Medimagazin logo

13 valan pnömokok aşısı 2010 başında Türkiye'de

Wyeth tarafından üretilen 13-valan konjuge pnömokok aşısının (KPA13) 2010 yılı başında Türkiye’de ruhsat alması planlanıyor. Wyeth’ın 7 serotip içeren konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın bilimsel temeli üzerine inşa edilen KPA13, konjuge aşılar arasında en kapsamlı serotip içeriğine sahip
13 valan pnömokok aşısı 2010 başında Türkiye'de
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Wyeth Pharmaceuticals Aşı Bölümü İş Geliştirme ve Bilimsel Faaliyetler Başkanı Dr. Peter R. Paradiso


Wyeth tarafından üretilen 13-valan konjuge pnömokok aşısının (KPA13) 2010 yılı başında Türkiye’de ruhsat alması planlanıyor. Wyeth’ın 7 serotip içeren konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın bilimsel temeli üzerine inşa edilen KPA13, konjuge aşılar arasında en kapsamlı serotip içeriğine sahip.

Dr. İbrahim Ersoy / ANKARA

3. Ulusal Aşı Sempozyumu için Türkiye’de bulunan Wyeth Pharmaceuticals Aşı Bölümü İş Geliştirme ve Bilimsel Faaliyetler Başkanı Dr. Peter R. Paradiso, global ekonomik krizle birlikte hükümetler açısından koruyucu sağlığın daha önemli hale geldiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 7 valanlı konjuge pnömokok aşısının Türkiye’de ulusal aşı takvimine alınmasını Sağlık Bakanlığı’nın attığı çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Dr. Paradiso, Prevenar’ın halen 41 ülkenin ulusal aşı takviminde yer aldığını ve her geçen gün bu ülkelerinin sayısının arttığını söyledi. Dr.Paradiso, “Çalışmalar Prevenar’ın kullanılmaya başlanmasının ardından bu ülkelerde pnömokok hastalıklarında önemli bir düşüşün olduğunu gösteriyor. Batı Avrupa’da neredeyse bütün ülkeler bu aşıyı aşı takvimlerine aldılar” dedi.

Prevenar’ın, içerdiği pnömokok serotiplerinden kaynaklanan pnömoni, akut otitis media ve menenjit gibi invazif pnömokok hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğunu söyleyen Dr.Paradiso, 10 yıldan beri bu aşıyı kullanan ABD’de bu hastalıkların prevalansında çok önemli düşüşler sağlandığını vurgulayarak “Aşıda bulunan serotiplerden kaynaklanan invasif hastalıklarda %98 düşüş sağlandı. 0-2 yaş grubunda pnömokoka bağlı olan ve olmayan tüm pnömoniler nedeniyle hastaneye yatışlarda %39’luk bir düşüş sağlandığını belirtti.. “Pnömoni etkenlerinin çeşitliliği düşünüldüğünde bu çok önemli bir oran. Bu sonuçtan yola çıkarak Prevenar’ın pnömonilerin ciddi bir bölümünü önleyebildiğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Bir aşı 3 kişiyi koruyor
Prevenar’ın bebeklerde pnömokokların nazofarenkste yerleşmesini önlediğini gördüklerini söyleyen Dr. Paradiso, bulaşıcılık zincirinin kırılması sayesinde bir kişi aşılandığında 2 kişinin de bulaştan korunduğunu söyledi. Dr.Paradiso bunun nedenini Prevenar’ın kanda yüksek düzeyde antikor oluşturmasına bağladıklarını ifade etti.

13-valan konjuge aşı geliyor
Dr.Paradiso, uzun süredir araştırma-geliştirmesi yürütülen Wyeth’ın 13 valan konjuge pnömokok aşısının da 24 Eylül’de Avrupa İlaç Ajansı’ndan olumlu görüş aldığını söyleyerek, 13 valan aşıya 2010 yılı başında Türkiye’de ruhsat almayı planladıklarını belirtti. Wyeth’ın 7 serotip içeren konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın bilimsel temeli üzerine inşa edilen KPA13’ün Türkiye’de aşının serotip kapsama oranını yüzde 65’ten yüzde 90’lara çıkaracağını vurgulayan Dr.Paradiso, bu aşıda da Prevenar’da kullanılan taşıyıcı proteinin kullanıldığını ve pnömoni dahil olmak üzere iki aşının endikasyonlarının aynı olduğunu ifade etti.

Halihazırda Prevenar ile aşılanmaya başlanmış çocuklarda bağışıklama programının herhangi bir aşamasında KPA13 ile devam edilerek çocukların bu yeni aşıda bulunan ek 6 serotipten korunmasının sağlanabileceğini söyleyen Paradiso şöyle konuştu:
“KPA13’te bulunan 13 serotipten 7’si (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F and 23F) bebek ve çocukları pnömokok hastalıklarına karşı korumada halen dünya standardı olarak kabul edilen Prevenar’da bulunmaktadır. İlave 6 serotip (1, 3, 5, 6A, 7F and 19A) ise Prevenar’daki 7 serotipin sebep olduklarının dışında kalan pnömokok hastalığı vakalarının çoğuna yol açabilen serotiplerdir. KPA13, antibiyotiğe karşı dirençli olan ve dünyanın birçok bölgesinde gittikçe daha sık görülen 19A serotipini de içermektedir”.

13
valan
pnömokok
aşısı
2010
başında
türkiye&#8217
de
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir