Medimagazin logo

Uyku Apnesi Sendromu ve Horlama Tedavisi

Uyku apnesi tanısı koyarken boyun çevresinin ölçümü önem taşır. Erkeklerde boyun çevresinin 43,18 santimetreden fazla olması uyku apnesi şüphesini artırmaktır.
Uyku Apnesi Sendromu ve Horlama Tedavisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uyku apnesi sendromu çeşitli nedenlerle gelişebilmekte ve gereken tetkiklerle ana neden saptanabilmektedir. İnceleme sırasında, uyku apnesinin nedenini bulmak için sadece üst solunum yollarını muayene etmek yeterli değildir. Uyku apnesi tedavisini planlamadan önce hastanın beslenme alışkanlıkları, alkol – sigara kullanımı, son zamanlarda ani kilo alma ya da verme durumu, şeker hastalığı veya tiroid rahatsızlıkları, hatta kişinin depresyonda olup olmadığı dahi incelenmelidir. Bu incelemeler için biyokimyasal bazı testler yapılmalıdır.

Uyku esnasında beyinde azalan kan akımını kontrol eden kan basıncını yükselten hormonların salgısındaki artış sebebiyle tansiyon yükselebildiğinden dolayı kişilerin kan basıncı da incelenmelidir. Buna ek olarak, hastanın şişmanlık ve obezite durumu, çene kemiklerinin pozisyonu ve boyutları, kişinin boyun yapısı, uyku apnesinde tedavi seçimine karar vermede oldukça önemlidir.  

Uyku apnesi tanısı koyarken boyun çevresinin ölçümü önem taşır. Erkeklerde boyun çevresinin 43,18 santimetreden fazla olması uyku apnesi şüphesini artırmaktır. Boyun çevresi büyük olan erkeklerde uyku apnesi sendromumun görülme olasılığı yüzde 30 fazla olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda ise riskli boyun ölçüsü 38,10 santimetredir.

Uyku Apnesi Tanısında Hangi İncelemeler Yapılmaktadır?

  • Varsa kişinin tıbbi geçmişimi değerlendirilir.
  • Kişinin genel durumu değerlendirilir ve fizik muayene yapılır.
  • Kişide kulak burun boğaz muayenesi yapılır.
  • Kişinin fleksible – fiberoptik endoskopik muayenesi değerlendirilir.
  • Kişinin gereken tüm radyolojik incelemeleri yapılır.
  • Kişinin sefalometrik analizi değerlendirilir.
  • Kişiye uyku testi yapılır.
  • Kişiye uyku endoskopisi yapılır.

Uyku apnesi ya da horlama tedavisi planlanırken hastalığın şiddetine göre yaklaşımlar değişebilmektedir. Tedaviler, genel ve özel olarak ikiye ayrılır.

Genel önlemlerde kişinin yaşam kalitesini yükseltilerek ve horlama – uyku apnesine neden olabilecek problemler saptanıp giderilmeye çalışılır. Özel tedavilerde ise ilaçlar, CPAP cihazı kullanmak ve ağız içi apareyler olarak sıralanabilir. Horlama ve uyku apnesi sorunu olan hastalarda eğer solunum yolunda bir tıkanıklık durumu varsa, kişiye çeşitli cerrahi müdahale de yapılabilmektedir.

Horlamanın bir nedeni de sinüs boşluklarının iltihaplanması, yani sinüzittir. Kişide alerji, burundaki işlevsel sorunlar veya soğuk algınlığı sinüzite neden olabilmektedir. Sinüzitin uyku sırasında nefes almayı zor hale getirmesi de horlama ile sonuçlanmaktadır. Bu durumda olan hastalarda sinüzit tedavisi planlanabilmektedir.

 

 

uyku apnesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir