Medimagazin logo

İlk 9 ayda ilaca 19,5 milyar euro harcandı

Nüfusun yüzde 98’i sosyal güvenlik kapsamına alındı. SGK güvencesindeki nüfusun oranı yüzde 85’e çıktı.
Kaynak: BUGÜN
İlk 9 ayda ilaca 19,5 milyar euro harcandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Kamuya ait hastaneler Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplandı. Tüm vatandaşlar kamuya ait tüm sağlık kuruluşlarından ve serbest eczanelerden yararlanabilir hale geldi. 2002 yılında “Kişi Başı Sağlık Kuruluşuna Müracaat Sayısı” 2,9 iken, bu sayı 2008’de 6,5, 2010’da ise 7,6 oldu.

19.5 MİLYAR EURO HARCANDI

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, 2011’in ilk beş ayında 2010’un aynı dönemine göre reçete sayılarının yüzde 17,1 oranında arttığını söyledi. Ülkemizde bedeli kamu tarafından ödenen ilaçların kutu cinsindenmiktarı 2002 ile 2010 yılları arasında yüzde 122 arttığını ifade eden Güner, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu 8 yıllık dönemde kamunun ilaç harcamaları da 2010 fiyatları ile sadece yüzde 21 arttı. 2011 yılının ilk 9 ayında Türkiye’de ilaca 19,5 milyar euro harcanmış oldu” dedi.

İlaca ihtiyaç artacak

Türkiye’deki ilaç fiyatlarının, Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinden yüzde 30 ile yüzde 50 arasında daha ucuz olduğunu aktaran Güner “Avrupa’da ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu ülkelerden biri Türkiye. Ancak Türkiye’nin nüfus yapısı yaşlanıyor. Belli bir vade içinde genç nüfus azalacak, yaşlı nüfus ve kronik hasta sayısı artacaktır. Bu tablo ilaç ve sağlık hizmetlerine olan talebin de artacağını ortaya koyuyor” diye konuştu.

i̇lk
9
ayda
ilaca
19
5
milyar
euro
harcandı
Yorum (3)
ky
YAZIK DEĞİL Mİ ? Dünya Sağlık Örgütü,kişi başına yıllık 1,2 dolar (2 TL) harcanarak bu hastalıkların önemli oranda önlenebileceğini açıklıyor. Örgüt, özellikle fakir ülkelerin küçük miktarlarda yapacağı sağlık harcamaları sayesinde, sağlık sistemlerinin iflas etmesinin de önüne geçilebileceğini bildirdi. En zengin ülkeler bile hastalıkların önlenmesi konusunda ciddi araştırmalar yaparken biz ne yapıyoruz? Artan hasta sayısına yetişmek için ya doktor ithal etmek için çırpınıyor, ya da kıt kaynaklarımızı birilerini zengin edecek şekilde çarçur ediyoruz. Yolsuzluğun yeni tanımının kamu kaynaklarını çarçur etmek olduğunu hatırlatalım. Fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazının ücretini artık devlet karşılayacakmış. Eski parayla 1 trilyon lira, bin hasta için 1 katrilyon eder. Bu servetle hastalıkları önlemek yerine, ithal mallara ve ilaçlara para saçmaya devam ediyoruz. Yazık değil mi milletin parasına, sağlığına. Zavallı halkı hastalıklara karşı kim koruyacak? Aydınlar bu konuyu tartışmaz da, neden doktor ithali için çırpınır? Aşağıdaki yazıyı okuyunca gözlerinize inanamayacaksınız.: 400 bin Euro'luk yapay kalbin bedelini, artık devlet ödeyecek ZAMAN GAZETESİ-ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL - 16.09.2011 Kalp hastalarına sevindirici haber. Durumu hayati derecede acil olan hastalara takılan ve fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazının ücretini artık devlet karşılayacak… Bu cihazların artık kalbi işlevini yitirmiş son evre hastalar için kullanılması gerektiği vurgulanıyor. http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1180238&title=400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek
0
Cevapla
soner arıca
sağlık sisteminin batması yakındır, doktorları karşınıza alırsanız bunun zararını halk ve hükümet çeker, tüm doktorlar eskiden 2-3 tane ilaç yazarlardı, şimdi kimsenin umuranda değil 8-9 tane ilaç yazıyoruz. ee olacak olan buydu, hem bizim emeğimizi sömür, hemde bizden fedakarlık bekle. daha neler neler oluyorda burda şu an ne yeri nede sırası. saygılarımla..
0
Cevapla
dr cenk
yapay kalbı takacak dr kaldımıkı odenecek durum olsun artık kımse buyuk ve cıddı amelıyat yapmıyor hastalar patır patır oluyor hekmlık bıttı puan savaşları geldı hekımler bırbırlerıne duştu yapılan işten zevk alınmaz hale geldıyse o iş layıkıyla yapılmaz yakındır bu devır bıtecek geldıklerı gıbı gıtmıyecekler gönderılecekler hıç merak etmeyın bu ulke her daım bır kurtarıcı bulmuştur bu deccal lerde gıdecek
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir