Medimagazin logo

Tıp Fakültesi Hastanesine 'veteriner başhekim' haberine tepkiler sürüyor: Kamuoyu yanıltıldı

TÜRK Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, Veteriner Hekim Muhammed Bora Uzuner’in Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama Hastanesi’ne başhekim yardımcısı olarak atanmasına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, yanlış bilgilere dayalı eleştiriler ile bir meslek grubunun itibarının zedelendiği öne sürülerek, veteriner hekimlik mesleğini küçük düşüren eleştiriler kınandı.
Kaynak: DHA
Tıp Fakültesi Hastanesine 'veteriner başhekim' haberine tepkiler sürüyor: Kamuoyu yanıltıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Öğretim Görevlisi Muhammed Bora Uzuner’in, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başhekim yardımcısı olarak atanmasının ardından yazılı ve görsel basın ile sosyal medyada yapılan eleştirilere TVHB Merkez Konseyi, tepki gösterdi. Konsey Başkanı Ali Eroğlu imzasını taşıyan yazılı açıklamada, atamaya ilişkin eleştirilerin, dayanaksız, yanlış bilgi ve değerlendirmelere dayandığı, kamuoyunun yanıltıldığı bildirildi.


Kafkas Üniversitesi: Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliğine veteriner hekim atandığı haberleri doğru değil 


Eleştirilerin bir meslek grubunun itibarının zedelenmesi boyutuna taşındığı ifade edilen açıklamada KAÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Öğretim Görevlisi Muhammed Bora Uzuner’in, eğitim ve donanımı ile atandığı görevi başarıyla icra edebilecek vasıflara sahip olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamda, “Muhammed Bora Uzuner, Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur. Sonrasında, Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Anatomi Ana Bilim Dalında doktora yapmış bir bilim insanıdır. Ayrıca, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinde de bulunmuştur. Uzuner, bugüne kadar bütün akademik çalışmalarını beşeri tıp üzerine yoğunlaştıran, konusu ile ilgili çok sayıda bilimsel çalışmalar yürütmüş değerli bir akademisyendir. Hekimlik eğitimi, fizyoloji, patoloji, mikrobiyoloji, biyokimya ve anatomi gibi temel bilimlerin eğitimleri ile başlar. Bu eğitimler, beşeri hekim, diş hekimi ve veteriner hekimler için aynı müfredatı içeren ortak eğitim alanıdır. Hekimliğin temelini oluşturan bu eğitimler birçok üniversitede ortak sınıflarda verilmiştir. Bu çerçevede birçok tıp fakültesinin temel bilimler bölümlerinin öğretim üyeleri, hatta anabilim dalı başkanları veteriner hekim kökenlidir” denildi.  

"Tüm bu gerçeklere rağmen Uzuner’in sadece veteriner hekim olarak görülüp, atandığı mevkiye layık görülmemesi ancak art niyetle açıklanabilir" denilen açıklamada, "Veteriner hekimin aldığı akademik eğitim ile sadece hayvan sağlığı değil, toplum ve insan sağlığı ile yakından ilgili olduğunu, bu alanlarda da yetki, görev ve sorumluluklarının bulunduğunu bilmeyenler, veteriner hekimlik mesleğini küçük gören yersiz, hadsiz ve cahilce eleştiriler yapmaktadır" denildi.

 Açıklamanın son kısmında “Bir meslektaşımız üzerinden mesleğimizi itibarsızlaştırmaya çalışanları ve art niyetli yaklaşımlarla kamuoyunu yanıltanları kınıyoruz. Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı haksız ve yersiz eleştirenler, karşılarında bizi bulacaktır” ifadeleri yer aldı.

türk veteriner hekimler birliği
kafkas üniversitesi
Yorum (8)
ömer hayyam
Tamam insan da '' bir (1) '' hayvandır ama olmuyor...HADİ OLSUN DİYELİM... şimdi şöyle bir durum oluyor, sayın veteriner hekim küçük başlar konusunda mı, büyük başlar konusunda mı yetkin... bak bunun sürengenide var.... Düşün şimdi, insana sağlıklı sürünme muayenesi yaptırmaya çalışırsa olay çıkar..aslında çıkmaz zaten milletçe sürünüyoruz... Sonra insan, büyük başa mı giriyor, küçük başa mı giriyor.... Mikrosefalik olanları napacaz yani....çok sıkıntı yani... düşünüyorum..kanatlılar var, şimdi acilde uçan tekme atanlar bu kanatlı kısıma zannedersem giriyor, onlara anlaşılan başhekim bakacak.... suda yaşayan canlılar var, hafızası 1 saniye falan işte,...burdan girersek, kuruma girenlerin hepsine nerden baksan sayın başhekim bakmalı, öncelikle...nede olsa balıktan da anlıyor...biz anlamayız şahsen...yani mesela sayın başhekim ameliyat yaptığı insanlara 15 cm şeffaf plastik yakalık takacak mı, hani dikiş yerini yalayıp ısırmasın, dikiş yerini açmasın diye...hani insanda 1 hayvandı ya... Şimdi bekleme salonunda veya sırasında sürekli vızzz vızz vızzz şeklinde ses çıkaran insanlar var, arı sayılır bir nevi, ..zannedersem kraliçeye sadece sayın başhekim bakacak...
3
Cevapla
aydin sinal
merak ediyorum;Türkiyede veteriner fakültesinde ders veren,ihtisas yapan,hoca olan,hayvan hastahanesinde bashekim olan bir tane Tip fakültesi mezunu insan hekimi varmi? gercekten merak ediyorum,almanyada bana Türkiyedeki tip fakültelerinin ögretim sistemini soranlara veteninerler ders okutuyorlar deyince ciddiye almiyor,gülümsüyorlarda.ben AÜTF tip fakültesinde okurken ortak kaldigimiz evde diger iki arkadas Ankara veteriner fakültesinde okurlardi,bagzan dersleri karsilastirirdik gercekten hem ortak bir nokta yoktu hemde okuduklari anatomi,fizyoloji,farmakoloji v.s.gibi dersler bizim okuduklarimizin yaninda lise biyoloji dersleri gibi kaliyordu.artik hemsirelerin,fizyoterapistlerin hasta muayene edip recete yazmalari,hasta tedavi etmeleri yakin diye düsünürüm
8
Cevapla
uz.dr
Bütün savunma amaçlı yapılan açıklamalar, yapılan yanlışlığı teyit ediyor. Buradaki yanlış uygulama adı geçen kişinin Başhekimliğe vekalet etmesidir. Yine soruyorum. Bu kişi hangi tıp fakültesinden mezundur. Yine tekrarlıyorum. Bu kişi Tıp Fakültesi temel bilimlerde öğretim görevlisi olabilir, dekan olabilir, rektör olabilir, ancak başhekim olamaz. Bir doktor milli eğitim bakanı olabilir, ancak bir okula müdür olamaz. Tamamen teknik ve uzmanlık alanı ile ilgili bir uygulamadır. Burada bir meslek gurubunu incitecek hiç bir durum yok. Ancak bir açıklama yaparken altı dolu olmalı, yoksa mahcup duruma düşülür.
5
Cevapla
sufi
anatomi,fizyolojide hekim yoksa sorumlusu hekimler ve YÖk sistemdir.bu dalların tıpta uzmanlığı yok. haa bu arada veteriner fakültesi anatomiye bir tıp mezununu da almazlar. vetenirlikte mikrobiyoloji var. oraya bir tane tıp mezunu almazlar. sayın sınal almıyorlar. ammmaaa: tıpta uzmanlığı olan mikrobiyoloji ve biyokimya'ya hala ve haal TUS'dan tıp dışı dallardan kişi girebiliyor. doktor sayısı 120 bin üstelik biyokimya ve mikrobiyoloji doktor sıkıntısı çekmeyen dallar. şimdi gerçek bir senaryo: 1- bir tıp fakültesi mikrobiyoloji ve biyokimyada TUS'tan gelmiş hekim asistan. 2-. aynı bölümde,etkili bir kişinin yakını, TUS kazanamamış hekim : doktora öğrencisi 3-aynı bölümde yetkili bir kişinin yakını biyoloji kökenli master-doktora yapıyor. -------------------------------------------- 5 sonra:..... 1. maddedeki TUS'tan gelen hekim arkadaş uzaklarda mecburide. düşük döner payı ile çile çekiyor 2 ve 3 kişilerden dr olanına mecburi yok,çünkü ihtisas değil aynı şeyi doktora adıyla yaptı..yönetim bu kişlere hemen yard doç (dr öğr üye kadrosu) açtı... kadro ,maaş ,döner, hasta, mecburi derdi yok.ortam güzel ne de olsa tıp fakültesi.unvanın öğretim üyesi. 10 yıl sonra 1.örnekteki arkadaş zor zor batıda bir yere atandı ama normalde olsa gitmeyeceğin bir yere... iç ege bozkırda bir ilçe... 2ve 3 örnekler profesör.... bu örnek aynıyla farklı farklı yerlerde yaşandı. adaletin bu mu dünya. sorumlusu kim meslek uzmanlık dernekleri ama bu dernekelrde non medikaller ağırlıkta...YÖK, hekimlerin kendileri.... 1970 yıllarında istanbul,ankara,izmir fakültelerinde anatomide bir tane non medikal yoktu. hocalar tam bir hoca idi. ankara tıplılar sobotayı çeviren kaplan hocayı unutmaz... yeni ihtiyaçlara göre bu dallara hekim çekecek teşvik uygulanmadı. ben bir dönem çalıştığım bir tıp fakültesinde bizim kazandığımız paradan "anatomiye fizyolojiye" niye döner veriliyor diyen tıpçılar bilirim... daha neyi tartışıyorsunuz. siz kafkas'a gittiniz de kafkas sizi almadı.öte yandan erzurum van daha tam gelişmeden. kars,ağrı'yı tıp fakültesi açmak neden? çuvaldız beyler çuvaldız. (not:ben hekimim uzmanlık dalım biyokimya-mikrobiyoloji de değil. aktif bir klinik dal ama tıp eğitime ilgi duyarım)
61
Cevapla
harbi
hacettepe gibi üniversitenin anatomi bölümüne sormak gerek hocalar, doktora için "niye tıp fakültesi mezunu sartı" koymadınız. veteriner adaya anatomi doktorası yaptırdınız. uzak bir il olsa ahpab -çavuş diyeceğim ama orası hacettepe. bu konuda veteriner arkadaşa eleştiri getiremezsiniz. aynanın öbür yüzü. veteriner fakültelerinde anatomi,fiztoloji, mikrobiyoloji, veteriner patoloji, toksiloji dalları var. oraya bir tane tıp mezunu aldınız mı hayır... ne hikmetse non medikallerin tıp kadrolarında saplık bilimleri enstitüsü marifetiyle doktora yaparak prof vb alınması güreşte " arkadan dolanıp 2 puan almak". sağlık bilimleri rektörlüğe bağlı...istediğini alır ama YÖK yasa koymalı sadece tıp mezunları alınacak bitti....ahhh sayın doğramcı iyi niyetle yaptığın sağlık bilimleri sosyal bilimler ensititüleri ile kimlere ne dr unvanları dağıttın.
39
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir