Medimagazin logo

CDC, koronavirüse karşı kullanılan parazit ilacının toksik etkileri konusunda uyardı

ABD'nin sağlık ajansı olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), perşembe günü doktorları ve halkı anti-parazit ilaç 'ivermektin' konusunda uyardı. Bu ilaca ait reçetelerdeki hızlı artışı endişe verici bulan ajans, ilacın zehirlenmelere yol açtığına dair raporları paylaştı.
Kaynak: tr.euronews.com - Sertaç Aktan
CDC, koronavirüse karşı kullanılan parazit ilacının toksik etkileri konusunda uyardı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ivermektin, insanlarda solucanlar ve bitler gibi parazitleri tedavi etmek için kullanılıyor ve ayrıca veterinerler tarafından büyük hayvanlara parazitlerini dökmek için veriliyor.

ABD'de muhafazakar medya uzun zamandır bu ilacın Covid-19'u tedavi etmek için nasıl kullanılabileceği hakkında konuşunca sosyal medyada popüler bir konu haline geldi.

Ivermektin, kongre oturumlarında bazı cumhuriyetçiler tarafından 'mucize ilaç' olarak nitelendirilmişti. Wisconsin Cumhuriyetçi Senatörü Ron Johnson, Covid-19 tedavisi için uzun uzun bu ilacın faydalarından bahsetmişti.

CDC, normalde bir haftada ivermektin için ortalama yaklaşık 3 bin 600 reçete yazıldığını ancak bu sayının 39 bine yükseldiğini belirtiyor. 13 Ağustos 2021'de sona eren haftada 88 binden fazla reçeteye ulaşılmış. Bu, pandemi öncesi ortalamanın 24 katına denk geliyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi de (FDA) benzer şekilde insanları Covid-19'u tedavi etmek için ivermektin kullanmaya karşı uyardı. FDA twitterda paylaştığı mesajda: "Sen bir at değilsin. Sen bir inek değilsin. Cidden, durun." ifadelerini kullandı.

Aşırı kullanımdan hastanelik olanlar oldu

CDC, zehir kontrol merkezlerine yapılan çağrıların da benzer şekilde pandemi öncesi ilaca ilişkin çağrıların sayısına kıyasla üç kat arttığını söyledi. Bir kişinin Covid-19'u önlemek adına ivermectin'in sığırlar için hazırlanan şişesini içtikten sonra dokuz gün hastanede yattığı öğrenildi.

Covid-19 enfeksiyonunu tedavi etmek için internetten hap satın alan bir başka kişi de, beş gün boyunca günde beş tablet aldıktan sonra hastaneye kaldırıldı.

"Ciddi yan etkileri var"

CDC, doktorlara ivermektinin Covid-19 hastalarında kullanılmasına izin verilmediğini veya onaylanmadığını hatırlattı.

İlacın aşırı dozları mide problemlerine, sinir hasarına, nöbetlere, oryantasyon bozukluğuna, komaya ve ölüme neden olabiliyor.

CDC tavsiyesinde halka, aşıların Covid-19'dan hastalanmayı önlemenin ve ciddi hastalık ile ölüme karşı korumanın en güvenli ve en etkili yolu olduğu hatırlatıldı.

cdc
abd
ıvermektin
toksik
zehirlenme
anti parazit
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir