Medimagazin logo

Sağlıkta şiddet araştırması: Tehditlerin büyük çoğunluğu gerçeğe dönüşüyor

Acil servislerde yaşanan şiddet olayları ve sağlık personelinin tutumu ile ilgili bir çalışma yayımlandı. Araştırmaya göre; çalışanlar en fazla sözel şiddete maruz kalıyor ve maruz kalınan şiddet sonrası yasal yollara başvurma oranı oldukça düşük
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlıkta şiddet araştırması: Tehditlerin büyük çoğunluğu gerçeğe dönüşüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hastanelerin en yoğun olduğu birim olan acil servisler; kriz yönetimi ve yoğun mesailerin yanı sıra şiddet olaylarına sahne oluyor. Sağlık çalışanları şiddete karşı bir çözüm beklerken yapılan araştırmalar şiddetin boyutunu gözler önüne seriyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı’na bağlı hastanenin acil servisinde çalışan yaklaşık 150 hastane personelinin katılımı ile bir araştırma yayımlandı.  Doktor, hemşire, acil tıp teknisyenleri, güvenlik, bilgi işlem gibi acil servis personelinin katıldığı araştırmada katılımcıların yüzde 86’sı vardiya yöntemi ile çalıştığını yüzde 72.7’si ise vardiya sonrası izin kullanabildiğini belirtti.

Acil serviste metal dedektör yok

Acil servise günlük ortalama 100-200 arasında hasta başvuru olduğu saptanan araştırmaya göre; acil serviste sürekli güvenlik görevlisi bulunuyor. Acil serviste metal dedektör kullanılmadığı saptanan araştırmada güvenlik görevlilerinin çoğunluğunun acil servis girişinde görev yaptığı belirlendi.

 Acil servis personelinin yüzde 52,1’si daha önce şiddete maruz kaldığını belirttiği araştırmada personelin maruz kaldıkları şiddet türü sıralamasında yüzde 52 ile sözel şiddet ilk sırada, fiziksel şiddet ikinci sırada, duygusal şiddet üçüncü sırada ve son sırada ise cinsel taciz yer alıyor.

Maruz kalınan fiziksel şiddet türü sıralamasında yüzde 37,3 ile itme ilk sırada, onu takiben yumruklama, tokat atma, tekmeleme, eşya fırlatma, kesici, delici alet kullanma ve son sırada ise ısırma yer alıyor.

En çok şiddet uygulayan hasta yakınları

Sağlıkta şiddet araştırmalarında çoğunlukla şiddete en çok başvuranların hasta yakınları olduğu belirtiliyor. Bu araştırmada da katılımcılar şiddete en çok başvuranların yüzde 64 oranı ile hasta yakınları olduğunu belirtti. Yüzde 33 oran ile hastalar ikinci sırada yer alıyor.

Tehditlerin büyük çoğunluğu gerçekleşiyor

Araştırma sonuçlarına göre; acil serviste personele şiddet en çok 24:00–08:00 saatleri arasındaki vardiyada (yüzde 40) uygulanıyor. Acil servis personelinin yüzde 48,8’i son 12 ayda sözlü olarak tehdit edildiğini belirtirken tehditlerin büyük çoğunluğunun (yüzde 78,5) gerçekleştiği belirlendi.

Şiddete uğrayan personel istifa etmeyi düşünüyor

Şiddete uğrayan personelin yüzde 36,4’ü uğradıkları şiddet sonrasında istifa etmeyi düşündüğü belirtirken, personelin yüzde 52,9’u çalışma süresi boyunca stres, çatışma yönetimi ve iletişim gibi konularda aldığını kaydetti.

Acil servis personeline göre, şu anki işyerinde şiddete uğrama kaygı düzeylerinin yüksek olduğu da görüldü.  

Sağlık çalışanlarına göre şiddete maruz kalma nedenleri sıralamasında ilk sırada hasta ve yakınlarının sabırsız olması (yüzde 20,9), ikinci sırada sağlık personeli ile hasta/hasta yakınının iletişim problemlerinin yaşanması (yüzde 15,8) yer alıyor.

Saldırılar sonrası polise ihbar oranı düşük

Çalışmaya dahil olan acil servis personeline göre, şiddet uygulayan saldırganlar için yapılan işlemler sıralamasında ilk sırada yüzde 23,2 oran ile saldırganın polise ihbar edilmesi geliyor. Katılımcıların yüzde 22,2’si hiçbir şey yapılmadığını, yüzde 17,2’si saldırgana sözlü uyarı yapıldığını, yüzde 14,1’i saldırgana dava açıldığını, yüzde 13,1’i saldırganın tıbbi tedavisinin kesintiye uğradığını ve yüzde 10,1 oran ile saldırgana ne tür muamelenin yapıldığını hatırlamadığını beyan etti.

Sağlık çalışanlarının şiddet sonrası verdikleri tepkiler sıralamasında çoğunlukla (yüzde 18,6) bir üst yöneticiye bildirdiğini kaydetti. Onu takiben yüzde 12,8 yapmaması konusunda saldırganı uyardığını ve yüzde 9,6’sı ise fiziksel olarak kendini savunduğunu kaydetti .

Katılımcıların yüzde 8,5’i durumla ilgili hiçbir şey yapmadığını diğerleri ise durumu iş arkadaşları, ailesi ile paylaştığını ve en düşük düzeyde ise güvenlik görevlilerine haber verdiğini belirtti.

Araştırma ekibine göre; yasal takip başlatma oranı düşük ve Beyaz Kod uygulamasına göre yasal işlem başlatılması gerekiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesinden İshak Aydemir ve arkadaşları tarafından yapılan araştırma İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi’nde yayımlandı.

sağlıkta şiddet
doktor
acil servis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir