Medimagazin logo

Sedef hastalığı sadece derinizi etkilemiyor

Tüm dünyada insanların yaklaşık yüzde 3'ü sedef hastalığına (psoriasis) yakalanıyor. Dünya Psoriasis Günü'nde, sedefin yalnızca bir deri hastalığı ya da kozmetik bir sorun olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nilgün Atakan, “Sedef hastalığı sedef artriti, kalp damar hastalıkları, metabolik sendrom, yağlı karaciğer, bağırsak hastalıkları, depresyon gibi diğer kronik hastalıklara da yol açabiliyor” dedi
Sedef hastalığı sadece derinizi etkilemiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sedef hastalığı (psoriasis) yapılan çalışmalarda tüm kronik hastalıklar içinde hastayı en fazla olumsuz etkileyen ve yükü en ağır hastalıklardan biri olarak görülüyor. Dünyada sedef hastalığının yaygınlığının yaklaşık yüzde 3 olduğu düşünülüyor. Çocuklukta görülen deri hastalıklarının ise yüzde 4'ünü sedef hastalığı oluşturuyor.
 
“Kırmızı zeminli deri üzerinde beyaz kepeklerle kaplı plaklar şeklindeki döküntüler halinde kendini gösteren sedef hastalığının nedenleri arasında genetik yatkınlık ve çevresel faktörler var” diyen Hacettepe Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Atakan, sedef hastalığının yaşam kalitesini nasıl etkilediğini anlattı:
 
“Günümüzde sedef hastalığı sadece bir deri hastalığı ya da kozmetik bir sorun olarak değil; hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul ediliyor. Hastaların yarısından fazlası giysilerini hastalığına göre seçiyor, uyku düzenlerinin bozuk olduğunu, toplumdan izole yaşadıklarını, görüntülerinden rahatsız olduklarını, iş bulmakta zorlandıklarını ve sık sık intihar düşüncesi içerisinde olduklarını belirtiyorlar. Sedef hastalarında sedef artriti, kalp damar hastalıkları, metabolik sendrom, yağlı karaciğer, bağırsak hastalıkları, depresyon gibi diğer kronik hastalıkların görülme sıklığının da daha fazla olduğu biliniyor. Bu nedenle sedef hastalığı, görünenin ötesinde çok daha dikkatle ele alınarak tedavi edilmelidir.”
 
Hastaların yarısından çoğu gerekli tedaviyi alamıyor
“Sedef hastalığı tedavisinde temel prensip öncelikle hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve beraberindeki hastalıkların tespit edilmesidir” diyen Atakan, hastaların yarısından çoğunun gerekli tedaviyi alamadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
 
“Hastalarımızın gerçek tedavi ihtiyacı karşılanamıyor. Genel olarak deri belirtilerinin ölçümü ve takibinde kullanılan endeks PAŞİ (Psoriasis Alanı ve Şiddet İndeksi) skoru olarak bilinir. Lezyonların kızarıklık, kabuklanma, kalınlık ve vücudun her bölgesindeki tutulum oranının değerlendirildiği skorlamada ilk ölçümlere göre değişim tedavinin etkinliği için kullanılıyor. Başlangıca göre yüzde 50 iyileşme PAŞİ 50 olarak ifade edilirken, PAŞİ 90 deride tama yakın, PAŞİ 100 ise tam iyileşme anlamına geliyor. Günümüzde tüm sağlık otoriteleri tedavide hedefin PAŞİ değerinin 90-100 aralığında olması gerektiğini belirtiyor.”
 
“140 yılı aşkın bir süredir Lilly olarak, insanlara daha iyi bir yaşam sunmak için çalışıyoruz” diyen Lilly İlaç Medikal Direktörü Dr. Levent Alev ise “Sedef hastalığı (psoriasis) tedavisine ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçları gidermeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

sedef hastalığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir