Medimagazin logo

TİTCK: Hastaların ilaçlara erişemediği haberleri gerçeği yansıtmıyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından, döviz kutu nedeniyle bazı ilaçlarda tedarik problemi olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir. Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
Kaynak: İHA - Utku Şimşek
TİTCK: Hastaların ilaçlara erişemediği haberleri gerçeği yansıtmıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Son günlerde basında yer alan; döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği yönündeki haberler, kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir. Bilindiği üzere; Türkiye'de ilaç fiyatları, dönemsel Avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellenmektedir. Kur güncellemesi tebliğe uygun olarak; 2022 yılının Şubat ayında yapılacaktır.


İlaç krizinde yeni perde: Bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değil


İthal edilmiş veya üretilmiş her bir kutu ilacın hareketi üretiminden eczanede satışına kadar izlenebilmektedir. Sistem üzerinden üretici-depo-eczane arasındaki ilaç akışı yani sevkiyat düzenli olarak takip edilmektedir.

Kurumumuz, piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçları, İlaç Takip Sistemimizden tek tek ve detaylıca kontrol etmektedir. Çalışmalarımızın sonucunda; söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir. Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.


'Yakında basit ağrı kesici ve ateş düşürücüleri dahi bulamayacağız'


Kurumumuz global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır. Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

Hastalarımız tedarik edemedikleri ilaçlar için ‘ilac.tedarik@titck.gov.tr’ ya da ‘halkla.iliskiler@titck.gov.tr’ adreslerine e-posta gönderebilir; 444 46 80 numaralı telefondan Kurumumuza ulaşabilirler. Bilgilerinize saygıyla duyurulur.”

ti̇tck
ilaç tedarik problemi
kur farkı
kritik ilaçlar
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Bilgilendirme Bakanlığı kurulmalı. Türk Eczacılar Birliği 645 ilaç ortada yok diyor, TİTCK öyle bir şey yok diyor. Halk kime inansın ? Tanıdıklarıma bazen şaka yollu soruyorum “Hiç vatan haini gördünüz mü ?” diye, hepsi hayır dedi. Halkımız terör saldırılarında öldürülürken, yapanlar yakalandığında bile hain olarak halkın kafasına yerleştiremeyen hükümet, en güçlü olduğu konuda halkı ikna edemezken böyle konularda hiç ikna edemez. Herhalde ortada dönen bütün kötü şeyleri uzaydan gelen üç kulaklı, boynuzlu kuyruklu yaratıklar yapıyor da bir türlü tesbit edilemiyorlar.
33
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir