Medimagazin logo

İlaç harcaması son üç yılda değişmedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaç harcamalarının, son 3 yıl dikkate alındığında yatay seyrettiğini, ''hatta nispi düşüş eğiliminde olduğunun görüldüğünü'' bildirildi.
İlaç harcaması son üç yılda değişmedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çelik, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz'ün yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, ilaç harcamalarıyla ilgili bilgi verdi. İlaç harcamalarının son 3 yıl dikkate alındığında yatay seyrettiğini, hatta nispi düşüş eğiliminde olduğunun görüldüğünü belirten Çelik, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde ilacın payının 2009 yılında yüzde 1.69 iken, 2010 yılında yüzde 1.4, 2011 yılında yüzde 1.23 olarak gerçekleştiğini, 2012 yılı itibariyle de yüzde 1.05'e gerileyeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin önündeki engellerin kaldırıldığını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

''2002 yılında yıllık 2.1 olan hekime müracaat sayısı 2011 yılında 7.3 olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı kamu sağlık harcamaları 2002 yılına göre reel olarak yaklaşık yüzde 99.1, ilaç harcamaları reel olarak yaklaşık yüzde 33 oranında artış göstermiştir. Tüm vatandaşlarımızın sağlık güvencesi altına alınması ve yıllar itibarıyla hekime müracaat sayılarındaki artışlar kamu sağlık harcamalarının artışındaki ana unsurlardır. Ancak burada önemle üzerinde durulması gereken husus finansal açıdan sürdürülebilirliktir. İlaç harcamalarının yüksek olarak gerçekleşmesinin kaynağı, irrasyonel ilaç kullanımı ve ilaç israfı olarak değerlendirilmektedir.

Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularında uygulanan performansa dayalı ek ödeme uygulamasında reçete yazımının performansa etki etmediği bilinmektedir. Ancak performansa dayalı ek ödeme uygulamasının diğer alanlardaki yansımaları üzerine çalışmalar yapılmakta ve Sağlık Bakanlığı ile paylaşılmaktadır. Vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik kitap hazırlığı ve dağıtımı çalışması son aşamaya getirilmiştir. İlaç israfını önlemeye yönelik ise Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeler ve risk odaklı denetimlerin artırılması ile konu aktif olarak izlenmektedir.''

i̇laç
harcaması
son
üç
yılda
değişmedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir