Medimagazin logo

Bitkisel ilaç ruhsatları için yeni karar: Sağlık Bakanlığı verecek

İlaç formatındaki bitkisel ürünlerin ruhsatını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermesi tartışmalara neden olurken Sağlık Bakanlığı bu tartışmaları sonlandıracak bir adım attı. Yeni taslağa göre artık bitkisel ilaç ruhsatları da Sağlık Bakanlığı’nca verilecek
Kaynak: Hürriyet
Bitkisel ilaç ruhsatları için yeni karar: Sağlık Bakanlığı verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, ilaç formatı verilen bitkisel ürünlerin yanlış kullanımı ya da bazılarının içeriğinde sağlığa zararlı maddelerin bulunması nedeniyle pek çok vatandaş sağlık sorunları yaşadı. Bunun en önemli nedeni ise bu ürünlerin ülkeye girişi sırasında içerik analizlerinin yapılmıyor olmasıydı.

Vatandaş sağlığının korunması amacıyla uzun süredir çalışma yürüten Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı sonunda bir karara vardı.

Hazırlanan yeni Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmelik taslağına göre, artık bitkisel ürünlerin ruhsatlandırmasını da denetimleri gibi Sağlık Bakanlığı yapacak.
Tetkikler vatandaş kullanımına sunulmadan yapılacak. Bu ürünler sadece eczanelerde satılacak. Her bitkisel ilacın karekodu olacak. İşte o yeni taslaktan bazı maddeler:

BRAILLE ALFABESİ YER ALACAK

Geleneksel bitkisel tıbbi ürün (GBTÜ) bileşiminde yer alan tıbbi bitkilerin başvuru tarihinden önce Türkiye'de veya Avrupa Birliği üye ülkelerinde en az on beş yıldır, diğer ülkelerde ise otuz yıldır kullanıldığı bibliyografik olarak kanıtlanmış, geleneksel kullanım ile uyumlu endikasyonları bulunan; haricen, oral veya inhalasyon yoluyla kullanılan beşeri tıbbi ürünleri kapsıyor. GBTÜ'nün üzerinde çocuklar, hamile veya emziren kadınlar, yaşlılar ve özel patolojik durumların mevcut olduğu kişiler gibi belirli hasta gruplarına yönelik uyarılar yer alır. GBTÜ'nün sadece eczanelerde satılacağına dair uyarı yer alır.

Karekodun içeriğine dair gözle okunabilir bilgiler yer alır. Reçetesiz satılır ifadesi yer alır. GBTÜ için Braille alfabesi gerekliliği, ürünün ticari ismi ve etkin maddenin elde edildiği bitki kısımları için geçerlidir. Dış-iç ambalajı ve kullanma talimatı Türkçe hazırlanır. Takviye edici gıdalar yönetmelik kapsamı dışındadır. İçerik analizleri yapılır. Ayrıca analiz uzmanları için beşeri tıbbi ürünün beyan edilen kompozisyonuna uygun olup olmadığının, üretici tarafından kullanılan kontrol yöntemleriyle saptanır.

Haberin devamı için tıklayınız 

bitkisel ilaç
sağlık bakanlığı
Yorum (3)
Hasan Akdemir
Nihayet vatandaşımız hak ettiği özeni görebilecek. Memlekette güzel şeyler de oluyor.
15
Cevapla
F
ZATEN BİTKİSEL İLAÇ RUHSATLARI SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN VERİYORDU, GIDA TAKVİYESİ ADI ALTINDA SATILAN VE TEDAVİ MAKSATLI SATILAN ÜRÜNLER İÇİN BU DEĞERLENDİRMENİN YAPILMASI GEREKİR, SAYIN EDİTÖRLER LÜTFEN BİRAZ DAHA ARAŞTIRIP VE GAZETE YAZARLARINI BİLGİLENDİRİP DOĞRU HABER YAPMALARINI SAĞLAYIN
6
Cevapla
SOYDAN
Eczacılık adına güzel bir gelişme.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir