Medimagazin logo

Uzun bir süreden sonra Gadobutrol yeniden geri ödemede

Nefrojenik sistemik fibroz, son yıllarda dünyada çok konuşulan, tedavisi olmayan ve ölümcül seyreden bir hastalık. Bu hastalığa MR kontrast maddelerinin içinde yer alan gadolinyumun neden olduğu birçok bilimsel yayında belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı da bu riske dikkat çekmek için 2013’ün Ağustos ayında hekimlere bir yazı göndererek, piyasada yer alan ürünleri risk seviyeleri bakımından sınıflandırmıştı. Ancak SGK’nın geçtiğimiz yılın Ocak ayından, bu yılın Temmuz ayının sonuna kadar olan 18 aylık sürede güvenli ürün olarak açıklanan gadobutrol etken maddeli ilacı çok kısıtlı endikasyonlarda geriödemesini yapıyor olmasından dolayı hekimler mağdur olmuştu.
Uzun bir süreden sonra Gadobutrol yeniden geri ödemede
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Radyoloji kliniklerinde manyetik rezonans görüntülemede (MRG), lezyon tespiti ve tanısal değerlendirme amacıyla gerek görüldüğünde gadolinyum iyonu içeren paramanyetik kontrast (GdKM) ürünler kullanılıyor.

MRG’de kullanılan kontrast maddeleri ile ilgili güvenlik profillerine ilişkin değerlendirme ve güncellemeler, özellikle 2006 yılında bu grup ürünler için tanımlanan NSF (Nefrojenik Sistemik Fibroz) olgularından sonra daha büyük bir hassasiyetle devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında hekimlere bir mektup göndermiş ve  NSF ile ilgili risk farkındalığı olması adına şu açıklamalara yer vermişti: “NFS, nadir görülen, cilt ve bağ dokularında fibrozis ile karakterize, klinik seyri değişkenlik gösteren edinsel bir sistemik hastalık. Klinik olarak ölüme kadar varabilen ciddi olumsuz sonuçlar doğuran NSF daha çok ekstremitelerde, gövdede nonspesifik dermatolojik bulgularla kendini gösteriyor.”

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Risk Yönetimi Dairesi tarafından radyologlara gönderilen mektupta ayrıca, NSF gelişiminin gadolinyum içeren kontrast ajanların tipine bağlı olduğu belirtilerek, etkin maddeleri risklerine göre üç kategoriye ayırmıştı:

1.    Yüksek risk: Emaray (gadopentetik asit), Magnevist (gadopentetik asit), Omniscan (gadodiamid), Optimark (gadoversetamid),
2. Orta derecede risk: Multihance (gadobenik asit), Primovist (gadoksetik asit),
3. Düşük risk: Gadovist (gadobutrol), Dotarem (gadoterik asit).


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 25 Temmuz 2014’te yayınlanan SUT’a kadar bu ürünlerden gadobutrol etken maddeli ürün hariç diğer ürünlerin ruhsatlı tüm endikasyonlarında geri ödemesini yapıyordu ve düşük risk grubunda bulunan güvenli iki üründen biri olan gadobutrolun bu kısıtından dolayı radyoloji hekimleri sadece geriye kalan diğer ürünü tercih edebilmekteydi. SGK’nın yaptığı değerlendirmeler sonucunda hekimin özgür reçeteleme hakkını da kısıtlayan bu geri ödeme sorunu düzeltildi ve gadobutrol etken maddeli ürün yeniden ruhsatlı olan endikasyonlarında geriödemeye başlandı.

gadobutrol
gadovist
sgk
geri ödeme
emaray
magnevist
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir