Medimagazin logo

142 ilacın daha iskontosu kaldırılacak

Kamu kurum iskontoları ve ilaç fiyatlarındaki düzenlemeler sonrası yaşanan ilaç sıkıntısının çözümü için yeni bir adım daha atıldı. Bir süre önce 125 ilacın kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesi kararı alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 142 ilaçta da aynı uygulamaya gidilmesine karar verdi.
142 ilacın daha iskontosu kaldırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Murat Karaşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç firmalarının, iskonto oranlarının yüksek olması gerekçesiyle kendilerine birkaç kez başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, son olarak 300 ilaç hakkında yapılan talep üzerine Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunun konuyu tekrar değerlendirmek üzere geçen hafta toplandığını söyledi.

 

Komisyonun, çoğu kanser ve kan ilacı olan 142 ilacın yüzde 7,5 oranındaki son kamu kurum iskontolarının kaldırılarak, bu ilaçların iskonto oranlarında eskiye dönülmesi kararı aldığını ifade eden Karaşen, şunları kaydetti:

 

''Söz konusu 142 ilacın çoğunun fiyatı çok düşük. Bu ilaçların muadili bulunmuyor. Bu nedenle bu ilaçların piyasadan çekilmesi durumunda vatandaşların mağdur olması söz konusu olabilir. Bunu dikkate alarak 300 ilaç hakkında titizlikle yapılan inceleme sonucunda 142 ilacın kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesi kararı alındı. Düzenlemeyle hastaların sağlığını olumsuz etkileyecek, mağduriyetine sebebiyet verecek bir sıkıntı yaşanmasının önüne geçildi. 142 ilacın daha kamu kurum iskontosunun kaldırılmasına ilişkin karar en kısa zamanda yayımlanacak.''

 

-Bugüne kadar 750 ilaç değerlendirildi-

SGK ile ilaç sektörü arasında ilaç harcamasının sürdürülemez bir boyutta ulaşması nedeniyle 2009'da global bütçe anlaşması yapılmıştı. Bu anlaşma çerçevesinde ilaç harcamaları için 2010'da 14,6 milyar lira, 2011'de 15,5 milyar lira, 2012'de de 16,6 milyar lira bütçe ayrıldı.

 

2010 ve 2011'de 1,1 milyar lira global bütçeden aşım olması üzerine konu, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda değerlendirildi ve 4 tedbir alındı. Bu kapsamda yüzde 32,5 olarak uygulanan iskontoya, 17 Kasım'da yüzde 7,5 ilave edildi.

 

İskontoların arttırılmasının ardından sektör temsilcileri, bazı kanser, kalp, şeker ve anestezi ilaçlarıyla ilgili sıkıntılar yaşadıklarını ve 450 ilaçta iskontoların fazla geldiğini, kur farkı nedeniyle zarara uğradıklarını SGK'ya iletti.

 

Bunun üzerine toplanan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu söz konusu 450 ilaç hakkında değerlendirme yaparak bunlardan 125'inde yüzde 7,5 oranındaki kamu kurum iskontolarının kaldırılmasına karar vermişti.

142
ilacın
daha
iskontosu
kaldırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir