Medimagazin logo

SGK Başkanı: Sadece iskonto artışları ile global bütçe sürdürülemez

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sağlıkta bireyin katkı payının bir miktar daha artıracak uygulamaların devreye sokulacağını söyledi.
Kaynak: AA
SGK Başkanı: Sadece iskonto artışları ile global bütçe sürdürülemez
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

  Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından hazırlatılan ''Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu'' bir otelde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
    

SGK Başkanı Acar ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''na ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamalarına göre, kişi başı doktora müracaat sayısının 6,5, Türkiye ortalamasının ise 8 olduğunu kaydetti.
    

Bunun tartışılması gerektiğini ifade eden Acar, ''Bu kadar genç bir nüfusa rağmen biz doktora neden fazla gidiyoruz, bunu da bir soru işareti olarak değerlendirmenin faydalı olacağına inanıyorum'' ifadesini kullandı.
  

   İki hafta önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda sağlıkta son 10 yılda gelinen noktaya ilişkin bir rapor hazırladıklarını dile getiren Acar, şöyle konuştu:
    

''Burada önemli kararlar alındı. Sağlık Teminat Paketi'ni mutlaka gözden geçireceğiz. Bu teminat paketini, daha sürdürülebilir olması bakımından önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz. Bireyin katkı payı OECD ortalamaları yüzde 3,2, Türkiye'de 1,5. Yani Türkiye'de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz. Bunu kesinlikle yapmamız gerekiyor. Bizde bu oranlar çok düşük. Yani her şeyi devletin sunduğu ya da devletten beklediğimiz bir sistemi uzun vadede sürdürmemiz elbette ki sıkıntılı olacaktır. Tanı tedavi rehberlerini de önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz.''
    
     -''Sadece iskonto artışları ile global bütçe sürdürülemez''-
    
     Acar, sadece iskonto artışları yaparak ilaçta global bütçe sistemini sürdürmenin doğru olmayacağını belirterek, ''İskonto artışları dışında daha sağlam temelleri olan uygulamaları önümüzdeki süreçte hayata koymamız gerekiyor'' dedi.
   

  İlaç sektörünün Teşvik Paketi'nde stratejik sektörler arasında sayıldığını anımsatan Acar, şunları kaydetti:
   

  ''Biz de önümüzdeki süreçte Türkiye'ye yatırım yapacak sadece yerli firmalarımızın değil, yabancı firmalarımızın da önünü açacak uygulamalara destek vereceğimizi net şekilde ifade etmek istiyorum. Ar-Ge yapan firmalarımıza destek vereceğiz. Yerli sanayiyi teşvik etmenin yanında buraya yatırımı da teşvik edecek uygulamaları devreye sokacağız. Büyümeden de gerekli katkıyı vereceğiz. Geri ödeme politikalarında yine düşük fiyatlı eş değer ilaçları teşvik edeceğiz.''
    

Tedbir paketleriyle çözüme gidilemeyeceğine işaret eden Acar, Türkiye'deki temel sorunlardan birinin ilaç konusunda yaşanan israf olduğunu söyledi.
  

   Acar, ''Hesaplarımızda israf olarak gördüğümüz rakam 1 milyar TL civarındadır. Bunu önleme konusunda beraber çalışma çok önemli'' ifadesini kullandı.
    
     -''Türkiye ilaç sektöründe Ar-Ge merkezi haline gelmeyi hedefliyor''-
    
     Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da düzenlenen raporun Türkiye'nin ilaç sektöründe Ar-Ge merkezi haline gelmesini hedeflediğini ve ülkenin bunu başaracak güçte olduğunu söyledi.
   

  2002'de 5,2 milyar lira olan kamu ilaç harcamalarının 16 milyar TL'ye çıktığını bildiren Ceylan, ''İlaç sektöründe 5,4 milyar dolarlık bir ithalat varken, ihracatımız ancak 650 milyon doları buldu. Dolayısıyla sektörel açıdan dış ticaret açığı verdiğimiz bir sektörümüz'' diye konuştu.
 

    Açıklanan raporda, ilaç sektörünün Türkiye'nin 2023 vizyonundaki yerini belirlerken, 8 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğuna işaret eden Ceylan, ''(Bu yetmez) diyoruz. Bunu daha da aşmamız gerekiyor. Türkiye bunu aşabilecek durumdadır. Türkiye'nin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşmada sektörün azami ölçüde katkısını bekliyoruz'' dedi. Ceylan, bu hedeflere ulaşmak için sektöre gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
    
     -''Hedefler 2023'ten önce gerçekleştirilebilecek''-
    
     Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise sağlıkta vatandaş memnuniyetinin çok yüksek oranlara ulaştığını vurguladı.
 

    İlaç sektöründe Ar-Ge'nin ön plana çıkması, yüksek teknoloji ürünlerin Türkiye'de üretilmesi için kamunun filli olarak rol üstleneceğine inandığını kaydeden Tosun, bu hedeflerin 2023'ten önce gerçekleştirilebileceğini söyledi.
    
     -Hedef 8 milyar dolar ihracat-
    
     AİFD Başkanı Güldem Berkman da Türkiye'de ilaç sektöründe yaklaşık 300 şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, ''Biz yenilikçi ilaç sektörü olarak 2023 itibariyle 23 milyar doları aşkın üretim yapan, ihracatını 8 milyar doların üstüne çıkartmış, dış ticaret fazlası veren ve yılda 1,7 milyar dolar düzeyinde Ar-Ge yatırımı yapan bir Türkiye ilaç sektörünün mümkün olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu.
    

Konuşmaların ardından açıklanan rapor, ''Türk ilaç sanayisinin 2023'te küresel ölçekte bir Ar-Ge ve üretim merkezi ile bölgesel bir yönetim merkezi olması'' vizyonunu taşıyor.

sgk
başkanı:
biz
doktora
neden
fazla
gidiyoruz?
Yorum (29)
kadir
niye olacak, sizin popülist,oy a odaklı, vizyonsuz, günübirlik politikalarınız yüüznden fazla gidiliyor.sonra da 'vay efendim sağlık harcamaları artıyor' artar tabi...
0
Cevapla
dr.mehmet
Eğer sadece raporlular direkt olarak eczaneden ilaçlarını alsalar devletin muayene ücreti karı ne olur. Ayrıca sadece ilaç yazdırmak için gerçek hastalara yer açılmış olur. Medulla üzerinden raporlu hastalar ilaçlarını doğrudan alsınlar......
0
Cevapla
mehmet mert
'Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz.' ha şöyle nihayet bakla ortaya çıktı, ilerde sigorta sistemi tamamen özelleşecek, bakalım burnu akan doktora gidebilecek mi o zaman? :)
0
Cevapla
c.k
artık lütfen yeter.hekimlerle ilgili sorununuz nedir.gss de hekim bırakmadınız.sgk da hekim sayısı sürekli azaldı.sağlık bakanlığına bağlı hastanelerin faturalarını kontrol etmiyorsunuz maliyet artı hekime neden fazla gidiyoruz diyorsunuz.geri ödeme kuruluşu olmanıza rağmen gss başta olmak üzere hangi birimde hekim-eczacı yöneticler var.bırakın sağlık politikasını sağlık bakanlığı (hekim-eczacılar)belirlesin
0
Cevapla
şahin öztürk
Türkiye Cumhuriyeti sağlık bakanının hastanelere giden hasta sayısıyla övündüğü,başhekimlerin sırf hasta sayıları arttı diye demeçler verdiği ve de performans(çok hasta çok para) uygulanan bir sistemde bu sorunun cevabını bir bürokratın çok iyi biliyor olması gerekir diye düşünüyorum..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir