Medimagazin logo

Sanofi'nin Depakin skandalı büyüyor: Toplu dava açılacak!

Fransız mahkemesi, embriyo gelişimine ciddi şekilde zarar verebilecek bir epilepsi ilacı olan Depakin kurbanlarının aileleri tarafından ilaç devi Sanofi'ye karşı toplu dava açılmasına izin verdi.
Sanofi'nin Depakin skandalı büyüyor: Toplu dava açılacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1967'den beri bazen farklı markalar altında satılan ve etken maddesi valproik asit olan Depakin, epilepsi ve bipolar hastalar için manik evrelerin tedavisinde büyük ilerleme kaydetti.

Ancak Fransız sağlık yetkililerine göre, valproik asidin piyasaya çıktığı 1967'den bu yana 2.150 ila 4.100 çocukta malformasyonlara ve 16.600 ila 30.400 çocukta nörogelişim sorunlarına neden olduğuna inanılıyor.

APESAC derneği tarafından 2017 yılında başlatılan toplu davada, Sanofi'nin hastaları doğum kusurlarının riskleri hakkında yeterince erken bilgilendirmediği ve ilacın hamilelik sırasında ilaç reçete edilen çocuklarda gelişimi yavaşlattığı iddia edildi.


Sanofi’nin Depakin skandalında Sağlık Bakanlığı bilgilendirme yapacak


France24'te yer alan habere göre, dün mahkeme, davanın "geçerli" olduğuna ve Sanofi'nin Depakin'nin fetüs için riskleri konusunda "uyanık olma ve bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için hatalı olduğunu" söyleyerek davanın devam edebileceğine karar verdi.

Sanofi yaptığı açıklamada, "sağlık yetkililerini uyararak her zaman şeffaf olduğunu" ve karara itiraz edeceğini söyledi.

Karar ile mahkeme, daha önce yalnızca tüketim malları şirketlerine karşı bu tür davalara izin veren yasada 2016 yılında yapılan bir değişikliğin ardından, Fransa'nın sağlık sektöründeki ilk toplu davasının kapısını araladı.

Sanofi'nin "kusurlu bir ürün üretip pazarladığını" söyledi.

O zamanki tıbbi bilgilere dayanarak, Sanofi hastalarını 1998'den itibaren konjenital malformasyonlar ve 2001'den itibaren nörogelişimsel sorunlar hakkında uyarmalıydı.

Sanofi, bu tür uyarıları yalnızca 2006'da net bir şekilde yayınlamaya başladı ve doktorlara, hamile kalamayanlar veya tüm alternatif tedavilere karşı toleransı olmayan veya tepki vermeyen kadınlar dışında, Depakin'i kadın hastalara reçete etmemesini tavsiye etti.

Mahkeme, hastaları ve çocuklarını beş yıl içinde toplu davaya katılma olasılığı konusunda bilgilendirmek için geniş kapsamlı bir kampanya başlatılmasına karar verdi.

Geçen yıl, yetkililerin görevi kötüye kullanmalarıyla ilgilenen bir idare mahkemesi, Sanofi ve reçete yazan doktorlarla birlikte Fransız devletinin skandalda bir miktar sorumluluk üstlendiğine karar verdi ve yetkililerin ağır engelli çocukları olan birkaç aileye tazminat ödemesine hükmetti.

Sanofi ve Fransa'nın ilaç güvenliği kurumu ANSM, 2020'de kasıtsız adam öldürmekle suçlandı.

depakin
sanofi
malformasyon
epilepsi
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Kapitalizmin insan yiyen holding canavarları , anlayacakları dilden cezalar almadıkça iştahları kesilmez.
22
Cevapla
Dr. Yüksel
Akdemir arkadaşa katılmıyorum. Bir nörolog reçete ettiği ilacı bilir ve kendisi bizzat hastasını uyarır. Hasta ile ilk temas eden kişi hekim olduğu için zorunlu olmadıkça riskli bir ilacı reçede etmemesi gerekir. İlaç riski tanımını hastalar ne derecede idrak edebilir. Riski var ama kullanmak zorundasın. Bir hekim dahi alternatifi yoksa antiepileptiği kullanmıyorumu. Riski olmayan ilaç varmı.
16
Cevapla
Hasan Akdemir
Bana kimse katılmasın, yalnız takılmayı seviyorum. Diğer taraftan konu saptırması yapılmaması için haberin detayına bakmak lazım : " uyanık olma ve bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için hatalı olduğunu" diyor. Hekimler 1967 li yıllarda ilaçların yantesirleri konusunda ne kadar bilgi sahibiydi , çoğunlukla firmaların yaptığı araştırmalara istinaden ilaçlar kullanılıyordu. Talidomit faciası doktorların mı suçuydu ilaç firmasının mı ? Hangi ilacın ne kadar riskli olduğu konusnda tarafsız araştırma yapılmasını sağlayan internete şükürler olsun. Bu yorumu sadece sağlık sektörü için de yazmadım, Alman otomotiv şirketleri, dizellerin çevre katili olduklarını bilerek yazılımsal hilelerle tüm dünyayı kandırırken, bunları satan olaydan habersiz galericileri de suçlayalım mı ?
16
Cevapla
Hakan
Dr Hasan bey Teşbihte hata olmaz derler AMA kendinizi galericilerle özdeşleştirmeyin bence. Tabiki orada doktorların da firmacıların da suçu var. Biz bu yüzden uzman eczacılık ve akılcı ilaç kullanımı diyoruz. Tıp ve eczacılığın kaderi birdir ancak bizi bir türlü kabullenmek istemediğinizden bunlar meydana geliyor. Bizim mesleğin gelişimi herkesin hayrına derim.
4
Cevapla
Yusuf onyıldız
depakin ilacı 18 yıldır kullanan bir hastanın rapor üzeri devlet tarafından ödemesi artık neden yapılmıyor ?
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir