Medimagazin logo

Boehringer Ingelheim ve Dundee Üniversitesi'nden kanser tedavisine yönelik önemli gelişme

Boehringer Ingelheim, Almanya, Temmuz 2019 – Boehringer Ingelheim ve Dundee Üniversitesi, kansere neden olan temel proteinleri hedefleyerek yok eden yeni ilaçlar geliştirmek amacıyla başlattığı iş birliğinin kapsamını genişletti. Bu ortak çalışma; Boehringer Ingelheim'in farmasötik uzmanlığını kullanarak kanser hastalarına yenilikçi ilaçlar sunma konusundaki taahhüdünü ve “Proteoliz Hedefleyici Kimeralar” (PROTAC'lar) isimli molekülleri tasarlama alanındaki öncülerden biri olan Dundee Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Profesör Dr. Alessio Ciulli’nin uzmanlığını bir araya getiriyor. 
Boehringer Ingelheim ve Dundee Üniversitesi'nden kanser tedavisine yönelik önemli gelişme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

•    Boehringer Ingelheim ve Dundee Üniversitesi, kansere neden olan temel proteinleri parçalayan yeni ilaçlar geliştirme hedefiyle başlattığı iş birliğinde önemli bir gelişme elde etti.
•    Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan sonuçlar; yapı tabanlı PROTAC moleküllerinin tasarım yaklaşımının, oldukça etkili olanve kanser hücrelerini hedefleyebilen ilaç adaylarını keşfetmek için geniş çapta uygulanabilir olduğunu ortaya koydu. Bu molekül tasarımı, şu anda ilaçlardan etkilenmeyen kanser tetikleyicilerine karşı tedavilerin geliştirilmesini hızlandırmayı vadediyor.
•    İlk PROTAC tasarımı, Boehringer Ingelheim’ın dünya çapındaki bilim insanlarına klinik-dışı incelemeler için seçilmiş klinik-öncesi moleküllere ücretsiz ve açık erişim sunan bilimsel gelişmeleri paylaştığı opnMe isimli portalında ücretsiz olarak sunuluyor. 

PROTAC'lar, geleneksel tıbbi kimya yaklaşımlarının başarısız olduğu inatçı kanser hedeflerini yok etme potansiyeli olan yeni bir ilaç adayı sınıfını temsil ediyor ve hücrenin doğal imha sistemini (ubikitin-proteazom) kullanarak çalışıyor. Hastalığa neden olan aday proteinler, önce “ömrü dolmuş” proteinler olarak etiketleniyor ve ardından proteazom tarafından parçalanıyor. 
Boehringer Ingelheim Avusturya Araştırma Merkezi Kıdemli Başkan Yardımcısı Dr. Darryl B. McConnell, iş birliğiyle ilgili; “PROTAC'lar, eskiden ‘ilaç uygulanamaz’ olarak kabul edilen kanser hedeflerine ulaşarak onları yok edebilen bir tedavi yöntemidir. İş birliğimiz, bu yeni ilaç sınıfını hastalara sunmak için devam edecek. Hızlı ilerleme kaydeden ortak ekibimiz, ulaştığı ilk kilometre taşıyla hedeflerimizi başarma açısından sağlam bir temel attı” dedi. 

2016 yılında iş birliğinin başlamasından ve 2018'de yaşanan önemli bilimsel gelişmelerden bu yana PROTAC'ların uygulanması çarpıcı bir şekilde arttı. Ekipler; doğası gereği zorlayıcı olan ve büyük ölçüde deneysel olması nedeniyle yavaş ilerleyebilen araştırmaları hızlandırabilmek için sağlam bir temel olarak yapı tabanlı bir tasarım yaklaşımı geliştirdi.
Boehringer Ingelheim aynı zamanda, dünyadaki PROTAC araştırmalarını artırmak amacıyla Dundee Üniversitesi'nce geliştirilen “MZ-1” isimli protein bozucu bileşiği 2018 yılında opnMe portalı üzerinden ücretsiz olarak sundu. Bu girişimin başarısı doğrultusunda daha fazla PROTAC molekülünün opnMe portalı üzerinden sunulması hedefleniyor.

Her yıl 20 binden fazla hastada tümörlerin artmasına neden olan proteini parçalayan ilk PROTAC üretildi

Son olarak Nature Chemical Biology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre; üzerinde çalışılan bu yeni yaklaşım sayesinde, her yıl 20 binden fazla yeni hastada tümörlerin artmasına neden olan ve ilaçların şu ana dek başarısız olduğu SMARCA2 isimli proteini parçalayan ilk PROTAC'ı üretildi.
Dundee Üniversitesi Kimyasal ve Yapısal Biyoloji Bölümü Başkanı ve tıbbi kimya alanında “2016 RSC Capps Green Zomaya Ödülü” sahibi Profesör Dr. Alessio Ciulli, “Çalışmalarımızın kapsamının genişlemesi, iş birliğimizin gelişiminde önemli bir kilometre taşı oldu. Elde ettiğimiz bilimsel gelişmeler, daha önce başka yaklaşımlarla ilaç uygulanamayan yüksek değerli kanser hedeflerinin yok edilmesinde bir sonraki aşamaya geçebilmesini sağlıyor” dedi.
Boehringer Ingelheim, devam ettiği tüm araştırma ve iş birlikleriyle hastalar için olağanüstü değer sağlayan yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirmeye odaklanıyor. Şirket, bunu başarmak için dış inovasyon taahhüdünü arttırıyor ve dünya çapında en iyi akademik ve sektörel ortaklarla çalışıyor. Büyüyen akademik iş birlikleri ağı, şirketin gelecekte devrim yaratacak ilaçlar için yeni yollar açabilecek bilimsel gelişmelere odaklandığını gösteriyor.

boehringer ingelheim
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir