Medimagazin logo

1.5 milyarlık geri adım

İlaçta bir aydır süren iskonto tartışmalarında geri adım atan SGK oldu. İlaç firmalarının bazı kritik ilaçların sevkıyatını durdurması üzerine kurum, 1.5 milyarı aşan fazlayı cebinden ödemeyi kabul etti
Kaynak: SABAH
1.5 milyarlık geri adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen ilaçta iskonto tartışmaları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri adım atması üzerine kısmi olarak çözüme kavuştu. 125 ilaca 17 Kasım'da getirilen son kamu kurumu iskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunuldu.

BÜTÇE 9 AYDA AŞILDI
Yaşanan tartışmaların temeli ise 3 yıl öncesine kadar uzanıyor. Sağlıkta tasarruf kapsamında 2008'den bu yana yürürlükte olan ilaçta global bütçe kapsamında 2011 yılında ayakta tüketilen ilaçlara 14.8 milyar TL ayrıldı. Ancak ilk 9 ayda ilaç harcaması 16 milyarın üstüne çıktı. İlaç firmalarıyla yapılan protokol gereği, fazla harcamanın, ilaçta iskontayla kamuya geri ödemesi öngörüldü. Bunun içinde bütçeyi aşan yaklaşık 1.5 milyar liranın 2012'ye kadar satılacak ilaçların SGK faturalarında indirimle karşılanması kararlaştırıldı. Ancak ilaç firmaları bu farkı ödemek istemeyince bir ay sürecek bir restleşmenin de temeli atılmış oldu. İlgili bakanlıklar artan sağlık harcamalarında firmaların da taşın altına elini koymasını isterken, ilaç endüstrisi "Kâr edemiyoruz" gerekçesiyle bu teklife yanaşmadı. Karşılıklı restleşme uzayınca da ilaç firmaları bazı kritik ilaçların sevkıyatını yavaşlatmaya başladı. Bazı ilaçların dağıtımı ise tamamen durdu. Karşılıklı restleşme uzayınca ve en önemlisi vatandaş ilaç bulamamaya başlayınca SGK son iskonto uygulamasından önemli ölçüde vazgeçti.

Hemen yürürlüğe girdi

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, fiyat düşüşleri ve kamu kurumu iskontosunun azaltılmasından kaynaklanan ilaçtaki sorunun çözülmesi için yeni düzenlemelere gidildiğini kendisi açıkladı. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle aralarında hayati öneme sahip kanser, kalp, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 125 dolayındaki ürünün kamu kurumu iskontosunda eskiye dönüldüğünü belirten Karaşen, uygulamanın yürürlüğe girdiğini söyledi.
 

1.5
milyarlık
geri
adım
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir