Medimagazin logo

Novo Nordisk Türkiye ve Başkan Yardımcısı/Genel Müdürü Dr. Burak Cem

Türkiye’de 1974 yılından beri insülinlerimizi tedarik ediyoruz. 1995 yılından beridir de Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Ticaret Limited şirketi olarak hizmet veriyoruz.
- Dr. Deniz Akagündüz Akgül
Novo Nordisk Türkiye ve Başkan Yardımcısı/Genel Müdürü Dr. Burak Cem
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Eski bir Novo Nordisk çalışanı ama çok yeni bir Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür olarak öncelikle Novo Nordisk’in Türkiye ilaç pazarındaki konumu hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de 1974 yılından beri insülinlerimizi tedarik ediyoruz. 1995 yılından beridir de Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Ticaret Limited şirketi olarak hizmet veriyoruz.

Faaliyetlerimizin büyük bir bölümü diyabet ile ilgili. Türkiye’de, insan insülinleri, analog insülinler ve enjeksiyon sistemleri temin eden lider firmayız. Faaliyetlerimizin yaklaşık %15 kadarını da biyofarmasötik ürünlerimiz oluşturuyor. 2001 yılından bu yana hemofili, büyüme hormonu eksikliği, hormon replasman tedavileri alanlarında aktif olarak çalışıyoruz ve bu alanlara da önderlik ediyoruz.

Dünyada ve Türkiye’de; diyabet hastalarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek insan insülini ve analog insülinlerinin tümünün yer aldığı portföye sahip tek firmayız. Novo Nordisk insülinleri ile yaklaşık 700.000 hastaya hizmet veriyoruz. Tüm Türkiye’de 300 kadar çalışanımızla lider diyabet firması olarak faaliyet gösteriyoruz. Türkiye toplam ilaç pazarı satış verilerine göre ilk 30 firma arasında Novo Nordisk olarak 12. sırada yer alıyoruz.

Novo Nordisk diyabet ve diğer ciddi kronik hastalıkların tedavisi için yıllardır araştırma ve geliştirme yapmakta ve Türkiye de bu araştırmalarda önemli bir rol üstlenmektedir. Yeni tedavilerin geliştirilmesi ve hizmete sunulması için aktif olarak kinik çalışmalar yürütüyoruz. Toplam yürütülen klinik çalışma sayısı olarak değerlendirildiğinde Novo Nordisk Türkiye ilk beş ilaç firması arasında yer almaktadır.

 


2016’da Türkiye’de Novo Nordisk’in gelişim ve büyüme odakları neler olacak?

Türkiye’de diyabet hızla artmaktadır. Bugün ülkemizde her 100 kişiden 14’ü diyabet hastası olup 7 milyon diyabet hastası olduğu tahmin edilmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun diyabet tahminlerine göre Türkiye’de görülme sıklığı ve hasta sayısı artmaya devam edecek ve 2040 yılında hasta sayısı 13 milyona ulaşacaktır. Türkiye Avrupa’da diyabetin en fazla görüldüğü ülkedir ve hastaların yarısı diyabet olduklarını bilmemektedir. Novo Nordisk olarak en büyük amacımız diyabetin erken tanısı konusunda hasta ve hekimleri bilgilendirerek daha fazla hastanın tedaviye erişimini sağlamaktır. Diyabet önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bizim temel görevimiz daha fazla hastaya ulaşarak, kullanımı kolay ve hasta uyumu yüksek tedavilere erişimlerini sağlamaktır. Diyabetin erken evrede tedavi edilmesi, sonrasında oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilebilmesi için önemlidir.

Bunun yanı sıra, Novo Nordisk tarafından ileri teknoloji ile üretilen ve hastalara ilave faydalar sunan yeni nesil insülinlerimizi Türk tıbbınnın hizmetine sunmak istiyoruz. ılave olarak, Tip 2 diyabet tedavisi için geliştirilen ve dünyada birçok hasta tarafından tercih edilen GLP-1 analoğumuzu da hastaların yaygın olarak erişebilecekleri konuma getirmek istiyoruz.


Global Novo Nordisk’in Türkiye’de yapılan ya da yapılacak yatırım planları hakkındaki planları nelerdir? 

Türkiye, diyabetli hasta sayısının fazlalığı ve artan popülasyonu nedeniyle diyabet alanında yatırımları çeken bir ülkedir. Türkiye aynı zamanda bir üs görevi görmektedir. Bunun başlıca örneği Novo Nordisk’in içinde ısrail, Ukrayna, ıran’ın da yer aldığı Yakın Doğu Bölgesi’nin yönetimini ıstanbul’daki bölge ofisinden yapmasıdır. Bu Türkiye’ye verilen önemin bir göstergesidir.

Novo Nordisk, tüm dünyada yatırım fırsatlarını değerlendirmektedir. Buradaki en önemli kriterler elbette hem şirketimize, hem topluma, hem çalışanlarımıza, hem de hissedarlarımıza fayda sağlayacak yatırımlar gerçekleştirmektir.

Türkiye’de bu bağlamda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi klinik çalışmalara destek vererek AR-GE’ye katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Toplam yürütülen klinik çalışma sayısı olarak değerlendirildiğinde Novo Nordisk Türkiye ilk beş ilaç firması arasında yer almaktadır.

İlave olarak, olası diğer yatırım fırsatları için de ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimiz devam etmektedir.


Dr.Burak Cem Kimdir?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Burak Cem, 2002 yılından bu yana Novo Nordisk bünyesinde farklı birimlerde görev yaptı. 2011-2016 yılları arasında Novo Nordisk Körfez, Hindistan ve Mısır Bölgesi’nde Stratejik Operasyonlar Direktörlüğü görevini yürüttü. Ocak 2016 tarihi itibarıyla Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak atandı.

 

 

 


Türkiye’de birçok ilaç firması var ve son yıllarda yeni ilaç firmaları da pazarda yerini alıyor. Sizce Novo Nordisk’in bu firmalardan farkı nedir?

Novo Nordisk, 1923 yılından beri diyabet tedavisi için yapılan araştırmalar ve başarılarla dolu bir geçmişe sahip, global bir sağlık şirketidir. 90 yılı aşkın süredir Novo Nordisk terapötik proteinler üzerine uzmanlaşarak, diyabet ile ilgili birçok yeni tedavinin geliştirilmesinde öncülük etmiş, diyabet hastaları ve nadir kanama bozukluğu olan hastalar için hayat kurtarıcı tedaviler sağlamıştır. Diyabet bugün en önemli odağımızı oluşturmaktadır ve dünya çapında yaklaşık 23 milyon kişi Novo Nordisk’in enjekte edilebilir diyabet tedavi ürünlerini kullanmaktadır. Bu tecrübe ve uzmanlık Novo Nordisk’i farklı kılmaktadır. Novo Nordisk portföyünde bulunan yeni geliştirdiği ürünlere baktığımızda 2020 yılına kadar neredeyse her yıl 2 ürünü değişik terapötik alanlarda piyasaya verebilecek düzeydedir.

Novo Nordisk, “Temel Üçgen” prensibi ile yönetilmektedir. Bu, yaptığımız işi finansal, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile yönettiğimiz anlamına gelmektedir. Stratejik olarak şirketin sürdürülebilirliğine olan adanmışlığımız, paydaşların bağlılığı ve yüksek kalitede hizmetlerimiz ile şirketimiz bugünün ortamında lider bir oyuncudur. 2013 yılında Novo Nordisk, Corporate Knight’ın en sürdürülebilir Global 100 Kuruluş listesinde, Farmakoloji ve Biyoteknoloji endüstri grubunda en üst sıralarda yer almıştır.

AR-GE’ye verdiği önemle de Novo Nordisk farklılaştığını düşünüyorum. 50’den fazla ülkede klinik çalışmalar yürüten Novo Nordisk, 7.000 çalışanıyla AR-GE alanında hizmet vermektedir. Geçtiğimiz yıl, AR-GE’ye 12 milyar Danimarka Kronu yatırım yapan Novo Nordisk bu özelliği ile diğer firmalardan farklı bir konumdadır.

 

Takım oyunu oynuyoruz

“Bizim çalışmamızı futboldan, ülke takımlarından birine benzetmek gerekirse Danimarka derim. Neden? Çünkü Danimarka takım olarak oynar. Burada da aradan sivrilen yetenekliler vardır, ama sadece onlar alıp götürmez takımı. Bir Arjantin ya da bir ıspanya olsa yıldızlar götürür. Ya da Brezilya’da yıldızlar götürür o işi. Danimarka biliyorsunuz, zamanında Avrupa şampiyonu olmuştu beş buçuk milyonluk nüfusuyla. Ama bunu takım olarak oynadıkları için başarmıştı. Ben genel müdürlük pozisyonunu ve takım çalışmasını tamamen buna benzetiyor, böyle olması gerektiğini düşünüyorum.  Hırslı, çalışkan, birbirini destekleyen, koruyan, gözeten, fakat bireysel başarıdan ziyade takım için çalışan”.

 

Novo Nordisk’in çalışanlarına verdiği önem de bugünkü lider konumunda büyük rol oynamaktadır. Dünyada 47 ülkeden 700 firmanın değerlendirildiği ‘Çalışılacak En ıyi Uluslararası Firma 2015- Great Place to Work listesinde ilk 25’te yer alan tek araştırmacı ilaç firması oldu. Elde edilen bu başarı Novo Nordisk’in her zaman çalışan memnuniyetini ön planda tutan bir firma olduğunu göstermektedir.

Son olarak, Novo Nordisk’in vazgeçilmez bir anlayışı olan ış Etiği ve Kalite’den bahsetmek istiyorum. Novo Nordisk tüm faaliyetlerinde ış Etiği ve Kalite konularında asla taviz vermemektedir. Bu da Novo Nordisk’i farklı kılan temel iş yapış şeklidir.


Son yıllarda iyice zorlaşan pazar şartlarında gelecek planlamalarınızı neye göre şekillendiriyorsunuz ve ne tür önlemler alıyorsunuz?

Diyabet global bir sorun olarak tüm ulusları ekonomik ve sosyal olarak derinden etkilemektedir. Diyabet ve ciddi diğer kronik hastalıklar top yekün bir mücadele gerektirmektedir. Biz de Novo Nordisk olarak bu mücadelede yer almak, tüm paydaşlarla işbirliği yaparak sorunlara birlikte çözüm bulmak arzusundayız. Planlarımızı da işbirliklerini artırarak daha fazla hastayı tedaviye kavuşturmak üzerine kurguluyoruz. Bu süreçte, sürdürülebilir bir başarı elde etmek için hükümetimizin de sağlık politikalarını belirlerken birlikte mücadele edildiğini göz önünde bulundurmasını bekliyoruz.  Novo Nordisk’te hastaları daima merkeze koyarak finansal, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir başarıyı hedefliyoruz.


Türkiye ilaç sektöründe Genel Müdür olmak?

Novo Nordisk çalışanları olarak binlerce hastanın tedavi edilmesi için gerekli ve en iyi koşulları oluşturmak için mücadele ediyoruz. Elbette, Genel Müdür olarak bunun getirdiği sorumluluk ve omuzlarımdaki yük oldukça büyük ancak maneviyatı son derece güçlü.  Değerlerimizden asla ödün vermeden hem paydaşlarımız, hem toplum hem de çalışanlarımız için değer yaratmaya çabalıyoruz. Şirket çalışanları olarak her daim neyi daha iyi yapabilir ve hastaların hayatlarında fark yaratabiliriz diye düşünüyoruz. Her bir Novo Nordisk çalışanının yaptığı işe olan bağlılığı ve adanmışlığı tartışılmaz bir destek ve güç. Bu sayede daha şevkle ve geleceğe dair daha umutla çalışıyoruz ve her zaman daha iyisini hedefliyoruz.

Novo Nordisk’te Genel Müdürlüğü tanımlayacak olursam büyük bir ailenin üyesi diyebilirim. Novo Nordisk yönetim tarzında ıskandinav kültüründen kaynaklı hiyerarşik bir yapı yoktur. Kişisel başarıdan çok takım başarısı ön plandadır. Genel Müdür olarak benim rolüm çalışma arkadaşlarıma yani Novo Nordisk aile bireylerine kılavuzluk etmek ve yol göstermek. 


Sizce 2016’da ilaç sektörünü özellikle ınsülin pazarını bekleyen ve etkileyecek olan en önemli konular hangileri?

Diyabet tedavisinde insülinin yeri ve önemi oldukça fazladır. Ancak son dönemdeki gelişmeleri bir tek insülinle sınırlamamak gerekiyor. Diyabetin tedavisinde son dönemde insülin dışı tedaviler keşfedildi. Novo Nordisk’in geliştirip pazara sunduğu GLP-1 analoğu bunlardan bir tanesi.

ınsülin özelinde bakacak olursak, yakın gelecekte hastaların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik esnek kullanım imkanı sağlayan ve hipoglisemi gelişme riskini en aza indirgeyen yeni nesil insülinlerin tedavide önem kazanacağını düşünüyorum. Novo Nordisk olarak en büyük hedefimiz geliştirdiğimiz yeni nesil insülinlerin Türk hastalar tarafından da erişilebilir olmasını sağlamak.

Devletin sağladığı çeşitli teşviklerle birlikte yakın zamanda bazı insülinlerin lokal olarak ülkemizde üretilmesini bekliyorum.


Son dönemlerde sektörün de içinde olduğu ve iletişimin ve pazar aktivitelerinin yürütüldüğü sosyal medya konusuna Novo Nordisk olarak nasıl bakıyorsunuz ya da ne gibi çalışmalar planlıyorsunuz?

Sosyal medya hayatımızın bir gerçeği oldu. Bu konuya kayıtsız kalmak başımızı kuma gömmek gibi olacaktır. Ne var ki sağlık söz konusu olunca sosyal medya bilgi kirliliği açısından bazı tehlikeler barındırmaktadır. Diyabet ve faaliyet gösterdiğimiz ciddi kronik hastalıklar özelinde baktığımızda her hastanın tanı, teşhis ve tedavisi bireyseldir ve bu konuda tek yetkili kişi hekimdir. Bunun dışındaki her türlü öneri ve görüş ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Biz Novo Nordisk olarak bu nedenle sosyal medyayı gerektiği kadar kullanan bir firma olmayı tercih ediyoruz. Amacımız faaliyet gösterdiğimiz alanlardaki hastalıklar hakkında doğru bilgiyi halka ulaştırmak.  

Son dönemde başarılı bir dijital proje oluşturduk. Diyabet hastalarının ve aile yakınlarının bilgi edinebileceği Diyabet.com web sitesini geliştirdik.

Farklı bir Genel Müdür

“Genel Müdürün günümüzdeki algısı nedir? Genel müdür her şeyin müdürü, her şey ondan çıkar, bütün herkes ona bakar, tepeden inen bütün kararlar o kişinin vizyonuna bağlıdır, o kişinin vizyonu doğrultusunda organizasyon ilerleyebildiği kadar ilerler. Novo Nordisk’in kültüründe böyle bir Genel Müdür anlayışı asla olamaz. ıskandinavya kültüründe hiyerarşi olmadan bir yönetim tarzı var. Bizim kültürümüzde ise, ataerkil sistemden gelme bir lider vardır ve o takip edilir. Şimdi ben bu ikisinin karışımı karma bir kültür yaratmak istiyorum Novo Nordisk Türkiye’de.

Bunu yaparken de ekibe, dönem toplantısında şu soruyu sordum: “Kendinizi Novo Nordisk’in neyi olarak görüyorsunuz?” dediler ki, “Biz Novo Nordisk ailesiyiz.” Bu çok önemli bir cümle ama ne var ki kuru kuru söylendiğinde epey klişe bir cümle olabiliyor. O zaman şu soruyu sordum: “Gerçekten buna inanıyor musunuz, bunu inanarak mı söylüyorsunuz?” Herkes dedi ki, “Evet, inanıyoruz.” O zaman da şu soruyu sordum: “Ailen için ne yaparsın ve ne yapmazsın?” Aileni seversin, desteklersin, korursun, onun başarısı için uğraşırsın, gururlanırsın, sahiplenirsin, seversin, yani o duyguyu her türlü yaşarsın.

Bu, bir aileyi gerçekten düşünmektir. Ne yapmazsın? Dedikodu yapmazsın, onu aşağı çekecek şeyler söylemezsin, arkasından konuşmazsın, parasını çarçur etmezsin. Ya da kavga etmezsin, edersin ama hiçbir zaman küsmezsin. Konuşursun, doğruyu birlikte bulursun. ışte bunu gerçekten yaşatacak bir organizasyon istiyorum. Bunun sözünü aldım arkadaşlardan. Yönetim grubuma da ilk geldiğimde söylediğim şey şuydu: “Burak Bey’i bırakın. Bey kısmıyla saygı gelmez çünkü. Saygı kazanılır. Ancak aile içerisinde tabii ki bir baba ve anne bir yere konumlandırılır. Ailece oturulur, bir şeye beraber karar verilir. Bunu gerçekten yaşatacak bir organizasyon kurmak amacıyla geldim buraya.”

İzniniz olursa birkaç da özel sorumuz olacak...


Bize başarıyı tarifler misiniz? ış ve sosyal yaşamdaki başarının sırları nelerdir?

Başarı elinden gelen her türlü gücü ve enerjiyi kullanarak yaptığın ne olursa olsun en iyi şekilde yapmaktır. Mutlu eş mutlu iş demektir. Evde mutlu olmadan iste mutlu olmak çok zordur ve bu denge başarıyı getiren en önemli etkenlerden biridir.


Sizin için olmazsa olmaz nedir?

Etik ve değerlere saygılı, dürüst bir hayat.


Doktorluk yapmayı hiç hayal ettiniz mi, ilaç sektöründe olmasaydınız ne yapmak isterdiniz?

Düşündüm ve bence iyi bir doktor da olurdum. Uzun süre şirket doktorluğu da yaptım. Ama mevcut işimde de duygusal tatminim var. Yaptığım işin birçok hayata olumlu etkisi olduğunu bilmek beni motive ediyor. ılaç olmasaydı elektronik ya da bilgisayarla ilgili bir iş yapardım.


Klasik medya ve sosyal (yeni) medya hakkında ne düşünüyorsunuz ve kullanımınız ne sıklıkta?

Hergün belli yazarları okumaya ve haberleri takip etmeye çalışıyorum. Sosyal medyada iş yoğunluğumdan çok az varım ama ekibimi duyuyorum onlar bizi iyi temsil ediyorlar.


Üç çocuk babası olarak eşinize ve çocuklarınıza vakit ayırabiliyor musunuz?

Novo Nordisk’te çalışırken farklı görevlerde bulundum ve neredeyse her 2 yılda bir pozisyon değiştirdim ve her değişim sonrası iş ve ev hayatı dengesi 3-6 ay bozuldu ama sonunda dengeyi hep bulmayı başardım.


Geldik En’li sorularımıza...

Sizi en çok yoran insan profili?

Sadece konuşup aksiyon almayan enerji emiciler.

En son okuduğunuz kitap ve sizde bıraktığı iz?

‘Aklından bir sayı tut’- John Verdon. Süper bir macera. Bende bıraktığı iz: basit ama şaşırtıcı olmak için çok komplike düşünmeye ihtiyaç yoktur.

En çok gitmekten keyif aldığınız şehir veya ülke? Size hissettirdikleri?

Dubai inanılmaz bir şehir. Yapaylığın bu kadar güzel oluşturulduğu başka bir şehir yok. Ben Dubai’yi geleceğin şehrinin bir örneği olarak görüyorum.

En son izlediğiniz film veya tiyatro?

Start Wars.

En son ne zaman güldünüz?

Bu görüşmenin başında.

En son ne zaman ağladınız?

Anneannemin vefatında.

En büyük zaafınız?

Çocuklarım.

 

En büyük pişmanlığınız?

Yanlış işe alımlarım ya da terfilerdeki yanlış seçimlerim.

Kendinize en son ne satın aldınız?

Gömlek.

En son indirdiğiniz aplikasyon?

Uber.

En sevdiğiniz aktivite?

Hemen her fırsatta balık tutmak ve futbol oynamak.

Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz...

novo nordisk
insulin
dr burak cem
global novo
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir