Medimagazin logo

Pfizer Onkoloji, Metastatik Renal Hücreli Karsinomlu Hastaların Yaşamlarına Yıllar Katıyor

Metatstatik renal hücreli karsinom tedavisinde ilk pazara sunulan tirozin kinaz inhibitörü olan sunitinib malat, geçtiğimiz 11 yılda 300 binin üzerinde hastanın tedavisinde kullanıldı. Buna ek olarak, ikinci basamak mRHK tedavisinde 2013 yılında hastalara sunduğumuz aksitinib ise Türkiye’de beşinci yılına giriyor. Konuyu Pfizer Türkiye Onkoloji İş Birim Lideri Mehmet Yetiş ve Pfizer Türkiye Onkoloji Medikal Lideri Dr.Egemen Özbilgili ile konuştuk.
Kaynak: Medimagazin
Pfizer Onkoloji, Metastatik Renal Hücreli Karsinomlu Hastaların Yaşamlarına Yıllar Katıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Renal hücreli karsinom hakkında biraz bilgi alabilir miyiz? Dünyada ve ülkemizde ne sıklıkta görülüyor?

Mehmet Yetiş: Dünyada renal hücreli karsinom insidansı yüz binde 5,7-5,9 civarında. Bu da yıllık olarak yaklaşık 360 bin hastaya denk geliyor. Ülkemizdeki oranlar da dünya ile paralellik gösteriyor. Ülkemizde yılda 4 bin hasta renal hücreli karsinom teşhisi alıyor. Bu hastaların ortalama olarak yüzde 40’ı metastatik faza geçiyor. Bu veriler ışığında tahmini olarak, yıllık 1.400 – 1.500 hasta metastatik renal hücreli karsinom için sistemik tedavi alıyor.

Cerrahi yöntemlerin gelişmesi ile birlikte, renal hücreli karsinom tedavisinde nefrektomi başarısı artıyor. Başarılı nefrektomiler ile hastaların metastatik faza geçiş süreleri uzamaya başladı. Buna ek olarak, hedefe yönelik tedavilerin sağladığı katkılar ile hastaların yaşam süreleri de uzamaya devam ediyor.

Pfizer Onkoloji olarak metastatik renal hücreli karsinom tedavisine yönelik ürünlerimiz ile hastaların yaşamlarına yıllar katmaya devam edeceğiz.

 

Renal hücreli karsinom, Pfizer Onkoloji’nin odaklandığı alanlardan biri. Bu alanda çığır açmış bir aktif madde olan sunitinib malatın da dünyada 10 yılı geride bıraktı. Bu sürede sunitinib malat içeren ürününüz ne kadar hastaya ulaştı?

Mehmet Yetiş: Sunitinib malat, Türkiye’de metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde 2007 yılında pazara sunuldu. Bu tarihte sitokin tedavisi ile elde edilen başarı sınırlıydı. Metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde pazara sunulan ilk tirozin kinaz inhibitörü olan sunitinib malat, geçtiğimiz 11 yılda dünyada 300 binin üzerinde hastanın tedavisinde kullanıldı.

 

 

Pfizer Onkoloji 2013 yılında da aksitinib etkin maddesini kullandığı ürününü pazara sundu. Aksitinib içerikli ürününüz ile renal hücreli karsinom alanında hastalara nasıl avantajlar sağlıyorsunuz?

 

Egemen Özbilgili: 2014 Ağustos ayında geri ödeme alan aksitinib etkin maddeli ürünümüz, sitokin sonrası bir seri tirozin kinaz inhibitörü kullanmış metastatik renal hücreli karsinom hastalarının tedavisinde kullanılıyor. Selektif VEGF inhibitörü olan aksitinib, dozun ve tedavinin kişiselleştirilmesi sağlanarak, hastaların yararına sonuçlar alınabiliyor.

 

Pfizer Onkoloji olarak renal hücreli karsinom tedavisinde hastalara ulaştırdığınız ürün portföyünüzden bahseder misiniz?

Egemen Özbilgili: Güçlü bir VEGF inhibitörü olan sunitinib malat, ülkemizde mestastatik renal hücreli karsinom tedavisinde sitokin sonrasında birinci basamak hedefe yönelik tedavi olarak kullanılıyor. Buna ek olarak, ikinci basamak mRHK tedavisinde 2013 yılında hastalara sunduğumuz aksitinib is Türkiye’de beşinci yılına giriyor. Portföyümüzü immüno-onkoloji alanında da yeni bir ürün ile genişletmek üzere çalışıyoruz.

 

Pfizer Onkoloji’nin renal hücreli karsinom tedavisindeki mevcut portföyünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Egemen Özbilgili: Pfizer Onkoloji olarak metastatik renal hücreli karsinom portföyünde sunitinib malat, aksitinib ve temsirolimus etkin maddelerini içeren ürünlerimiz bulunuyor. Sitokin tedavisi sonrası birinci basamak tedavide tüm hastalar için sunitinib malat, kötü prognozlu hastalar için temsirolimus ve bir seri tirozin kinaz sonrası aksitinib ile Pfizer Onkoloji olarak metastatik renal hücreli karsinom tedavisi için geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Bu noktada, aksitinib etkin maddeli ürünümüzden özellikle bahsetmek gerekir diye düşünüyorum. Bu ürün, yeni kombinasyon çalışmalarında özellikle tercih edilen bir molekül oldu. İki ayrı immünoonkoloji ajan ile de kombinasyon çalışmaları devam ediyor.

 

Pfizer Onkoloji’nin renal hücreli karsinom tedavisinde yeni ilaç geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları bulunuyor mu?

Egemen Özbilgili: Evet, bu konuda gerçekten “çığır açan” bir müjde verebiliriz: İmmunoonkoloji alanında yeni bir ilaç geliştiriyoruz, hatta 2016 yılının başlarında hasta alımına başlamış olan bir çalışması devam etmekte. mRHK hastalarının birinci basamak tedavisinde yapılan bu çalışmanın başarılı olması sonrasında, hastalara yeni bir tedavi seçeneği de sunmayı umuyoruz. Bu konudaki “çığır açma” tanımı ilk bakışta biraz abartılı gelebilir ama bu bizim değil FDA’nın tanımlaması.

 

Pfizer Onkoloji olarak, metastaik renal hücreli karsinom tedavisinde Merck ile birlikte geliştirmekte olduğumuz bu immünoonkoloji ürünü ile VEGF-TKI kombinasyonu hakkında araştırmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda, 2017 yılında American Society of Clinical Oncology (ASCO) yıllık toplantısında Faz 1b çalışma sonuçlarımızı sunduk. Geri bildirimler ise hepimizin göğsünü kabartacak şekilde geldi. Bu çalışmanın sonucunda FDA, Aralık 2017’de, söz konusu immünoonkoloji ajanının aksitinib ile kombine kullanımda çığır açan tedavi niteliği taşıdığını açıkladı. Bize de bu gururu sevinçle paylaşmak düştü.

 

Mart, Böbrek Kanseri Farkındalık Ayı. Bu kapsamda Pfizer Onkoloji olarak iletmek istediğiniz mesaj var mı?

Mehmet Yetiş: Pfizer Onkoloji olarak uzmanı olduğumuz metastatik renal hücreli karsinom alanında güçlü bir portföyümüz ve birikimimiz var. Sunitinib malat, metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde çığır açan bir etkin madde oldu. Aksitinib ile hastalarımızı ikinci basamak mRHK tedavisinde de yalnız bırakmadık. Pfizer Onkoloji olarak metastatik renal hücreli karsinom alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları aralıksız devam eden immünoonkoloji ürünlerimiz söz konusu. Hem mevcut portföyümüz hem de geliştirmekte olduğumuz ürünlerle metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde güvenilir bir tedavi ortağı olarak her zaman olduğu gibi, bundan sonra da hekimlerin ve hastaların yanında olmaya devam edeceğiz.

 

Bu bağlamda Pfizer Onkoloji olarak sunitinib malatın pazara sunulduğu 2007 yılından beri metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde bilimsel gelişmeleri takip ediyor ve destekliyoruz. Hastalarımız ve hekimlerimiz için yeni projeler geliştiriyor ve mRHK tedavisindeki başarıyı artırmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde yeni geliştirdiğimiz ürünler ile de hastaların yaşamlarına yıllar katmak için çalışıyoruz.

pfizer
onkoloji
mehmet yetiş
egemen özbilgili
aksitinib
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir