Medimagazin logo

İlaç fiyatlarını belirleyen yeni Euro kuru ve çarpanı 4 Eylül’de devrede

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılacak yeni Euro kuru ve çarpanı 4 Eylül’de devreye girecek
Kaynak: HABERTÜRK
 İlaç fiyatlarını belirleyen yeni Euro kuru ve çarpanı 4 Eylül’de devrede
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru ve çarpanı ile ilgili son düzenleme 4 Eylül’de devreye giriyor. Yeni kuralların, ilaç fiyatlarında yüzde 3 ila 5'lik bir artış getirmesi bekleniyor.

İstanbul, 21.08.2015 14,6 milyar dolarlık ilaç pazarını yakından etkileyecek yeni fiyatlandırma kuru çarpanı 4 Eylül’den itibaren fiyatlara yansımaya başlayacak. Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) 20 Temmuz’da aldığı kararla, yeni fiyatlandırmalar bir önceki yılda kaydedilen Euro/TL kurunun yüzde 70’i esas alınarak gerçekleştirilecek.

Yeni düzenlemenin, ilaçların depocuya satış fiyatlarında yüzde 3 ila 5'lik bir artış getirmesi bekleniyor.

Beşeri ve Tıbbi ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ı değerlendiren Esin Avukatlık Ortaklığı avukatlarından Av. Ozan Haşmet Güner, değişikliği “İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan Euro/TL kuru, 2015 sonuna kadar 11 Mayıs-9 Haziran ortalaması üzerinden hesaplanacak. 2016 yılı başından itibaren ise bir önceki yıl ortalaması esas alınacak. Bu ortalamalar da 0,7 ile çarpılarak bulunan değer, ilaçların fiyatlarının belirlenmesine temel alınacak. İlaç şirketleri, kurdaki düzenlemeye rağmen geçmiş dönem ortalamasının alınması ve bunun da 0,7 ile çarpılması nedeniyle fiyatlandırmada baskı hissetmeye devam edecek” şeklinde yorumladı. Türkiye’deki ilaç harcamalarının yaklaşık 85 milyar TL civarında olduğunu hatırlatan Güner, yeni kararın genel resmi önemli ölçüde etkileyebileceğinin altını çizdi.

2009’da Fiyat Değerleme Komisyonu ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro döviz kurunu 1,9595’e sabitlemiş ancak bu oran TL karşısında güçlenen Euro nedeniyle fiyatlandırmada baskı hisseden ilaç sektörünü sıkıntıya sokmuştu.

i̇laç
fiyatlarını
belirleyen
yeni
euro
kuru
ve
çarpanı
4
eylül’de
devrede
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir