Medimagazin logo

Gilead Sciences ve Novo Nordisk karaciğer yetmezliği için işbirliğine gidiyor

İnsan hayatını tehdit eden hastalıklarla mücadele eden iki sağlık şirketi, Gilead Sciences Inc. Ve Novo Nordisk A/S, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması konusundaki klinik çalışma çerçevesinde işbirliğine gidiyor. İki şirketten yapılan ortak açıklamada, ayrıca bu hastalığın daha iyi anlaşılabilmesi için klinik öncesi araştırmalarda işbirliği olasılığının da değerlendirildiği belirtildi
Gilead Sciences ve Novo Nordisk karaciğer yetmezliği için işbirliğine gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gilead Sciences Inc. ve Novo Nordisk A/S, iki şirketin nonalkolik steatohepatit (alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması) (NASH) endikasyonuna yönelik araştırma portföylerinde geliştirilmekte olan moleküllerin kombinasyon olarak kullanılacağı bir klinik çalışma çerçevesinde işbirliği yapma niyetinde olduklarını ortak bir açıklamayla duyurdu.

Kavram kanıtlama niteliğinde olması planlanan klinik çalışmada Novo Nordisk’in bir ve Gilead’ın iki farklı molekülünün NASH bulunan hastaların tedavisi amacıyla kombinasyon haline getirileceği belirtildi. Şirketlerin ayrıca bu hastalığın daha iyi anlaşılabilmesi için klinik öncesi araştırmalarda işbirliği olasılığını da değerlendirdiği ifade edildi.

NASH’nin diyabetli ve metabolik sendrom bulunan insanları etkileyen karmaşık bir hastalık olduğunu söyleyen Gilead Sciences Araştırma Geliştirme Başkanı ve Bilim Direktörü Dr. John McHutchison, şunları söyledi: 
“Mevcut durumda NASH bulunan hastalar sınırlı tedavi seçeneğine sahipler. Novo Nordisk’in diyabet ve metabolizma alanında derin uzmanlığı ile Gilead’ın hem karaciğer hastalığı hem de kombinasyon tedavileri alanındaki uzmanlığını bir araya getiren bu önemli iş birliği çerçevesinde Novo Nordisk ile birlikte çalışmaktan heyecan duyuyoruz. Hastaların bu önemli ve karşılanmamış ihtiyacına yanıt vermeye yardımcı olmak amacıyla NASH alanında birbirini tamamlayan araştırma kabiliyetlerimizi ve yaklaşımlarımızı geliştirme fırsatlarını keşfetmek amacıyla Novo Nordisk ekibiyle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Novo Nordisk İcra Başkan Yardımcısı ve Bilim Direktörü Mads Krogsgaard Thomsen ise şu değerlendirmeyi yaptı: 
“NASH’nin tedavisinde yeni yaklaşımlar ortaya koyabilmek amacıyla bu hastalığa yönelik Novo Nordisk’in bir programı ile Gilead’ın klinik programlarını birleştirmesi öngörülen böyle bir klinik işbirliği içerisine girebilecek olmamızdan mutluluk duyuyoruz. Hızla büyüyen bir alan olan karaciğer ve metabolik hastalıklar alanında iki şirketin molekül bilimi ve klinik uzmanlığını birleştirerek NASH bulunan bireylere yardımcı olmak amacıyla yenilikçi, yeni ve etkili kombinasyon tedaviler geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, NASH konusundaki bu klinik işbirliğinin hastaların bu önemli ve karşılanmamış ihtiyacına yanıt vermeye yardımcı olacağına dikkat çekti. Girgin, “Gilead Sciences, dünyada 32 yıldır HIV/AIDS, karaciğer hastalıkları, hematoloji ve onkoloji, inflamatuvar hastalıklar, solunum hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıklara odaklanmaktadır. Dünyada araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına yıllık cirosunun %16’sını ayıran Gilead Sciences, 12 yıldır yaşamı tehdit eden hastalıklara yönelik yenilikçi tedavilerini Türkiye’de de sunuyor” dedi. 

Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise uluslararası alanda gerçekleşen bu iş birliğinin NASH bulunan bireyler için yenilikçi ve etkili tedavilerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Burak Cem, “Novo Nordisk, diyabet tedavisi alanında 95 yıllık yenilikçi bir geçmişe ve liderliğe sahip global bir sağlık şirketi. Bu mirasın sayesinde kazandığı tecrübe ve kabiliyet ile kronik bir hastalık olan obezite, hemofili, büyüme hormonu ve hormon replasman tedavilerinde de öncü. Farklılık yaratacak, yüksek teknoloji gerektiren alanlarda Ar-Ge her zaman odağımızda. NASH de farklılık yaratabileceğimize inandığımız alanlardan” dedi.

NASH, KARACİĞERE BAĞLI ÖLÜM RİSKİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRIYOR

NASH, karaciğerde karaciğerin fonksiyonunu bozan yara veya fibroza neden olabilen yağlanma ve inflamasyon ile karakterize, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Tedavi edilmedikleri taktirde NASH bulunan bireyler son evre karaciğer hastalığı, karaciğer kanseri ve karaciğer nakli gerekliliği gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabilmekte ve karaciğere bağlı ölüm riski önemli ölçüde artmaktadır. 
Çalışmaya konu moleküller, NASH alanında, tek başlarına veya kombinasyon olarak, araştırma amaçlı moleküllerdir ve henüz ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ya da diğer herhangi bir düzenleyici otorite tarafından onaylanmış değildir. 

karaciğer yetmezliği
novo nordisk
şebnem girgin
burak cem
gilead sciences
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir