda da Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) fiyatların artırılması talebiyle karşılaştıklarını anlattı.

Temelde SUT fiyatlarında ilerleme kaydedilemediğini dile getiren Kuruca, geçen yıl SGK'nın toplandığı primlerin 132 milyar lira olduğunu, içinde devletin dörtte bir katkısının bulunmadığını kaydetti.

Sadece emekli aylığı ödemelerinin 134 milyar liraya ulaştığına işaret eden Kuruca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca 2014 yılı içinde yapmış olduğumuz 54 milyar liralık sağlık harcaması bulunuyor. SGK'nın bunun dışındaki 76 milyar liralık gelirinin 'açık finansman' denilen 21 milyar lirası, devlet bütçesinden SGK'ya yapılan transfer. Bunun dışında 32 milyar lira da devlet katkısı olarak SGK'nın tahsil ettiği primlerin karşılığında yapılan transferlerdir. Yine teşvikler ve ek transferler var. Bunların hepsini topladığımızda 76 milyar liralık transferle karşı karşıyayız. Olaylara bu pencereden baktığımızda sorunun temelinin ne olduğunu çok rahat görebiliyoruz.

Çözüm, Türkiye ve SGK'nın gelirlerinin artırılması, dolayısıyla Türkiye'nin büyümesi, istihdam imkanlarının oluşturulması ve geliştirilmesidir."

Kuruca, harcama azaltıcı tedbirler üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, "Son günlerde emekli aylığıyla ilgili tartışmaların geldiği noktada, SGK çalışanları olarak yaptığımız harcama azaltıcı çözümlerin bir anlamda önemini kaybettiğini görüyoruz" dedi.

Hükümetin verdiği görev doğrultusunda kayıt dışı istihdamın düşürülmesine yönelik gelir arttırıcı çalışmaları hızlı şekilde sürdürdüklerini aktaran Kuruca, 2023 vizyonu çerçevesinde kayıt dışı ekonominin yüzde 15'e düşürülmesinin hedeflendiğini, yüzde 20'ye bile düşürülmesi durumunda SGK'nın ve genel bütçenin gelirinin artışında önemli mesafe katedileceğini söyledi.

"Türkiye'de 2002'de hekime müracaat sayısı 2,2 iken, 2014 yılına geldiğimizde bu rakam 8,4 olarak veriliyor" diyen Kuruca, bu artışı "kişi başına düşen geliri yükselen ülkelerin sağlığa yaptığı harcamaları çoğaltması" şeklinde değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

- "Sağlık turizmine özel sektör baksın" önerisi

OHSAD Başkanı Reşat Bahat da İstanbul'daki birçok hastanede hasta yatak ruhsatları nedeniyle denetimler yapıldığını, cezalar kesildiğini ifade ederek, bir defaya mahsus bunların affedilmesini istedi.

Şehir hastaneleri açılmasının siyasi karar olduğunu savunan Bahat, bu hastanelerden 10-12'sinin yapılmasını doğru bulmadığını anlattı.

Bahat, bu hastaneler için nasıl kaynak bulunduğunu merak ettiklerini belirterek, özel sağlık sektörüne de kaynak aktarılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Bahat, 5 yıl önce gayrisafi milli hasılanın yüzde 6,2'sinin sağlık harcamalarına gittiğini, bu oranın yüzde 5,8'e düştüğünü sözlerine ekledi.

ohsad
özel hastaneler ve sağlık kuruluşları derneği
reşat bahat
ceza
özel hastane
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir