Medimagazin logo

Özel sektör nabız yokluyor: Türkiye'de sıra beklemeden parasıyla aşı yapılabilir

Türkiye’de Ocak’ta başlayan koronavirüs aşılamasında tedarik sorunu devam ederken, bazı ilaç firmalarının Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaptığı, özel sektöre izin çıkması durumunda yabancı aşı firmalarından aşı getirtilerek “ücreti karşılığında” yapılacağı belirtildi.
Özel sektör nabız yokluyor: Türkiye'de sıra beklemeden parasıyla aşı yapılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de uygulanan Sinovac ve Biontech aşılarında tedarik sorunu yaşanmasının ardından aşı temini için yeni formüller tartışılmaya başlandı.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre bazı ilaç firmaları, yabancı aşı firmaları ile doğrudan bağlantıya geçerek, Türkiye’ye aşı getirilmesi için görüşmeler yapmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde bazı görüşmeler yapıldığı, özel sektöre izin çıkması durumunda, getirilecek aşının “ücreti karşılığında” uygulanacağı belirtiliyor.

Bir yandan devletin ücretsiz aşı uygulamasının devam edeceği, diğer yandan ise ücreti karşılığında sırasını beklemeden aşı olmak isteyenlere tercih hakkı getirebileceği kaydediliyor.

Öte yandan, Sputnik V aşısının yanı sıra, Amerikan Moderan aşısının da Türkiye’de üretimi için bazı firmalar görüşmelerini sürdürüyor. Türk İlaç ve Serum Sanayi AŞ’nin hem MRNA aşıları hem de inaktif aşı üreten firmaları ile temas halinde olduğu belirtildi. Özellikle, MRNA teknolojisinin Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor.


Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak'ın haberle ilgili açıklaması:

“Bazı ilaç firmalarının Sağlık Bakanlığımız ile görüşmeler yaptığı ve özel sektöre izin çıkması durumunda dış ülkelerden aşı getirtilerek ücreti karşılığında yapılacağı bilgisi haberlere yansımıştır. Bu durum halk sağlığı adına endişelenmemize yol açmıştır. Bilim insanları, COVID-19 karşısında toplum bağışıklığının sağlanması için toplumun en az %75’inin aşılanması gerektiğini dile getirmektedir. Bu bağışıklığı sağlamak ise devletin görevidir. Türkiye’de aşılama çalışmaları, 14 Ocak tarihinden bu yana belirlenen öncelik kategorilerine göre yapılmaktadır. Yurt dışından aşıların ilaç firmaları aracılığı ile getirilerek ücretli bir şekilde yapılması bizde aşılamada bir model değişikliğinin gündeme gelebileceği endişesi doğurmuştur. Devletin birinci öncelikli olarak belirlediği kişi, yaş grupları ve meslek gruplarına aşı yaptırıp, geri kalanının ücreti mukabilinde aşı almaya yönlendirmesi aşıya erişimde eşitsizliği derinleştirecektir. İlaç firmaları, yurt dışından elbette aşı getirebilir, aşıda çeşitliliğin sağlanması adına olumlu bir adım olarak da görülebilir; ancak aşının kamu bütçesinden karşılanarak halka ücretsiz bir şekilde sunulması doğru olan yaklaşımdır. Pandemi ile mücadele ancak topyekûn, kimseyi arkada bırakmayacak şekilde yapıldığında başarıya ulaşacaktır. Bu mücadelede maddi gücü olanların aşı olması, eşitsizliği derinleştirmekten öteye gitmeyecektir."

parayla aşı
sinovac
biontech
paralı aşı
Yorum (1)
Tabip
Çok mantıklı,özelde de aşı yapılmalı.Bir yandan devlet ücretsiz yapsın bir yandan özel hastaneler,özel hekim muayehaneleri,İşyeri Hekimliklerinde tıp doktorlarının gözetiminde parasıyla aşı yapılmalı.Sadece covid aşısıda değil tüm aşılar buralarda da yapılmalı.Sonuçta ülkemizde erişkin aşılaması yok denecek kadar az.Bazi aşilarda senelik rapel gerektiriyor.Kendi sağlığını korumak isteyen insanlara bu imkan verilmeli.Sonuç olarak Ozel hastanelere,Tıp doktorlarının muayehanelerine ve işyeri hekimlikleri birimlerine aşı bulundurma ve ücreti karşılığında uygulama yetkisi ve reklam tanitim yetkisi mutlaka verilmelidir.Aşinin tabip gözetimi ve muayenehane ortamı olmadan yapılması imkansız zira alerji-anaflaksi riski var acil mudehale gerektiren riskleri var ve invazif bir işlem dolayısıyla mecburen muayene şartlarında yapılmalıdır.Zaten aile hekimleri 19 farklı aşıyı bunyelerinde bir hekim bir hemşire aşı dolabı sorumlusu olup hem saklıyor hem uyguluyor özel muayenehanelerede bu yetki verilmelidir
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir