Medimagazin logo

Tıpta Büyük Veri Çalıştayı düzenlendi

İSAR tarafından düzenlenen çalıştayda internetle beraber artan bilgi ve verilerin tıp, hukuk, teknik ve etik alanlarda kullanımı ele alındı
Tıpta Büyük Veri Çalıştayı düzenlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) tarafından "Tıpta Büyük Veri Çalıştayı" düzenlendi.

İSAR’ın Üsküdar’daki merkezinde gerçekleştirilen programın açılışında konuşan vakfın mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Şentürk, bugün, İSAR Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu tarafından organize edilen çalıştayda sağlık alanındaki büyük verinin (big data) özelliklerinin, teknik, hukuki, ahlaki ve dini perspektiften ele alınıp tartışılacağını kaydetti.

Büyük verinin (big data) herkesin hayatını etkilediğini belirten Şentürk, “Evden çıkarken hava durumuna bakıyoruz ya da trafik durumunu öğrenmek için uygulamalardan istifade ediyoruz. Big data hepimizin hayatını bir şekilde etkiliyor. Bu verilerle hayatımızı kolaylaştırıyoruz. İnternetle beraber bilgi daha da artmış ve doğru kullanımla daha yararlı hale gelmiştir. Bilginin artışı ile beraber veri toplama da büyük artış göstermiştir. Bugün tıp alanındaki veriyi konuşsak da bu sadece tek bir alanı değil tıptan ilahiyata birçok disiplini ilgilendirmektedir.“ diye konuştu.

Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman ise büyük veri adı verilen kavramın son yıllarda sağlık alanında da kullanıldığını ifade ederek, “Büyük verinin kullanımının hepimizin hayatına etki eden faydalı yönleri bulunuyor. Örneğin robotik cerrahide Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir doktor uzaktan yönetilip kumanda edilen kumanda sistemi ile İngiltere’deki hastasını ameliyat edebiliyor. Bunun gibi birçok faydası olduğu gibi internetle birlikte bu veri aktarımı bizlerin mahremiyetini ihlal edebiliyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre yetişkin insanların yüzde 80’inin o anda nerede olduğu biliniyor. Yani 'Biri Bizi Gözetliyor'. Özel bilgilerin elde edilmesi ve bunların kişilerin aleyhine kullanılması mahremiyetimize zarar veriyor. Sağlık alanındaki bilgiler de özeldir. Bugünkü teknolojiyi oluşturan aklın bunu saklama yolunu da bulması beklenmelidir. Bugün bu ikilem ve çelişkilerle büyük verinin hayatımızdaki yerini tartışacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya katılan akademisyenler sağlık, teknik, hukuk, etik ve din sosyolojisi alanlarında veri kullanımı hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

tıp teknolojisi
i̇sar
büyük veri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir