Medimagazin logo

Pahalı ilaçlarla ilgili SGK firmalarla masaya oturacak

SGK İlaç ve Eczane Daire Başkanı Uzman Eczacı Salih Tolga Doğru, “ En az üç yıl olmak üzere bütçeye yük getiren ilaçlarla ilgili olarak firmalarıyla direkt olarak sözleşme masasına oturacağız” dedi.
Pahalı ilaçlarla ilgili SGK firmalarla masaya oturacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

6197 sayılı kanun kapsamında ’Yeni Eczacılık Mevzuatı Bilgilendirme toplantısında mevzuatın olduğu kadar eczacılar ve ilaç sektöründe yaşanan sıkıntılar da ele alındı. Toplantıya Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı Fatma Bahar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Yılmaz, SGK İlaç ve Eczane Daire Başkanı Uzman Eczacı Salih Tolga Doğru, SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, SGK İstanbul Eczaneler Şube Müdürü Şule Kunçak ile çok sayıda eczacı katıldı.

 

Toplantıda konuşan SGK İlaç ve Eczane Daire Başkanı Uzman Eczacı Salih Tolga Doğru, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında yeni hazırlanan bir ilaç listesinin yakın zamanda resmi gazetede yayınlanacağını açıkladı. Daire Başkanı Salih Tolga Doğru, “ İlaç listeleri alınırken yaklaşık bir dönemde 300-400 ,belki bu sayı artabiliyor, inceleme için gerekli bir kapasite gerektiriyor. Elimizdeki eczacı ve doktor sayısı her biri belli bir dönem içerisine yetiştirmek için ellerinden gelen insanüstü çalışmalarını devam ettiriyorlar. Bir yıllık 800 kalemlik bir ilaç listesi elden geçti ve şu anda resmi gazetede yayınlanmak üzere hazır imzada bekliyor. Yakın zamanda 2013 yılının bir, iki ve üçüncü döneminde listeye girmek için başvuran ilaçlarımız inşallah yakın zamanda yayınlanacaktır” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının ortak çalışması kapsamında yeni dönemde ilaçlarla ilgili farklı politikaların geliştirildiğini açıklayan Doğru ‘Alternatif Ödeme Politikaları’ gereğince ilaç firmaları ile masaya oturacaklarını söyledi. Doğru, “ Yeni dönemde ilaçlarla ilgili farklı politikaları Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği, Kalkınma ve Maliye Bakanlığı ile yeni bazı politikaları oturup çalıştık. ‘Alternatif Ödeme Politikaları’ diye bir uygulama. Dünyada şu anda çeşitli ilaçlar üzerine ani ödenemeyecek çeşitli yetim hastalıklarda kullanılan, biyo-teknolojik ürünler gibi, bütçeye yük getiren ilaçlarla ilgili olarak firmalarıyla direkt olarak sözleşme masasına oturup karşılıklı bir, iki ya da üç yıllık farklı kıstaslar olarak adlandırılabilir.”

 

"PİYASADA BULUNMAYAN İLAÇLAR İÇİN DE ÇALIŞMA VAR"

Türkiye’de aralarında kanser ilaçlarının da bulunduğu bazı ilaçların piyasada bulunamama durumuna ilişkin de çalışma aşamasında olduklarını aktaran Doğru şöyle konuştu: “Piyasada bulunmayan bir ilaç açıkçası vatandaşa ulaşamayan eczane eczacısının hastaya bunu açıklamasını yapmak zorunda kalması, devlet olarak bunu bir şekilde hastamıza ulaştırmak adına zamanı gelince yurt dışından ithal etme sürecine giriyoruz. Bu açıkçası hem bütçe, hastanın ilaca ulaşımı hem de eczane eczacısının o ilacı satamaması açısından sıkıntılı bir süreç. O yüzden en başından bu sıkıntıları tek bir politika ile nasıl baş edebiliriz şeklinde düşününce elimizde buna ilişkin bir çalışmamız var. Umarız yakın zamanda yoğun bir iş sürecimiz var onu hayata geçirebiliriz. Bundan dolayı da umuyorum herkes kamu kurum iskontosundan kaynaklı sıkıntısını da bir nebzede olsun aza indirgeriz diye düşünüyorum.”

REÇETE TESLİMİNDE YENİ DÖNEM

SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş da önümüzdeki bir ay içerisinde reçetelerin teslimine ilişkin ortak bir nokta belirlediklerini açıklayarak, “Süreyyapaşa SGK Merkezi le birlikte bir çalışma yapıyoruz. Çünkü Trakya’dan gelen bir kişinin zaman kaybı ortada. Çalışmamızı tamamlayacağız reçete teslim etmek için bir gününü harcayan eczacı arkadaşlarımızın olduğunu düşündüğümüz zaman da bu süreci hızlandırmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 

"KANSER İLAÇLARI İÇİN UMUT VERİCİ"

İstanbul’da 10 yıllık eczacılık yapan Eczacı Battal Isırkan da özellikle piyasada zor bulunan ilaçların temini konusunda atılacak adımlara ilişkin yaptığı değerlendirmede; “ Özellikle kanser ilaçları hem ücret bakımından çok yüksek hem de adet bakımından çok az satılan ilaçlar. Bu ilaçların piyasa olarak daha doğrusu satılabilirdik olarak çok bir sirkülasyonu yok. Hali ile firmalarda ticari olarak baktıklarında getirme, satma ya da ithal etme konusunda sıkıntılar oluşturuyorlar. O öneri ile birlikte firmalar ile birebir anlaşma olacak. İnşallah ilerleyen zamanlarda da bu sorun çözülecektir” dedi.

pahalı
ilaçlarla
ilgili
sgk
firmalarla
masaya
oturacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir