Medimagazin logo

Dr. Hakkı Gürsöz: 100 kutu ilacın 82 kutusunu Türkiye’de üretiyoruz

Sağlık Bakanlığı ile Hitit Üniversitesi tarafından 'Sağlıkta Gelecek' konulu panel düzenlendi. Panelde Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe sağlıkta dijitalleşmeye dikkat çekerken, Dr. Hakkı Gürsöz Türkiye'dek ilaç üretiminden söz etti
Kaynak: İHA
Dr. Hakkı Gürsöz: 100 kutu ilacın 82 kutusunu Türkiye’de üretiyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ÇORUM (İHA) - Sağlık Bakanlığı ile Hitit Üniversitesi tarafından “Sağlıkta Gelecek” konulu panel düzenlendi. Panelde Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe,sağlıkta nüfusun yaşlanması, artan kronik hastalık yükü, artan beklentiler, artan sağlık harcamaları ve hızlı şekilde gerçekleşen teknolojik yenilikler olmak üzere çeşitli eğilimlerle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Sağlıkta ağırlıklı olarak bilgi ve internet teknolojilerinin kaynaklık ettiği yeni ihtiyaçlar, istekler, talepler ve beklentilerin söz konusu olduğunu anlatan Meşe, “Sağlık harcamaları giderek artış eğilimi göstermektedir. Özellikle sağlık hizmetleri tüm gelişmiş ülkelerde gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 10’unu tüketen, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen pazarlarından biridir. Yıllık küresel pazarın 8.1 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Şuanda her yıl yüzde 4,3 oranında bu pazar büyüyor. Sağlık hizmetlerinde yıllık küresel harcamaların 2040 yılına kadar 18.2 trilyon dolara yükseleceği tahmin edilmektedir.

Sağlık alanında özellikle bilgisayar ve internet teknolojisinin kaynaklık ettiği baş döndürücü yenilikler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Sağlık biyoteknolojisi, dijital sağlık ve inovatif sağlık makineleri gelişmelerin yaşandığı temel alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelecekteki sağlık ekosistemini şekillendireceğini öngördüğümüz birbirine bağlı üç temel teknoloji grubundan bahsedebiliriz. Bunlardan birincisi sağlık biyoteknolojisi, diğeri dijital sağlık ve sağlıkta inovatif makineler. Modern sağlık hizmetlerinin temelini oluşturan bilim hızla ilerliyor. Akademi, endüstri ve sağlık hizmetleri giderek artan bir şekilde bilimsel ve teknik gelişmelere imza atıyor. Sağlık alanı giderek artan bir biçimde teknolojiye bağımlı hale geliyor. Bu yeni ekosistemde her bir oyuncunun konumlarını yeniden tanımlaması ve yeniden tasarlaması gerekiyor. Firmalar bu yeni sağlık dünyasında var olabilmek için değer zincirlerini ve iş modellerini gözden geçirecekler ve kendilerini dönüştürecektir. Hizmet sunucuları ve ödeme kurulları yeni işbirliği arayışına girecektir” dedi.

“100 kutu ilacın 82 kutusunu Türkiye’de üretiyoruz”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye’de tüketilen 100 kutu ilacın, kutu bazında 82 kutusunun artık Türkiye’de üretildiğini ancak bu oranın tıbbi cihazların sarf malzemelerinde yüzde 30 seviyesine kadar düştüğünü açıkladı. İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili bir sunum yapan Gürsöz, ilaç endüstrisinde şuanda ağırlıklı olarak kimyasal moleküllerin olduğunu söyledi. Kimyasal yöntemlerle üretilen bu ilaçların küçük moleküllü olduğunu dile getiren Gürsöz, kimyasal ilaçların insan hayatına gireli 100 yılı aşkın bir zaman olduğuna dikkat çekti.

Kimyasal ilaçların yerini yavaş yavaş biyolojik ilaçlarla, biyolojik ürünlere bırakmaya başladığını anlatan Gürsöz, “Hızlı bir değişim ve dönüşüm var. Biyolojik ürünlerin payı dünyada yüzde 30’lara yaklaştı. OECD’nin tahminine göre kimyasal ilaç ve biyolojik ilaç kullanımı 2030 yılında eşitlenecek. Yarı yarıya olacak. Arkasından da biyolojik ilaçların kullanımının daha ağırlık kazandığı bir devri hep beraber yaşayacağız. Biyolojik ilaç dediğimiz zaman biraz daha insan vücudundaki proteinleri, değişik yapıları taklit eden, onlara birebir benzeyen ya da benzeri olan yapıları kast ediyoruz. Etkileri artırılmış, yan etkileri göreceli olarak azalış potansiyeli yüksek, etkinliği yüksek ancak bir o kadar da pahalı. Oldukça pahalı ürünler” dedi.

Tıbbi cihaz sektöründe temel amaçlarının üretilmeyeni üretmek olduğunu vurgulayan Gürsöz, “İhtiyacımız olan tıbbi cihazı ülkemizde üretelim. Üretileni de hastanelerimizde kullanalım. Üreticilerimiz ürettiği ürünü ihraç etsin ancak ülkemizde kullanalım, önceliğimiz bu. Temel yaklaşımımız üretilmeyeni üret. Yapamayacağımız bir şey yok. En ileri teknoloji gerektiren ürünler de dahil olmak üzere her türlü ürünü üretebilecek bir sektörümüz olduğunu düşünüyorum. Dünya standartlarında inovatif ürünler geliştirmek, marka oluşturma, hasta kullanıcı memnuniyetini artırmak ve Ar-GE ile üretim temelli bir ekosistem kurmak bizim temel amaçlarımız arasında” diye konuştu.

saglikta gelecek
prof. dr. emine alp mese
dr. hakki gursoz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir