Medimagazin logo

YÖK'ten sağlık alanında 'uzaktan eğitim' açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sağlık alanında yapılacak lisans tamamlama eğitimleri sırasında üniversitelerin kendi belirleyecekleri şekilde uzaktan eğitim metodlarını da kullanabilecek olmalarına rağmen, uygulamalı eğitimlerin uzaktan değil yüzyüze ve eğiticilerin nezaretinde yapılmasının zorunluluk olduğunu bildirdi.
YÖK'ten sağlık alanında 'uzaktan eğitim' açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı medya organlarında sağlık alanında lisans tamamlamada uzaktan eğitim verilmesi ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberlerin yer aldığı ifade edilerek, bu nedenle açıklama yapılması gereğinin doğduğu belirtildi.

19 Kasım 2014 tarih ve 6569 sayılı Kanunun geçici madde 69'da "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerine ise Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği, ebelik ve hemşirelik dışındaki ilişkili alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yöntemleri ile verilebilir. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği yapar. Bu eğitimlerin usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca belirlenir" hükmünün bulunduğunun anlatıldığı açıklamada, bu hüküm uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun olağan planlamalarının dışında, kanuni zorunluluk olarak sağlık alanında lisans tamamlama çalışmalarını başlattığı belirtildi.

- YÖK, üniversiteleri bilgilendirdi

Hemşirelik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, dil ve konuşma terapisi gibi sağlığın pek çok alanında üniversiteler tarafından yürütülen eğitim müfredatlarında uygulamalı eğitimlerin büyük yer tuttuğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kanun kapsamında yapılacak lisans tamamlama faaliyetleri de bütünüyle üniversitelerimizin yani akademisyenlerin sorumluluğunda ve lisans alanlarının kendi müfredatlarına uygun olarak ilgili mevzuatları çerçevesinde yapılacaktır. Bu eğitimler sırasında üniversiteler kendi belirleyecekleri şekilde uzaktan eğitim metodlarını da kullanabilecek olmalarına rağmen uygulamalı eğitimlerin uzaktan değil yüzyüze ve eğiticilerin nezaretinde yapılması bir zorunluluktur.

Eğitimde kalitenin artırılması yönünde irade sergileyen Yükseköğretim Kurulu, bu süreçle ilgili olarak gerekli hassasiyetleri göstermeleri konusunda üniversitelerimizi bilgilendirmiştir."

- Doğru bilgilendirme vurgusu

YÖK'ün açıklamasında, Kanunun çıkarılması sürecini izleyen meslek odalarının ve meslek mensuplarının da konuya ilişkin gerekli hassasiyetleri göstermeleri ve kamuoyunu doğru yönde bilgilendirmelerinin sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından önem arzettiğine işaret edilerek, "İlgili sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle konuya ilişkin görüşmeler sürdürülmektedir ve sürdürülmeye de devam edilecektir" bilgisine yer verildi.

yök'ten
sağlık
alanında
'uzaktan
eğitim'
açıklaması
Yorum (5)
bozeren
örgün olmayan eğitimle yetişen elemanlara örgün eğitim kadroları verilirse, kalite kağıt üstünde tavan yapar. :)
0
Cevapla
mesut vargel
Lisans tamamlama saçmalığı başlı başına gereksiz uzaktan veya örgün olması farketmez. Emeginiz emanetimizdir diyen bir kurumun emeğimizi gasp etmesi dayanılmaz bir durum. Buna seyirci kalan sağlık bakanlığının da ne kadar hasta sağlığını düşündüğü aşikar. Çok merak ediyorum fizyoterapistler size ne yaptı?
0
Cevapla
DEMİRCAN
aklın ve mantıgın almadıgı yanlışlar yapılıyor.umarım geç kalınmadan bu hatadan dönülür.biz tek hocayla açılan tabela üniversitelerine karşıyken şimdi durum bu.umudumuzu kaybetmemek gerekli cünkü halkımız su ankınden cok daha ıyı olanaklarla tedavi olmayı hakediyor.
0
Cevapla
erkan alp
SINAVSIZ LİSANS TAMAMLAMAYA KARŞIYIZ. SAYIN YÖK BAŞKANININ OĞLU ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRMEDİ HERHALDE. ÜNİVERSİTE SINAVINDA %2-3 LÜK DİLİME GİRMİŞ ÖĞRENCİNİN YANINA SINAVI KAZANAMAMIŞ ADAMI NASIL OTURTURSUN YÖK ÖNCE BU YAPTIĞI HAKSIZLIĞI AÇIKLASIN.ÜNİVERSİTELERİN BU UYGULAMADAN HABERİ YOK, TEORİK KAĞIT ÜZERİNDE HERŞEYE MÜKEMMWEL DİYEBİLİRSİN AMA ÖNEMLİ OLAN REELDİR.
0
Cevapla
orhan çolak
Buradan yapılan yorumları incelediğimde lisans tamamlamayla ilgili sınavsız lisans tamamlama olurmu ifadelerini üzülerek görmekteyim.Öncelikle eğitimin yaşı yoktur.Eğitim bir toplumun geleceğidir.Bu alanda yıllarca insan sağlığı için çalışmış bizler sağlık meslek liselerine kaç bin kişinin içinden sınavla seçildiğimizi, önlisans proğramınıda yök'ün açmış olduğu sınavı kazanarak girdiğimizi hatırlatmak isterim.Daha donanımlı daha bilgili bir şekilde insan sağlığı kadar önemli bir konuda çalışan bizlerin lisans diploması alması kime ne zarar getirir onuda anlamış değilim.Bir hatırlatma da yapmak isterim.12 eylül darbe yönetimi önümüze katsayı engeli koyarak üni.eğitimimizi engellediğinde hiç kimsenin sesi çıkmıyordu.Bilgilerinize.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir